top of page

Να ανακληθεί τώρα η δίωξη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτης Ρέτζιου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙΝΑΠ


Αθήνα, 19/09/22


Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την παραπομπή σε δίκη, στις 28/11/2022, της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτης Ρέτζιου, κατηγορούμενη για παραβίαση του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.


Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κατηγορείται για την κατάληψη του οδοστρώματος μπροστά από το υπουργείο Υγείας από υγειονομικούς και άλλους εργαζόμενους, οι οποίοι διεκδικούσαν μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


Απαιτούμε να σταματήσει τώρα οποιαδήποτε δίωξη στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ. Οι υγειονομικοί δεν τρομοκρατούμαστε! Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα τα δικά μας και των ασθενών μας.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ

Ελευσίνα: 17/9/2022


Καταγγείλουμε την παραπομπή σε δίκη, στις 28/11/2022, της συναδέλφισσας Α. Ρέτζιου, προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου μας, κατηγορούμενης για παραβίαση του νόμου 4703/2020 (νόμου "Χρυσοχοΐδη") για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και γιατί "αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αστυνομικών", όπως αναφέρει το κλητήριο θέσπισμα.


Πρόκειται για την πρώτη δίκη με βάση τον παραπάνω νόμο και αφορά τη συμμετοχή της συναδέλφισσας σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 24/9/2020, που οργανώθηκε από την ΟΕΝΓΕ και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία με αίτημα την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης των δημόσιου συστήματος υγείας και συνολικά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών από την επιδημία.


Aντί να «απολογείται» η κυβέρνηση της ΝΔ, για τις τεράστιες ευθύνες της για τη «διαχείριση» της επιδημίας, που είχαν τραγικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, παραβιάζοντας ακόμη και τη σχετική νομοθεσία (π.χ. ΠΔ 186/95 και ΠΔ 102/2020 για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία») παραπέμπουν σε δίκη τη συναδέλφισσα που πρωτοστατεί στους αγώνες για την υγεία του λαού και τα δικαιώματα των υγειονομικών.


Η παραπομπή σε δίκη της συναδέλφισσας γίνεται σε μια περίοδο, που στα πλαίσια της προσπάθειας να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» και να προχωρήσει ανεμπόδιστη η εφαρμογή του «νέου ΕΣΥ – όπως το ονειρεύονται οι ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία και Ασφάλιση - πληθαίνουν οι διώξεις και οι απειλές σε βάρος υγειονομικών, που αποκαλύπτουν τις ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας και συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις για την ενίσχυση τους με προσωπικό και εξοπλισμό..


Μάταια όμως ελπίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν με τέτοιες ενέργειες. Γνωρίζουμε καλά ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, προϋποθέτει και την ένταση της κρατικής καταστολής ενάντια σε όσους «σηκώνουν κεφάλι».


Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μεγαλώνει η αγανάκτηση των υγειονομικών και να αυξάνονται όσοι συνειδητοποιούν ότι ο μόνος δρόμος για να υπερασπίσουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας είναι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα.


Γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις των κομμάτων της άρχουσας τάξης, με αλλεπάλληλους νόμους για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος (Ν. 4512/2018 του ΣΥΡΙΖΑ) τον περιορισμό των διαδηλώσεων (Ν. 4702/2020 της ΝΔ) και πρόσφατα με το Ν. 4808/2021 (νόμος «Χατζηδάκη» της ΝΔ) προσπαθούν να βάλουν νέα εμπόδια στη δυνατότητα των εργαζομένων να υπερασπιζόμαστε συλλογικά τα δικαιώματα μας, τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας.


Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι θα υπερασπισθούμε τα δικαιώματα και ελευθερίες μας, που κατακτήθηκαν κυριολεκτικά με αιματηρούς αγώνες και δε σκοπεύουμε να τα παραδώσουμε στο αστικό κράτος και τους μηχανισμούς τους.


Καλούμε την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕΔΗΝ, όλα τα Σωματεία Εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα να καταδικάσουμε την παραπομπή σε δίκης και να απαιτήσουμε να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος της συναδέλφισσας Α. Ρέτζιου.


Η καλύτερη, όμως, απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό είναι η συσπείρωση στα σωματεία μας και η οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους να «ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΙ» όλους όσους υλοποιούν την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα μας για να εξασφαλιζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.


Στην κατεύθυνση, αυτή την ημέρα της Πανεργατικής Απεργίας στις 9 Νοεμβρίου, να «νεκρώσουμε» εργοστάσια, τράπεζες, πολυκαταστήματα, λιμάνια, αεροδρόμια – στις μονάδες υγείας να μείνει μόνο το προσωπικό ασφαλείας – να φτάσει παντού το μήνυμα «Δε σκύβουμε το κεφάλι, δεν προσαρμοζόμαστε στη φτώχεια, Αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας, για το δίκιο μας».
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ


Καταγγέλλουμε την παραπομπή σε δίκη, στις 28/11/2022, της συναδέλφισσας Α. Ρέτζιου, προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου μας, κατηγορούμενης για παραβίαση του νόμου 4703/2020 (νόμου «Χρυσοχοΐδη») για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και γιατί «αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αστυνομικών», όπως αναφέρει το κλητήριο θέσπισμα.


Πρόκειται για την πρώτη δίκη με βάση τον παραπάνω νόμο και αφορά τη συμμετοχή της συναδέλφισσας σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 24/9/2020, που οργανώθηκε από την ΟΕΝΓΕ και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία με αίτημα την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης των δημόσιου συστήματος υγείας και συνολικά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών από την επιδημία.


Aντί να «απολογείται» η κυβέρνηση της ΝΔ, για τις τεράστιες ευθύνες της για τη «διαχείριση» της επιδημίας, που είχαν τραγικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία, παραπέμπουν σε δίκη τη συναδέλφισσα που πρωτοστατεί στους αγώνες για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών.


Η παραπομπή σε δίκη της συναδέλφισσας γίνεται σε μια περίοδο που, στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» και να προχωρήσει ανεμπόδιστη η εφαρμογή του «νέου ΕΣΥ», πληθαίνουν οι διώξεις και οι απειλές σε βάρος υγειονομικών, που αποκαλύπτουν τις ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας και συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις για την προστασία της υγείας όλων των λαϊκών οικογενειών.

1

Απαιτούμε να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος της συναδέλφισσας Α. Ρέτζιου.

Οι εργαζόμενοι δεν τρομοκρατούμαστε. Συνεχίζουμε τον αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή. Δίνουμε μαζική απάντηση με την Πανεργατική Απεργία στις 9 Νοέμβρη.
Comments


bottom of page