top of page

Να ανακληθεί η απόφαση για μετακίνηση παθολόγου γιατρού από το ΓΝ Λευκάδας στo ΓΝ Πρέβεζας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ:


Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από τα δημοσιεύματα κυβερνητικών στελεχών και του βουλευτή Λευκάδας που «πανηγύριζαν» για την πρόσληψη δύο συμβασιούχων επικουρικών γιατρών παθολόγων στο νοσοκομείο Λευκάδας , ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας στις 22 Ιούνη με μία απαράδεκτη απόφαση, στέλνει φύλλο πορείας σε μόνιμο παθολόγο του νοσοκομείου για αναγκαστική μετακίνηση του στο νοσοκομείο Πρέβεζας για ένα μήνα ,ώστε να καλύψει ελλείψεις στην εκεί παθολογική κλινική.


Η διοίκηση της 6ης υγειονομικής περιφέρειας με την απόφασή της αυτή αδιαφορεί παντελώς για τις επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του παθολογικού τομέα του νοσοκομείου Λευκάδας, στην κάλυψη των εφημεριών αλλά και στον προγραμματισμό της ζωής των ίδιων των συναδέλφων.


Όλο το προηγούμενο διάστημα και ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία, οι τρεις συνάδελφοι μόνιμοι παθολόγοι, βίωσαν απίστευτη εντατικοποίηση στη δουλειά τους, έχοντας στην ευθύνη τους την παθολογική κλινική με πληρότητα πάνω από 100%, την κλινική covid, το παθολογικό τμήμα επειγόντων περιστατικών και το ιατρείο covid του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα την ψυχική και σωματική τους εξουθένωση. Μάλιστα για να καλυφθεί το παθολογικό τμήμα των επειγόντων περιστατικών μετακινούνταν γιατροί παθολόγοι και γενικοί ιατροί από τα δύο Κέντρα Υγείας Βασιλικής και Λευκάδας.


Με την πρόσληψη των δύο επικουρικών παθολόγων, δόθηκε μία μικρή ανάσα και άνοιξε επιτέλους μετά από τρία χρόνια το τακτικό παθολογικό ιατρείο που απ’ ότι φαίνεται θα ξανακλείσει μετά την απόφαση αυτή. Οι ανάγκες συνεχίζουν να μην καλύπτονται παρά την πρόσληψη των δύο επικουρικών παθολόγων με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μετακίνηση γενικού γιατρού από το κέντρο υγείας Βασιλικής ,ώστε να «βγουν» οι εφημερίες του μηνός Ιουνίου. Επίσης από τις επτά θέσεις ειδικευομένων παθολόγων εργάζονται μόνο δύο και κάποια κενά καλύπτονται με αγροτικούς γιατρούς που μετακινούνται από το κέντρο υγείας Βασιλικής και τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία που παραμένουν ουσιαστικά κλειστά εδώ και χρόνια.


Η μετακίνηση αυτή γίνεται σε περίοδο έναρξης νέου επιδημικού κύματος κορονοϊού, με αύξηση της διασποράς, μιας και η κυβέρνηση «σφύριξε» πρόωρα το τέλος της πανδημίας, με αποτέλεσμα να αναμένεται άνοδος των εισαγωγών και των νοσηλειών όπως τονίζουν οι ειδικοί. Γίνεται σε μια περίοδο που στους συναδέλφους παθολόγους η υπηρεσία τους οφείλει δεκάδες ρεπό και άδειες ακόμη και του 2020. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει για τον ασθενή, για την ασφαλή νοσηλεία και την παρακολούθηση του, ένας αφόρητα κουρασμένος γιατρός από την υπερεργασία και την επαγγελματική εξουθένωση.


Βέβαια το ζήτημα των μετακινήσεων γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο δεν είναι κάτι νέο. Εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας που αξιοποιήθηκε για να προχωρήσουν μία σειρά αντιδραστικά σχέδια και να ψηφιστούν νόμοι και ΠΝΠ σε βάρος των δικαιωμάτων των υγειονομικών αλλά και των ασθενών.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου που καλύπτεται με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία αφού οι δύο αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν για να καλύψουν όλο το μήνα. όπως επίσης και η ΜΤΝ που για να πάρει άδεια να ξεκουραστεί η μοναδική νεφρολόγος, έρχεται ιδιώτης γιατρός με δελτίο παροχής υπηρεσιών ( μπλοκάκι) αντί να προσληφθούν μόνιμοι νεφρολόγοι.


Η 6η υγειονομική περιφέρεια επικαλείται έκτακτες ανάγκες και το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση ομολογούν ότι δεν πρόκειται να κάνουν μόνιμες προσλήψεις για να καλυφθούν τα τεράστια κενά των νοσοκομείων, αφού εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική της μείωσης του κόστους λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας, των συγχωνεύσεων, των «συνεργασιών» νοσοκομείων και κλινικών, σε βάρος των εργαζομένων και των ασθενών .


Έχουν μετατρέψει τη χώρα σε μία απέραντη υγειονομική περιφέρεια με τους υγειονομικούς «περιοδεύοντα θίασο» και τους ασθενείς να αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για παροχές υγείας που έχουν χρυσοπληρώσει διπλά και τρίδιπλα.


Οργή λοιπόν και αγανάκτηση αισθανόμαστε για το πως αντιμετωπιζόμαστε σε μία περίοδο που υπάρχουν χιλιάδες γιατροί και υγειονομικοί άνεργοι, εκατοντάδες φεύγουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας και η κυβέρνηση αρνείται να κάνει μαζικές προσλήψεις για να στελεχώσει τα διαλυμένα νοσοκομεία. Πόσο μάλλον όταν μας κοροϊδεύουν λέγοντας ότι «στην επαρχία δεν πηγαίνουν οι γιατροί γιατί προτιμούν τα μεγάλα αστικά κέντρα» απογειώνοντας έτσι την ατομική ευθύνη, για να κρύψουν τη δική τους κρατική - κυβερνητική ευθύνη. Με τέτοια αντιμετώπιση, με συνεχείς μετακινήσεις, εντατικοποίηση, πολλές εφημερίες, με χαμηλό ιατρικό μισθολόγιο, με άγρια φοροληστεία, πανάκριβα ενοίκια, ελαστικές προσωρινές σχέσεις εργασίας, πως να έρθουν γιατροί στην επαρχία !!


Οργή και αγανάκτηση αισθανόμαστε όταν παρακολουθούμε να δίνονται 11 δις ευρώ από τον Αναπτυξιακό Νόμο και το Ταμείο Ανάκαμψης στους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας και όχι μόνο. Όταν για τους “πάμφτωχους” εφοπλιστές με τις 56 προκλητικές φοροαπαλλαγές η ετήσια επιδότησή τους έχει φτάσει τα 138 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισπράξουν επιπλέον 670 εκατ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα "Νέαρχος"! Για τους επιχειρηματικούς ομίλους ρέει άφθονο χρήμα, για προσλήψεις στο χώρο της υγείας , αλλά και για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών η κυβέρνηση δεν δίνει δεκάρα τσακιστή!


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Tην ανάκληση της απαράδεκτης αυτής απόφασης. Να σταματήσει το καθεστώς των μετακινήσεων. Δεν περισσεύει ούτε ένας γιατρός στο νοσοκομείο Λευκάδας.

Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες για να στελεχωθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας και να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι επικουρικοί.


Comments


bottom of page