top of page

Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του γενικού γραμματέα για μετακίνηση της διευθύντριας πνευμονολόγου

Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας


Στις 4:45 μ.μ. σήμερα Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 και ενώ εφημερεύει στην Μονάδα Λοιμωδών covid19 του Νοσοκομείου μας, η γιατρός μας, Διευθύντρια Πνευμονολόγος, Αρχιμανδρίτη Βιργινία, ειδοποιήθηκε με email από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, ότι μετακινείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας για 3 μήνες στο Νοσοκομείο της Έδεσσας και αύριο το πρωί, στις 8 που τελειώνει η εφημερία της, πρέπει να φύγει και να παρουσιαστεί εκεί!


Πραγματικά είναι πρωτοποριακό να μετακινείς γιατρούς από Νοσοκομεία που έχουν ανεπτυγμένες κλινικές και νοσηλεύουν ( σχεδόν στο 100%) συνανθρώπους μας θετικούς στον covid19 υπό τρομακτικά δύσκολες συνθήκες, χωρίς καν να τους ενημερώσεις! Πραγματικά είναι πρωτοπορία για την Δημόσια Διοίκηση να ειδοποιείται ο εργαζόμενος με email το απόγευμα ότι την επόμενη μέρα πρέπει να παρουσιαστεί 300 χιλιόμετρα μακριά από το Νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται!


Πως είναι δυνατόν να λειτουργήσει η Πνευμονολογική κλινική του Νοσοκομείου και η Μονάδα Λοιμωδών του Νοσοκομείου με μόλις τρεις γιατρούς που μένουν πίσω; Όχι μόνο είναι απαραίτητη η γιατρός για την λειτουργία του Νοσοκομείου αλλά επιβάλλονται πολύ περισσότερες προσλήψεις.


Και οι 6 γιατροί που υπάρχουν στην συγκεκριμένη απόφαση του Γενικού Γραμματέα προέρχονται από τρία Νοσοκομεία της Ηπείρου: Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας και το Νοσοκομείο Κέρκυρας


Αλήθεια πως έγιναν αυτές οι επιλογές; Πως δέχθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου μας να χάσει έναν γιατρό και μάλιστα πνευμονολόγο ακόμη; Με ποια διαδικασία έφτασε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας να γνωρίζει τα ονόματα των γιατρών και να μπορεί να επιλέγει και ποιον;


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

· ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ.

· ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

· ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΓΙΑΤΡΩΝ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΒΑΛΛΑΝ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ.


Άρτα,18/12/2020

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας


ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΤΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ


Το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας όπως είναι γνωστό αναγκάστηκε να λειτουργήσει Τμήμα COVID μέσα σε 24 ώρες μετά την διακομιδή θετικών ασθενών του Ιδιωτικού γηροκομείου στις 31/10/20 & 01/11/20. Εκείνες τις μέρες το νοσοκομείο κλήθηκε να διαχειριστεί με εντολές ανωτέρων καταστάσεις που δεν ήταν έτοιμο ούτε σε επίπεδο προσωπικού ούτε χωροταξικά. Παρά τα προβλήματα και τις εντάσεις με τη βοήθεια όλων των εμπλεκομένων δημιουργήθηκε ένα τμήμα COVID με την αναγκαστική αναστολή της Πνευμονολογικής κλινικής αλλά έγινε μια αρχή όταν δίπλα μας τα Γιάννενα ήταν στο κόκκινο και στη χώρα ξεκινούσε η 2η καραντίνα. Οι Ιατροί της Πνευμονολογικής κλινικής 4 (τέσσερις) στον αριθμό ανέλαβαν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του τμήματος το οποίο νοσηλεύει κατά μέσο όρο 15 άτομα (πληρότητα 100%). Στο τμήμα ανήκει και ο θάλαμος αρνητικής πίεσης 4 κλινών (τύπου Μ.Α.Φ.) όπου παρακολουθούνται οι πιο βαρέως πάσχοντες. Την ίδια στιγμή οι 4 Παθολόγοι καλύπτουν εκτός από την κλινική τους και όλα τα Πνευμονολογικά περιστατικά.


Σε αυτές τις συνθήκες ξαφνικά σήμερα 18/12/20 στις 17:00 με email από τον Διοικητή του νοσοκομείου, ειδοποιήθηκε η εφημερεύουσα στο Τμήμα COVID, Πνευμονολόγος Διευθύντρια Βιργινία Αρχιμανδρίτη ότι θα πρέπει αύριο το πρωί να παρουσιαστεί στο Νοσοκομείο Έδεσσας. Η ιατρός μας είναι μία από τους 6 (έξι) συναδέλφους που καλούνται να μετακινηθούν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας. Είναι πραγματικά πρωτοποριακό να μετακινούνται οι ιατροί από νοσοκομεία ή τμήματα με οριακή στελέχωση, που υπό δύσκολες συνθήκες λειτουργούν κλινικές COVID, σε άλλα νοσοκομεία 280 χιλιόμετρα μακριά χωρίς προηγούμενη συνεννόηση.


Μας προκαλεί εντύπωση ο «επιτελικός σχεδιασμός» αντιμετώπισης των τραγικών ελλείψεων του ιατρικού προσωπικού ιδιαίτερα στα Δευτεροβάθμια νοσοκομεία αλλά και ο τρόπος της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» που προσπαθεί να καταργήσει τον Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα επικαλούμενος την πανδημία.


Την ώρα που προσλήψεις ακούμε αλλά ιατρούς δε βλέπουμε. Την ώρα που η Βόρεια Ελλάδα υποφέρει εδώ και δύο μήνες. Το υπουργείο επιλέγει με μπαλώματα και αποδυναμώνοντας τα μισά νοσοκομεία να υποστηρίξει τα υπόλοιπα.


Επιτέλους ας σταματήσουν να μιλάνε για πόλεμο οι άνθρωποι που προτεραιότητα τους ήταν να ανοίξουν τα «νυχάδικα».


Γνωρίζουμε καλύτερα από το υπουργείο τη σημερινή κατάσταση αφού στο μοναδικό που συμφωνούμε μαζί του, είναι ότι εμείς είμαστε στη πρώτη γραμμή.


Ζητάμε άμεσα την ανάκληση της απόφασης μετακίνησης των συναδέλφων.

Ζητάμε επιτέλους να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός για να σταματήσει καθημερινά ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου να μοιράζει μετακινήσεις.


Τριμελή Επιτροπή

Γκιόκα Ελένη

Λαγός Νικόλαος

Πασσιάς Ιωάννης


Comments


bottom of page