top of page

ΝΑΙ στο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. ΝΑΙ στις ζωές μας.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ - ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΛΗΜΝΟΥ

Μύρινα, 16 Ιουνίου 2020

Όλο το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες της κατάρρευσης των ιδεολογημάτων για την υπεροχή των ιδιωτικών συστημάτων υγείας έναντι των δημοσίων. Το ΕΣΥ με τις κρατικές δομές του είναι αυτό στο οποίο προσέτρεξαν όλοι οι θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εκτός όμως από τα συγχαρητήρια για την ατομική ευθύνη, θα πρέπει να αναδειχθεί και η κρατική ευθύνη για την ενίσχυση των νοσοκομείων.


Στο νησί μας η κατάσταση του νοσοκομείου βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη σε ότι αφορά τη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό. Έτσι ενώ πριν από ένα-ενάμιση χρόνο το νοσοκομείο είχε δύο παθολόγους τώρα έχει έναν, ενώ είχε δύο νεφρολόγους τώρα έχει έναν, ενώ είχε δύο καρδιολόγους τώρα έχει έναν, ενώ είχε τρεις οφθαλμίατρους τώρα έχει έναν, ενώ είχε έναν ουρολόγο τώρα δεν έχει κανέναν, ενώ είχε δυο αναισθησιολόγους τώρα έχει έναν και άμεσα δεν θα έχει κανέναν. Συγχρόνως σε ακύρωση οδηγήθηκαν οι προκηρύξεις εφτά μόνιμων θέσεων ιατρών ΕΣΥ του προηγούμενου Μαΐου και αγνοείται η τύχη άλλων.


Παράλληλα, παραμένει χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο και με προσωρινό Διοικητή, παρόλο που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει νομοθετηθεί η αποσύνδεση του από τη Μυτιλήνη.


Από πλευράς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, χάρη στη συγκινητική προσφορά των Λημνιών, αγοράστηκαν αναπνευστήρες και μόνιτορ παρακολούθησης ασθενών. Όμως δεν έγινε προμήθεια ειδικού αναλυτή PCR για έλεγχο δειγμάτων για κορωνοϊό στο νοσοκομείο, όπως έχουν εφοδιαστεί όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου ακόμη και αυτά που διαθέτουν μόνο Κέντρο Υγείας και όχι νοσοκομείο. Δεν δημιουργήθηκαν θάλαμοι αρνητικής πίεσης για τη νοσηλεία ασθενών, όπως ήταν εφικτό και επιβεβλημένο. Δεν έγινε σκέψη καν για την πιθανότητα προμήθειας ειδικής κάψουλας για την αεροδιακομιδή ασθενών, Δεν συστάθηκαν και δεν λειτούργησαν οι ειδικές προβλεπόμενες μονάδες για τη δειγματοληψία για κορωνοϊό στην κοινότητα και είναι άγνωστο αν ποτέ θα λειτουργήσουν.


Όλο αυτό το διάστημα γίναμε θεατές διαφόρων ενεργειών διαφόρων σκοπιμοτήτων. Ζήσαμε τρεις τέσσερις επισκέψεις του υπουργού Υγείας που όλο αναβάλλονταν, λες και η έλευση οποιουδήποτε υπουργού ως νέου Μεσσία θα οδηγήσει αυτόματα σε λύση των προβλημάτων που δε μπορούν να λυθούν στην Αθήνα. Ακούσαμε την ανακοίνωση δυο τριών μεγάλων συσκέψεων με τη συμμετοχή σχετικών και άσχετων που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν. Και παρακολουθήσαμε την ανακοίνωση κάθε εβδομάδα της τοποθέτησης νέου διοικητή από τους συνήθεις καλά πληροφορημένος που θέλαν να δείξουν ότι έχουν διασυνδέσεις και πληροφόρηση, και που παρόλο που συνεχώς διαψεύδονταν επανέρχονταν δριμύτεροι σα να δεν τρέχει τίποτα.


Και καταλήξαμε μετά τα υποκριτικά χειροκροτήματα στις βολές κατά του ιατρικού προσωπικού ότι αυτό φταίει και δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Η υπονόμευση δια της ενίσχυσης στο απόγειο της. Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι! Για τα παράπονα από τη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα (του ΕΣΥ και της Δικαιοσύνης) στα οποία δικαιούται κάποιος να προσφύγει.


Για τα παράπονα όμως που αφορούν τις τρύπες της υγειονομικής θωράκισης του νοσοκομείου που μπορεί κάποιος να προσφύγει; Για τον έναν παθολόγο, τον έναν καρδιολόγο, τον έναν χειρουργό, τον έναν νεφρολόγο που να απευθυνθεί; Για την έλλειψη ουρολόγου και προσεχώς αναισθησιολόγου που μπορεί να προστρέξει; Για την έλλειψη PCR και θαλάμων αρνητικής πίεσης που να αναζητήσει ευθύνες; Αυτή τη διάτρητη υγειονομική θωράκιση που να την καταλογίσει;


Για όλα αυτά απεργούμε στα πλαίσια της πανυγειονομικής κινητοποίησης της ΟΕΝΓΕ στις 6 Ιούνη και διαμαρτυρόμαστε στις 12 το μεσημέρι στο χώρο του νοσοκομείου.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους.

  • Καμία ΣΔΙΤ, καμία ιδιωτικοποίηση στο χώρο της υγείας.

  • Θεσμοθέτηση ισχυρών κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή μόνιμων ιατρών ΕΣΥ στα νησιά.

  • Στελέχωση με ιατρούς του νοσοκομείου Λήμνου.

  • Προμήθεια μηχανήματος PCR και δημιουργία θαλάμων αρνητικής πίεσης.

  • Ορισμός Διοικητικού Συμβουλίο στο νοσοκομείο.

  • ΟΧΙ στον εμπαιγμό, την κοροϊδία, την υποβάθμιση.

  • ΝΑΙ στο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. ΝΑΙ στις ζωές μας.

ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page