top of page

Νέα πυρά ΟΕΝΓΕ κατά κυβέρνησης: «Δεν υποβάλλονται όλοι οι υγειονομικοί σε τεστ»

Συνεχίζονται οι καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ κατά της κυβέρνησης για μέτρα που λαμβάνονται και δεν τηρούνται στα νοσοκομεία σχετικά με την προστασία από τη διασπορά του κορονοϊού. Γιατροί που δεν κάνουν διαγνωστικά τεστ μετά την επιστροφή τους, ελλείψεις προσωπικού και ελλιπή μέτρα προστασίας καταγγέλλει μεταξύ άλλων.


Ειδικότερα, η ΟΕΝΓΕ προχωρά σε μία σειρά από καταγγελίες. Αρχικά, με τη χρήση ενός παραδείγματος αναφέρει ότι δε γίνονται σε όλους τους υγειονομικούς που επιστρέφουν από άδειες διαγνωστικά τεστ κορονοϊού.


«Σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας δόθηκε γραπτά η ακατανόητη οδηγία να υποβάλλονται σε τεστ όχι όλοι οι υγειονομικοί αλλά αυτοί που «έχουν συμπτώματα, έχουν ταξιδέψει από τη Λάρισα και βορειότερα ή στον Πόρο, έχουν συμμετάσχει σε γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια, λιτανείες, συναυλίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση της


Παράλληλα, καταγγέλλει την υπερφόρτωση αρμοδιοτήτων σε εργαζόμενους νοσοκομείων λόγω της έλλειψης προσωπικού. «Είναι πρόσφατη η «εντολή» από μία ΥΠΕ της χώρας σε γιατρό Κέντρου Υγείας που θέλει να την υποχρεώσει, μαζί με το καθημερινό πρωινό ωράριο και τις εφημερίες της στο Κέντρο Υγείας, να κάνει και... 2 - 3 εφημερίες το μήνα σε νοσοκομείο που απέχει 95 χιλιόμετρα. Σε άλλο νοσοκομείο νησιού ο διοικητής προσπαθεί να εκβιάσει την μοναδική αναισθησιολόγο να εφημερεύει καθημερινά όλο το μήνα. Σε μαιευτήριο νοσοκομείου αναφοράς στείλανε θετική επίτοκο από άλλο νοσοκομείο. Δύο μαίες τις φώναξαν από το σπίτι ώστε να προχωρήσει ο τοκετός» επισημαίνεται .


Με έντονο καταγγελτικό ύφος υποστηρίζει ότι στις στενές επαφές θετικής νοσηλεύτριας δε δόθηκε εντολή να φύγουν από τη δουλειά λόγω έλλειψης προσωπικού. «Τους λένε ότι αρκεί η μάσκα και μόνο αν έχετε συμπτώματα θα απομονωθείτε» υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ


Τέλος κάνει λόγο για επικίνδυνες καθυστερήσεις έκδοσης αποτελεσμάτων διαγωστικών τεστ κορονοϊού μέχρι και 2 ημέρες. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «το τελευταίο 15ήμερο τα δείγματα των ασθενών που στέλνονται από επαρχιακά νοσοκομεία προς νοσοκομεία που έχουν αντιδραστήρια γυρνάνε πίσω. Ασθενείς νοσηλεύονται χωρίς να ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι. Νοσηλεύτρια που δούλευε κανονικά σε νοσοκομείο της Αθήνας έμαθε ότι είναι θετική μετά από 2 μέρες εργασίας αφού τα τεστ αργούν να βγουν». 


Στην ανακοίνωση της η ΟΕΝΓΕ καταλήγει να επιτίθεται στην κυβέρνηση: «Η κυβέρνηση αρνήθηκε να προστατεύσει την υγεία του λαού. Η πολιτική τους είναι εγκληματική, το ίδιο και οι ευθύνες τους. Ο αγώνας για την προστασία της υγείας του λαού, για Υγεία - κοινωνικό αγαθό συνεχίζεται».


Αιτήματα ΟΕΝΓΕ


Γι αυτό το λόγο διατυπώνει τα εξής αιτήματα:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία.

  • μαζικά και τακτικά τεστ στους υγειονομικούς.

  • σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και διαγνωστικά εργαστήρια, επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

  • μονιμοποίηση των συμβασιούχων, των επικουρικών, όλων των συναδέλφων που υπηρετούν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

  • αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία.

  • αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία.


Οι καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ περί απόκρυψης των κρουσμάτων κορονοϊού


Θυμίζουμε ότι αυτή είναι η 2η φορά μέσα σε πολύ μικρό διάστημα που η ΟΕΝΓΕ εξαπολύει δριμέιες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα διαχείρισης του κορονοϊού.


Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας κατήγγειλε «τακτική απόκρυψης» των κρουσμάτων από πλευράς κυβέρνησης που θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία και τις ευπαθείς ομάδες, εξυπηρετώντας τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού

«Με αφορμή ενημερωτικά δελτία τύπου ΚΥ τουριστικών προορισμών για τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, οι διοικήσεις των αντίστοιχων Υ.Π.Ε. έδωσαν εντολή να μην εκδίδονται δελτία τύπου χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με τις υγειονομικές περιφέρειες. Ωστόσο, εδώ και έναν μήνα από τότε που δόθηκε η εντολή, δεν έχει γίνει απολύτως καμία σχετική ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες , ούτε από τις ΥΠΕ, ούτε από τον ΕΟΔΥ. Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκρύπτονται επιβεβαιωμένα κρούσματα» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.


Η απάντηση Κοντοζαμάνη


Ο Β. Κοντοζαμάνης απάντησε χθες (18/8) στην καταγγελία τονίζοντας κατηγορηματικά «Δεν αποκρύπτουμε κρούσματα. Ο ΕΟΔΥ μέσα από την ημερήσια έκθεση του ανακοινώνει με λεπτομέρειες όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει από τα εργαστήρια της χώρας».


Όπως εξήγησε, κανείς δεν μπορεί να δεχθεί ότι αποκρύπτονται στοιχεία ούτε τα «περί εξυπηρέτησης συμφερόντων», όπως είπε, τα οποία χαρακτήρισε «ανάξια σχολιασμού» και πρόσθεσε: «η σχέση ειλικρίνειας που έχουμε με τους πολίτες δεν θα επιτρέψουμε να διαρραγεί».


Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) κάνουν λόγο για απόκρυψη κρουσμάτων, ο υφυπουργός Υγείας απάντησε εμφατικά :«δεν κρύβουμε και δεν κρύψαμε ποτέ την αλήθεια».



Πηγή: news4health.gr

ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page