top of page

ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ : Να διεκδικήσουμε τώρα νέο, αξιοπρεπές Ιατρικό Μισθολόγιο

Τώρα, χωρίς καθυστέρηση, πρέπει να διεκδικήσουμε νέο, αξιοπρεπές Ιατρικό Μισθολόγιο


29 Ιουνίου 2022


Αντισυνταγματικότητες…

Το σημερινό ιατρικό μισθολόγιο βασίζεται στις διατάξεις του νόμου 4472/2017. Με την απόφαση 1408/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ανακοινώθηκε χτες 28 Ιουνίου 2022, οι διατάξεις αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Ο νόμος 4472/2017 είχε ψηφιστεί για να αντικαταστήσει τις μνημονικές περικοπές, που είχαν γίνει στο ιατρικό μισθολόγιο το 2012 με το νόμο 4093/2012. Οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την απόφαση 431/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δημοσιεύτηκε 26 Φεβρουαρίου 2018.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ, η Ολομέλεια του οποίου αναφέρει ότι για τον προσδιορισμό του ιατρικού μισθολογίου θα έπρεπε να ληφθούν υπόψιν

«…η εξέλιξη των οικονομικών εν γένει συνθηκών και του γενικού κόστους διαβιώσεως,

η ανάγκη διαφυλάξεως του κύρους του δημοσίου λειτουργήματος των ιατρών του Ε.Σ.Υ. λόγω της φύσεως των καθηκόντων τους και της σημασίας της αποστολής τους, λαμβάνοντας υπόψιν

τις ειδικές συνθήκες ασκήσεως του εν λόγω λειτουργήματος,

τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του ιατρικού επαγγέλματος όσον αφορά τον χρόνο απασχολήσεως,

την ένταση και την ποιότητα της εργασίας,

τις ιδιαίτερες ευθύνες που απορρέουν από την άσκησή του,

το καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχολήσεως υπό το οποίο παρέχουν τις υπηρεσίες τους,

τον μεγαλύτερο χρόνο γενικής εκπαιδεύσεως των ιατρών εν σχέσει προς άλλους επιστήμονες,

την πολυετή μεταπανεπιστημιακή μετεκπαίδευσή τους για ειδίκευση αλλά και την ανάγκη για διαρκή εκπαίδευση στην επιστήμη τους,

καθώς και το γεγονός ότι, εν όψει των ανωτέρω, αυτοί εισέρχονται στη δημόσια υπηρεσία σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με τους λοιπούς υπαλλήλους και λειτουργούς.

Επιπλέον, έπρεπε να ληφθούν υπόψη και οι δυσμενείς επιπτώσεις επί της λειτουργίας του Ε.Σ.Υ., της ποιότητας των παρεχομένων από το Κράτος υπηρεσιών υγείας και του επιπέδου της ιατρικής στη χώρα, η λόγω της αδυναμίας εξασφαλίσεως ικανοποιητικών αποδοχών συνεχιζόμενη, κατά τα κοινώς γνωστά, διαρροή έμπειρων επιστημόνων στο εξωτερικό…»

Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία! Ο λαλίστατος Υπουργός Υγείας, ο οποίος μέχρι χτες καμωνόταν ότι δεν γνώριζε τίποτα για την αντισυνταγματικότητα του μισθολογίου, πλέον γνωρίζει. Και ως νομικός μπορεί να διαβάσει και το επί της ουσίας σκεπτικό. Η αντ΄ αυτού Αν. Υπουργός Υγείας, η οποία μέχρι χτες υποστήριζε την «αύξηση» των αποδοχών των ιατρών ΕΣΥ ασκώντας παράλληλο ιατρικό έργο εκτός ωραρίου, μπορεί να ενημερωθεί (γιατρός η ίδια) για τις ιδιαιτερότητες του ιατρικού μισθολογίου στο ΕΣΥ από τους δικαστές. Έτσι θα ξέρει.

Ας μη γελιόμαστε! Και οι πέτρες γνωρίζουν (και αναγνωρίζουν) ότι οι αμοιβές των ιατρών του ΕΣΥ είναι σκανδαλωδώς χαμηλοί. Όταν ο Επιμελητής Β΄ παίρνει στο χέρι 1200 ευρώ (για τα οποία θα φορολογηθεί στη συνέχεια), όταν η αμοιβή για εφημερία Συντονιστή Διευθυντή -μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας- είναι ούτε 7,5 ευρώ μικτά (λιγότερα από 3 ευρώ καθαρά) για μία ώρα στο χειρουργείο ή στα επείγοντα, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι κανείς δεν περιμένει κανένα ΣτΕ για να επισημάνει το αυτονόητο.

Όλοι ξέρουν! Ότι με αυτούς τους μισθούς οι παραιτήσεις γιατρών στο ΕΣΥ θα συνεχίσουν να πέφτουν βροχή. Ότι οι περισσότεροι γιατροί αναζητούν καλύτερες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό. Και ότι στο ΕΣΥ παραμένουν λίγοι ρομαντικοί ή αυτοί που είναι κοντά στη σύνταξη.

Όλοι ξέρουν! Ότι αν δεν υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις μισθών, το ΕΣΥ έχει πεθάνει.

Όλοι γνωρίζουν! Αλλά κάποιοι συνειδητά ακολουθούν πολιτικές χαμηλών και εξευτελιστικών αποδοχών για τους γιατρούς. Κάποιοι φορολογούν με 5% τα διανεμόμενα κέρδη του κεφαλαίου, και με περίπου 60% (μαζί με την Εισφορά Αλληλεγγύης) τους μισθούς των γιατρών. Κάποιοι ακολουθούν ταξική πολιτική ενάντια στη μισθωτή εργασία και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο, και στην ούγια γράφουν Νέα Δημοκρατία και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εμείς οι πολλοί όμως –γιατροί, ασθενείς, πολίτες- που ξέρουμε από καιρό ή που μαθαίνουμε τώρα τι συμβαίνει, είναι η στιγμή να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ πραγματικά αξιοπρεπές μισθολόγιο.

Κατέπεσε και το τελευταίο φύλο συκής!

Το Υπουργείο Υγείας όφειλε χτες να έχει δώσει αυξήσεις στους γιατρούς του ΕΣΥ. Ήταν απασχολημένο όμως με την προστασία και την κερδοφορία των ιδιωτών και του μεγάλων κλινικαρχών.

Η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών οφείλουν από σήμερα να κηρύξουν αγώνα διαρκείας για νέο ιατρικό μισθολόγιο (που θα συμπεριλαμβάνει αυξήσεις βασικών μισθών, σημαντικές αυξήσεις εφημεριακής αποζημίωσης, και ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις ).

ΑΜΕΣΑ πρέπει να προκηρυχθεί ΑΠΕΡΓΙΑ (τώρα μέσα στο καλοκαίρι) με αίτημα την έναρξη σχετικού διαλόγου με το Υπουργείο, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης σε ένα δίμηνο (τέλη Αυγούστου, και πάντως πριν από τις προαναγγελθείσες εκλογές).

Όλοι ΕΜΕΙΣ (γιατροί και πολίτες) από αύριο οφείλουμε να απαιτούμε απ΄ όσους ζητούν την ψήφο μας, δέσμευση στα συγκεκριμένα θέματα. ΤΩΡΑ! Πριν τις εκλογές, με κατάθεση σχετικών νομοθετικών παρεμβάσεων. Από όλα τα κόμματα. Αυτή είναι η στιγμή της Ευθύνης και της Αλήθειας. Και η κοινωνία είναι έτοιμη για αυτό. Όχι μόνο χειροκροτήματα (που καταλήγουν κοροϊδευτικά)

Ως ΜΕΤΩΠΟ καλούμε όλα τα κόμματα και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να καταθέσουν ΑΜΕΣΑ στη Βουλή (και όχι μόνο στα προεκλογικά μπαλκόνια) νομοθετικές πρωτοβουλίες. Για το Ιατρικό Μισθολόγιο, την Εφημεριακή Αποζημίωση, την Φορολόγηση της υπερεργασίας των εφημεριών.

Αλλιώς όλοι μαζί «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα θα προσμένουμε τάχα κάποιο θάμα». Αλλά θαύματα δεν γίνονται πια!

Άμεσες διεκδικήσεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ

· Επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου, αρχικά στα επίπεδα του 2012 με εφαρμογή των Αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, και άμεση καταβολή του συνόλου των αναδρομικών οφειλών

· Υπερδιαπλασιασμός των καθαρών αποδοχών των γιατρών στο ΕΣΥ

  • Εισαγωγικός μισθός για τον Επιμελητή Β΄ 2000 € καθαρά και ανάλογη γενναία αύξηση του μισθού των υπόλοιπων βαθμίδων.

  • Αφορολόγητο στα 12.000 €.

  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (έχει γίνει για τους ιδιώτες).

  • Επαναφορά 13ου-14ου μισθού.

  • Ενιαίο κονδύλι εφημεριών, με κατάργηση της διαφοροποίησης τακτικών και πρόσθετων και σημαντική αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης τους.

  • Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών με ειδικό φορολογικό συντελεστή 20%, όπως προέβλεπε η κλαδική συμφωνία το 2008.

  • Αφορολόγητες υπερβάλλουσες εφημερίες (οι οποίες είναι εξαναγκασμός σε υπερεργασία).

  • Αναπροσαρμογή των επιδομάτων θέσεων ευθύνης ιατρών ΕΣΥ στο ίδιο ύψος με το υπόλοιπο δημόσιο.

  • Άμεσα θέσπιση γενναίου πλαισίου κινήτρων (οικονομικών- διοικητικών- επιστημονικών) για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών ΕΣΥ σε άγονες-νησιωτικές περιοχές και σε ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη.

  • Ένταξη στα ΒΑΕ και χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους συναδέλφους, σύμφωνα και με την θετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής.

ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Comentários


bottom of page