top of page

ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 20ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ, ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!

20 Οκτωβρίου 2022


«Τα θέλουμε ΟΛΑ, τα θέλουμε ΤΩΡΑ!»


Η κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε τη θητεία της στον τομέα της Υγείας με την συγκέντρωση εντός του Ζαππείου με τους γνωστούς πρόθυμους υποστηρικτές της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, ενώ εκτός βρίσκονταν οι μαχόμενοι για τη δημόσια υγεία γιατροί σε “διάλογο” με τα ΜΑΤ. Κλείνει, δε, τη θητεία της με το κατάπτυστο “πόνημα Γκάγκα” που διακινείται επιλεκτικά ως νομοσχέδιο για το ΕΣΥ (!!) και με το οποίο επιχειρείται ολοκληρωτική ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα υγείας.


Ενδιάμεσα η κυβέρνηση διαχειρίστηκε μια πανδημία με περίπου 35000 νεκρούς, και θύματα -εκτός των ανθρώπων- την αλήθεια, τη σοβαρότητα, την εμπιστοσύνη και την επιστήμη. Αυτάρεσκα επιχαίρει για τα αποτελέσματα της, σαν το Νέρωνα στα αποκαΐδια της Ρώμης, ψάχνοντας αλλού να ρίξει τις ευθύνες της, αυτοί και οι συνεργάτες της. Προφανώς ξέμειναν από καθρέφτες!


Η πραγματικότητα είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία έχουν λειτουργικά καταρρεύσει. Τόσο από την πανδημία, όπου μόνη έγνοια της κυβέρνησης ήταν να προστατευθούν οι μεγαλο-κλινικάρχες στους οποίους διοχετεύτηκε πακτωλός χρημάτων, όσο και από τις εγκληματικές επιλογές του τρίδυμου Μητσοτάκη-Πλεύρη-Γκάγκα, που ώθησαν το σύστημα σε διάλυση με την απαξίωση, οικονομική εξαθλίωση και εξώθηση σε παραίτηση των γιατρών του ΕΣΥ, κλείνοντας το μάτι στον ιδιωτικό τομέα.


Το “πόνημα Γκάγκα”, με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ και τη δυνατότητα (ουσιαστικά εξώθηση) απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, οδηγεί σε “γιατρούς λάστιχο” με αναγκαστικά κύρια έγνοια τους -στα πλαίσια υπερεργασίας- το να επιβιώσουν στην εργασιακή ζούγκλα, βγάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα εις βάρος των ασθενών. Αυτή είναι η έννοια της ατομικής ευθύνης για την κυβέρνηση! Το, δε, σύστημα υγείας γυρίζει σε εποχές προ μεταρρύθμισης Αυγερινού-Γεννηματά, σε εποχές γνωστές στους μεγαλύτερους, όπου αν αρρώσταινες βαριά χρειαζόταν να ξεπουληθείς για να βρεις γιατριά. Αυτό το “πόνημα” δε συζητιέται, πετιέται. Ούτε καν να διανοηθούν να το εμφανίσουν για διαβούλευση!


Η μετανάστευση των γιατρών την τριετία της ΝΔ απέκτησε νέα διάσταση. Οι γιατροί δεν φεύγουν μόνο στο εξωτερικό (Γερμανία, Κύπρο, κοκ), αλλά παραιτούνται μαζικά από το ΕΣΥ για τον ιδιωτικό τομέα, όπου οι αμοιβές είναι καλύτερες.


Και τι κάνει η κυβέρνηση; Ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 στο ιατρικό μισθολόγιο και θα έπρεπε τα εισοδήματα να επιστρέψουν στα επίπεδα της κλαδικής συμφωνίας του 2009, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις χωρίς καμιά αιτιολογία! Αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη νομιμότητα!

Ζητάμε τώρα:

 • Άμεση εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ και επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στην κλαδική συμφωνία του 2009, όπως υποχρεούται η κυβέρνηση.

 • Αύξηση 50% στις αμοιβές του 2009, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από το 2009 ως σήμερα.

 • Αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών κι επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης τους με ειδικό συντελεστή και αφορολόγητες τις πρόσθετες εφημερίες που πραγματοποιούνται λόγω αναγκαστικής υπερεργασίας.

 • Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή των μισθών ΕΣΥ, από εδώ και πέρα, απαραίτητη στο πληθωριστικό περιβάλλον που η κυβέρνηση δεν μπορεί (ή δε θέλει) να ελέγξει.

 • Αναπροσαρμογή επιδομάτων θέσεων ευθύνης, που είναι τα χαμηλότερα σε όλο το δημόσιο τομέα, και χορήγηση αφορολόγητου επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

 • Ειδικό πλαίσιο κινήτρων για άγονες νησιωτικές περιοχές και άγονες ειδικότητες, με πρώτο άμεσο μέτρο την αναπροσαρμογή του υφιστάμενου “επιδόματος αγόνου” το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό του βασικού μισθού του 1983(!!!) και όχι του σημερινού. Αυτός κι αν είναι εμπαιγμός!

 • Μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών και κατάργηση της καταχρηστικής εφαρμογής του θεσμού.

 • Μαζικές προσλήψεις ιατρών και λοιπού προσωπικού.

 • Ολοκληρωμένα προγράμματα ειδικευομένων και σεβασμός των εκπαιδευτικών αναγκών τους. Να σταματήσει άμεσα η εξαντλητική υπερεργασία τους, η απαξίωσης τους και η αντιμετώπιση τους σαν αποπαίδια του συστήματος.

 • Προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης των ιατρών του ΕΣΥ με ευθύνη του κράτους.

 • Οργάνωση και στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και του ΕΚΑΒ.

Για να πραγματοποιηθούν αυτά, ΑΜΕΣΑ το Υπουργείο θα πρέπει να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις για το μισθολογικό (είναι δυνατόν να παρανομεί ο Υπουργός Υγείας που είναι και νομικός;) και μετά να διαπραγματευτεί με την ΟΕΝΓΕ ΝΕΑ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, με στόχο τον ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ των ΚΑΘΑΡΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ιατρών ΕΣΥ, μαζικές προσλήψεις και βελτίωση των όρων και συνθηκών απασχόλησης.


Τα θέλουμε ΟΛΑ και τα θέλουμε ΤΩΡΑ. Φτάνει με την κοροϊδία.


Στο ερώτημα «Αν όχι τώρα, πότε;», η απάντηση είναι ότι αν δεν γίνουν τώρα, δεν θα γίνουν ποτέ, γιατί αν ψηφιστεί το “πόνημα Γκάγκα” ή αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ΕΣΥ.


Όσο για το πού θα βρουν τα λεφτά, η απάντηση είναι εκεί που τα βρίσκουν για να χρηματοδοτούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, για να στήνουν μπίζνες με τις εταιρείες όπλων ή για να κάνουν δωράκια με απευθείας αναθέσεις σε γνωστούς και φίλους τους.


Αν δεν μπορούν αυτοί, ας παραμερίσουν για να μπορέσουν άλλοι, αλλιώς ας τους παραμερίσει η οργή μας για τα δίκαια αιτήματα μας.


Για ένα ΕΣΥ δημοκρατικό, καινοτόμο, ανοιχτό, με ελεύθερη πρόσβαση.


Για γιατρούς ΕΣΥ με αξιοπρέπεια, καλά αμειβόμενους, επιστημονικά ακριβείς.


Πρώτος αγωνιστικός σταθμός η πανυγιεινομική απεργία στις 20 Οκτώβρη 2022, δεύτερος η απεργία 9 Νοέμβρη 2022.


Αγώνας διαρκείας με συνελεύσεις στα νοσοκομεία, ενημέρωση της κοινωνίας, μαχητικά και αποφασιστικά.


Τα θέλουμε ΟΛΑ, και τα θέλουμε ΤΩΡΑ.

ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝComments


bottom of page