top of page

Μεγάλες οι ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στα εργαστήρια του νοσοκομείου Λευκάδας.

ΘΕΜΑ: «Μεγάλες οι ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στα εργαστήρια του νοσοκομείου Λευκάδας».

Σοβαρότατα προβλήματα στην εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των εργαστήριων που επηρεάζουν συνολικά όλη τη λειτουργία του νοσοκομείου προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Στα διαγνωστικά εργαστήρια λειτουργούν επτά διαφορετικά τμήματα: Αιματολογικό, Ανοσολογικό, τμήμα Μοριακού ελέγχου covid, Μικροβιολογικό, Παθολογοανατομικό, Κυτταρολογικό και Βιοχημικό.

Η κάλυψη τους γίνεται από δύο γιατρούς βιοπαθολόγους, μία παθολογοανατόμο, μία κυτταρολόγο, και έναν βιοχημικό για τα αντίστοιχα τμήματα. Για να καλυφθούν οι εφημερίες «επιστρατεύεται» και ο μοναδικός γιατρός βιοπαθολόγος του τμήματος αιμοδοσίας όπου και εκεί υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Παραμένουν κενές τρεις θέσεις βιοπαθολόγων γιατρών και μία θέση βιοχημικού σύμφωνα με το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα του 2012 που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές σημερινές ανάγκες.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο υπόλοιπο παραϊατρικό προσωπικό καθώς εργάζονται μόνο 10. Συγκεκριμένα, 5 μόνιμοι τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων και παρασκευαστές, 3 επικουρικοί και 2 με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των τμημάτων. Παραμένουν κενές 6 θέσεις μόνιμων τεχνολόγων - παρασκευαστών από τις 11 που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου.

Εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων προκαλούνται πολύωρες αναμονές στην διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων που είναι απαραίτητες για την έγκαιρη διάγνωση των περιστατικών που προσέρχονται στο νοσοκομείο κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «λιμνάζουν» τα περιστατικά στο τμήμα επειγόντων. Επίσης δημιουργούνται καθυστερήσεις στην διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων των ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές με ότι αυτό σημαίνει στην έγκαιρη παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους και την ομαλή λειτουργία και προγραμματισμό της δουλειάς των κλινικών.

Τα εργαστήρια του νοσοκομείου επωμίζονται και το έργο της πρωτοβάθμιας υγείας, αφού τα Κέντρα Υγείας της περιοχής βρίσκονται σε αποκαρδιωτική κατάσταση, μιας και δεν έχουν ούτε προσωπικό, ούτε γιατρούς ειδικοτήτων, ούτε εργαστηριακό εξοπλισμό. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο λαός της Λευκάδας και της ευρύτερης περιοχής της Ακαρνανίας, να αναγκάζεται να καταφεύγει στα ιδιωτικά εργαστήρια, που κάνουν «χρυσές» δουλειές, για προληπτικές και άλλες εξετάσεις με δυσβάστακτο κόστος για αυτούς και τις οικογένειές τους.

1

Το προσωπικό έχει ξεπεράσει προ πολλού τις σωματικές και ψυχικές αντοχές του αφού δεν επαρκεί για να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες, παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει.

Ένδειξη των διευρυμένων αναγκών και του έργου των εργαστηρίων είναι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των εργαστηριακών εξετάσεων, που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2020 και 2021 στα εργαστήρια του νοσοκομείου που είναι 359.360 και 374.025 αντίστοιχα.

Οι μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού στα εργαστήρια αλλά και στα άλλα τμήματα του νοσοκομείου και η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής από όλες τις κυβερνήσεις της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατόν λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ άμεσα η ενίσχυση με το διπλάσιο προσωπικό - ιατρικό και παραϊατρικό - από αυτό που εργάζεται (όπως αναφέρει και έγγραφο του τμήματος που κοινοποιήθηκε στο σύλλογο) προκειμένου να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα εργαστήρια και για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο.

ΖΗΤΑΜΕ :

1. Να γίνουν επείγουσες προσλήψεις σε προσωπικό των εργαστηρίων (ιατρικό και παραϊατρικό) για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Να σταματήσει η κοροΐδα και να εγκριθεί επιτέλους ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου και να προκηρυχτούν όλες οι κενές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού.

2. Να προσληφθεί μόνιμος αιματολόγος, ειδικότητα άκρως απαραίτητη, μιας και δεν υπάρχει σε ολόκληρη την περιοχή Λευκάδας – Ακαρνανίας, με αποτέλεσμα ασθενείς με αιματολογικά προβλήματα να αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγάλα νοσοκομεία με δυσβάσταχτο κόστος για αυτούς και τις οικογένειές τους.

3. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι του νοσοκομείου (επικουρικοί, με συμβάσεις ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) γιατί καλύπτουν πάγιες, επιτακτικές και κρίσιμες ανάγκες και να σταματήσει η διαρκής ομηρία και ανασφάλεια τους.


コメント


bottom of page