Σε σχέση με το εμβόλιο, εκτιμά πως δεν αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021: "Περιμένουμε στις αρχές του φθινοπώρου τα αποτελέσματα από τις μελέτες ασφάλειας", αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
"Να έχετε εμπιστοσύνη στους γιατρούς και στο προσωπικό των νοσοκομείων στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Αποδείξαμε πως είμαστε οι καλύτεροι, παρότι πολλοί αμφισβήτησαν την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά μας".
Τα παραπάνω αναφέρει στο Iatronet η Ματίνα Παγώνη, μάχιμη παθολόγος λοιμώξεων, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Περιγράφοντας τον βαθμό ετοιμότητας του ΕΣΥ ενόψει ενδεχόμενου νέου κύματος, είναι αισιόδοξη. Κρούει, όμως, τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείμματα που εμφανίζει σήμερα το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Επισημαίνει πως είναι ενισχυμένο από την πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά αντιμετωπίζει κενά σε κρίσιμους τομείς.
Ο βαθμός ετοιμότητας του συστήματος είναι το κρίσιμο ζήτημα. Η έξαρση των λοιμώξεων από κορωνοϊό προκαλει ανησυχία για το κατά πόσο τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυξημένες νοσηλείες.
Ποια είναι η σημερινή εικόνα, ρωτούμε την κ. Παγώνη:
"Ξεκινήσαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας με 556 κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Φτάσαμε στα 775 και μαζί με τις κλίνες που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας, διαθέτουμε συνολικά 1.050 κρεβάτια ΜΕΘ".
Επαρκούν αυτά τα κρεβάτια; Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υποσχέθηκε πως θα φτάσουμε στα 1.300 έως το τέλος του έτους, μαζί με τα ιδιωτικά.
"Επειδή ο ιός είναι δύσκολος, θα θέλαμε να φτάσουμε στα 1.300 μόνο στον δημόσιο τομέα", υπογραμμίζει η κ. Παγώνη.
Στελέχωση
Κρίσιμη παράμετρο για το σύστημα χαρακτηρίζει και τη στελέχωση:
"Λόγω κορωνοϊού, έχουν προσληφθεί περί τους 1.300 επικουρικούς γιατρούς, τους οποίους η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα μονιμοποιήσει.
Περιμένουμε αυτό να γίνει γρήγορα. Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για προσλήψεις μόνιμων γιατρών, καθώς το σύστημα έχει σήμερα 6.000 κενές οργανικές θέσεις".
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες στελέχωσης: "Όσο πιο γρήγορα οργανωθεί το σύστημα με μόνιμο προσωπικό, τόσο καλύτερη θα είναι η λειτουργία των τμημάτων και των κλινικών. Όσο πιο γρήγορα τελειώσουν οι διαδικασίες, τόσο καλύτερα θα είναι τελικά για τα νοσοκομεία".
Υπενθυμίζει πως το ΕΣΥ δεν περιθάλπει μόνον περιστατικά CoViD-19: "Δεν είναι μόνον ο κορωνοϊός στη ζωή μας. Καλούμαστε να καλύψουμε όλα τα προβλήματα που φτάνουν στα νοσοκομεία. Από γρίπη Η1Ν1 έως ό,τι άλλο χρειαστεί".
Επιθετικός
Μένει, ωστόσο, στο θέμα του κορωνοϊού, λέγοντας πως η εμπειρία έχει δείξει πως είναι ένας δύσκολος και επιθετικός ιός, τον οποίο ακόμη μελετούμε.
Σε σχέση με το εμβόλιο, η κ. Παγώνη εκτιμά πως δεν αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021: "Περιμένουμε στις αρχές του φθινοπώρου τα αποτελέσματα από τις μελέτες ασφάλειας. Να γνωρίζουμε τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες, πριν προχωρήσουμε στην απόφαση για χορήγησή του στον πληθυσμό".
Αναδεικνύει και τον ρόλο του εξοπλισμό στη χορήγηση ποιοτικής φροντίδας: "Με τις δωρέες που έγιναν κατά την πρώτη φάση της επιδημίας, αγοράστηκαν αρκετά μηχανήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο εξοπλισμός των νοσοκομείων είναι παλαιός και ότι τα μηχηνήματα έχουν διάρκεια ζωής".
Απαραίτητα στη μάχη κατά του SARS-COV 2 είναι οι μάσκες, τα γάντια και οι στολές: "Πρέπει να τα προμηθευτούμε έγκαιρα, ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που είχαμε στην πρώτη φάση", αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Comments