top of page

Μαζική σύσκεψη ενόψει του συλλαλητηρίου για την υγεία στις 25 Νοέμβρη (VIDEO)




Κάλεσμα πανεργατικού ξεσηκωμού για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού έστειλαν δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και φορέων που συμμετείχαν στην σύσκεψη που διοργάνωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), μπροστά στο μεγάλο συλλαλητήριο για την υγεία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Νοέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στο Άγαλμα Βενιζέλου.


Στη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σωματεία σχεδόν από όλα τα νοσοκομεία της πόλης και δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων άλλων κλάδων που εξέφρασαν την απόφαση να δυναμώσει ο ενιαίος συντονισμένος αγώνας για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, τις σχολές και τα ΜΜΜ, για ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επιστροφή των εργαζομένων σε αναστολή και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.


Εισηγητικά ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος, αναφέρθηκε στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές θυμίζοντας ότι ακόμα και πριν την πανδημία έλλειπε το 1/3 των γιατρών στα νοσοκομεία της πόλης. Και αυτά τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ευθύνη της Κυβέρνησης και των Διοικήσεων, διογκώθηκαν.


Όπως είπε, το ελάχιστο προσωπικό στα νοσοκομεία είναι εξουθενωμένο. Δίνει την μάχη χωρίς ανάσα. Η παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς είναι υποβαθμισμένη. Διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ ή σε πρόχειρες ΜΕΘ με την κάθε ώρα που περνάει να αυξάνει τις πιθανότητες επιβάρυνσης της κατάστασης τους. Χιλιάδες τακτικά χειρουργεία και επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία έχουν ανασταλεί, επιβαρύνοντας την υγεία των ασθενών. Υπάρχουν καθυστερήσεις στην διάγνωση παθήσεων όπως οι καρκινοπάθειες, ο προληπτικός έλεγχος των γυναικολογικών καρκίνων στο "Θεαγένειο" μειώθηκε κατά 80%, ενώ και τώρα αυτά τα τμήματα υπολειτουργούν λόγω της υποστελέχωσης. Το νοσοκομείο Άγιος Παύλος, έγινε μίας νόσου αφήνοντας όλη την Ανατολική Θεσσαλονίκη χωρίς γενικό νοσοκομείο.


Στην αντίπερα όχθη ο ιδιωτικός τομέας της υγείας με τις 120 κλίνες ΜΕΘ και τις τουλάχιστον 1.000 κλίνες απλής νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της πόλης, συνεχίζει να κάνει χρυσές δουλειές πάνω στον πόνο των ασθενών, από την λοιπή νοσηρότητα.


Το πρόβλημα της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα είναι τεράστιο, αφού η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαντλεί τα μέτρα της στον αδιέξοδο διαχωρισμό εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων, ως άλλοθι για να συνεχίζει να μην στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και να μην παίρνει τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους διασποράς, όπως είναι οι εργασιακοί χώροι, τα Μέσα Μεταφοράς, τα σχολεία, όπου συνωστίζονται όλοι και αποτελούν εκκολαπτήρια του ιού.

Ξεπέρασε τα όρια του το υγειονομικό προσωπικό

Μέσα από τις παρεμβάσεις υγειονομικών που ακολούθησαν αναδείχθηκε η εικόνα που πλέον αποτελεί την καθημερινότητα στα νοσοκομεία. Με την κόπωση των εργαζομένων να έχει πιάσει κόκκινο και να έχουμε λιποθυμίες, νοσήσεις και αναρρωτικές σωρηδόν. Το νοσηλευτικό προσωπικό μεταφέρεται όπου υπάρχει ανάγκη, γιατροί άλλων ειδικοτήτων νοσηλεύουν covid περιστατικά, ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, νοσηλευτές δέχονται επιθέσεις από εξαγριωμένους ασθενείς επειδή νιώθουν παρατημένοι. Και φυσικά οι προσλήψεις προς αντικατάσταση των αναστολών αποτελούν ανέκδοτο. Επιπλέον αναδείχθηκε το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή και η ανάγκη άμεσης επιστροφής τους στην εργασία.


Οι εκπρόσωποι των άλλων κλάδων, ανέδειξαν τις επιπτώσεις από την απουσία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις μεγάλες βιομηχανίες, στη Σίνδο και στους γύρω νομούς, που έχουν γίνει εκκολαπτήρια του ιού. Αλλά και τις δραματικές συνθήκες υπερμετάδοσης στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ όπου τις ώρες αιχμής επικρατεί το αδιαχώρητο.


Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση τονίστηκε η ανάγκη να οργανωθεί η αγωνιστική απάντηση των υγειονομικών, μαζί με τα σωματεία και τους φορείς της πόλης, για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ με: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πρόσληψη, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων και με κατεπείγουσες διαδικασίες, των 2.000 επιλαχόντων, από προηγούμενες προκηρύξεις, γιατρών στο ΕΣΥ. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παύση της αναστολής εργασίας των υγειονομικών. Άμεση ανάπτυξη νέων και σύγχρονων κλινών ΜΕΘ σε κάθε νοσοκομείο και πρόσληψη του απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού για να τις στελεχώσει.


Επίταξη των 120 κλινών ΜΕΘ και των τουλάχιστον 1000 κλινών νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της πόλης. Ένταξη του συνόλου της ιδιωτικής υγείας σε κεντρικό έλεγχο από το κράτος με στόχο η πανδημία να μην αντιμετωπίζεται σε βάρος των υπόλοιπων ασθενειών. Άμεσο άνοιγμα των πρώην νοσοκομείων Παναγία, Λοιμωδών και παλαιού 424 για την κάλυψη των αναγκών. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού με επίκεντρο τη εξαντλητική εξατομικευμένη ενημέρωση μέσα από τις δομές της ΠΦΥ.

Comments


bottom of page