top of page

Μέτωπο Νοσοκομειακών Ιατρών: ΟΛΟΙ στη μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων μας

ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

8 Οκτωβρίου 2020


ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Έγινε κοινός τόπος, πλέον, η αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημοσίων συστημάτων υγείας, ακόμη και από αυτούς που ούτε να το διανοηθούν δεν μπορούσαν μέχρι χτες. Χαρακτηριστικές είναι οι τελευταίες σχετικές συστάσεις από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το ΔΝΤ. Κι όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει την επιδημία του COVD-19 ως ευκαιρία προώθησης των σχεδίων της για ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας σε βάρος του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μόνιμες προσλήψεις στα χαρτιά ή σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, μπάλωμα με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, χαριστικές ρυθμίσεις για τους κλινικάρχες. Και για τους γιατρούς του ΕΣΥ μόνο υποκριτικά χειροκροτήματα και εμπαιγμός.

Φτάνει με τα χειροκροτήματα και την κοροϊδία!

Έχουμε την πεποίθηση πως για την αναβάθμιση του ΕΣΥ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άμεση αυξημένη χρηματοδότησή του, με στόχο την σταδιακή σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό Μέσο Όρο δημόσιας υγειονομικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ένα σημαντικό μέρος της αύξησης της χρηματοδότησης του ΕΣΥ πρέπει να κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα στην ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό (προσλήψεις μόνιμου προσωπικού) και στην στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού (βελτίωση συνθηκών εργασίας-βελτίωση οικονομικών απολαβών), και ακολούθως στην αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και σε εκσυγχρονισμό - ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών, όπου υπάρχουν ανάγκες.

Σημαντική παράμετρο στην αναβάθμιση των υπηρεσιών και στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας αποτελεί η διόρθωση της γεωγραφικής ανισοκατανομής των υπηρεσιών υγείας και του ιατρικού προσωπικού, με τη θέσπιση πλαισίου κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή μόνιμων ιατρών ΕΣΥ σε νησιωτικές - παραμεθόριες περιοχές.

Για όλα αυτά είναι απαραίτητη άμεσα, όπως από χρόνια ζητάμε, η έναρξη διαλόγου με το Υπουργείο Υγείας και η δυναμική διεκδίκηση από τον κλάδο μας της επαναδιαπραγμάτευσης νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κεντρικά αιτούμενα:

  1. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δημόσιας υγειονομικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ.

  2. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και των λειτουργικών κενών ιατρών ΕΣΥ- Προγραμματισμός προσλήψεων.

  3. Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με επαναφορά των αποδοχών μας στα προ μνημονίων επίπεδα και καταβολή των αναδρομικών διαφορών.

  4. Αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης εφημερίας. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών ξεχωριστά από τον μισθό.

  5. Θέσπιση πλαισίου κινήτρων (οικονομικών-διοικητικών- επιστημονικών) για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών ΕΣΥ σε άγονες-νησιωτικές περιοχές.

  6. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών, μέσω στοχευμένης προκήρυξης των θέσεων που κατέχουν σήμερα και της αυξημένης μοριοδότησης της προϋπηρεσίας τους.

  7. Μηχανισμό αυτόματης προκήρυξης των υπό συνταξιοδότηση γιατρών ΕΣΥ ένα χρόνο νωρίτερα και ανάληψη υπηρεσίας του νεοπροσληφθέντος αμέσως μετά την αποχώρηση του γιατρού που συνταξιοδοτήθηκε.

Ζητήματα όπως η ένταξη στα Βαρέα – Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα χρειάζονται περαιτέρω διαβούλευση με τους συναδέλφους μέσω των Ενώσεων για την επικαιροποιημένη διαμόρφωση των θέσεων του κλάδου.

Βέβαια στην παρούσα συγκυρία δεν παραγνωρίζουμε καθόλου την ανάγκη ικανοποίησης τρέχοντων ζητημάτων. Έτσι:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΤΩΝ ΗΔΗ ΠΡΟΚΗΡΥΓΜΈΝΩΝ ΘΕΣΕΩΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΠΑΡΑΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ.

Αυτονόητα επιτακτικό είναι να εκπονηθεί ένα Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη διαχείριση της πανδημίας, με εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε γιατρούς και διαγνωστικά τεστ κάθε ύποπτου κρούσματος, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει:

1. Την αντιμετώπιση του συνωστισμού στα μαζικά μέσα μεταφοράς, τη μείωση των μαθητών ανά τάξη στα σχολεία, την υγειονομική εποπτεία των κλειστών δομών, όπως γηροκομεία, προνοιακά ιδρύματα, προσφυγικά camps, κλπ.

2. Την επιστράτευση από το Υπουργείο Υγείας όλων των κλινών ΜΕΘ ιδιωτικού τομέα, με ακύρωση του διπλασιασμού του νοσηλείου στις ιδιωτικές ΜΕΘ. Την άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ και ανάπτυξη νέων, με κατάλληλη γεωγραφική κατανομή, με στόχο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

3. Άμεσα διαγνωστικά τεστ ΔΩΡΕΑΝ για τον πολίτη με συμφέροντες οικονομικούς όρους για το κράτος.

4. Την ενεργό συμμετοχή των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στη διαχείριση της πανδημίας.

5. Ούτε σκέψη για lockdown εντός του ΕΣΥ, όπως έγινε στην πρώτη φάση την Άνοιξη, που ακυρώθηκε στην πράξη η τακτική λειτουργία των νοσοκομείων, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα και εις βάρος των ασθενών.

6. Την παράταση της θητείας όλων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ και άμεσο πλάνο κάλυψης με μόνιμες προσλήψεις όλων των λειτουργικών κενών στο ΕΣΥ. Είναι εμπαιγμός ο Πρωθυπουργός να παρουσιάζει στη ΔΕΘ σχέδιο 15.000 προσλήψεων στις Ένοπλες Δυνάμεις και να μην έχει να πει τίποτα για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, παρά μόνο ευχολόγια .

7. Τον άμεσο διορισμό όλων των συναδέλφων σε αναμονή ειδικότητας, βάσει των διατάξεων του άρθρου 32,παρ.1 του Ν. 4684/20

Οι γιατροί δεν ζητάμε χειροκροτήματα, ούτε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη.

Ζητάμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, με επαρκή στελέχωση των Νοσοκομειακών τμημάτων και των ΚΥ.

Ζητάμε αξιοπρεπείς μισθούς και αποζημίωση εφημεριών ανάλογη της προσφοράς μας.

Ζητάμε ένα δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, φιλικό στον εργαζόμενο και στον πολίτη. Με δωρεάν, ισότιμη και ελεύθερη πρόσβαση σε όλους και για ΟΛΟΥΣ.

Ένα ΕΣΥ ανοιχτό στον εργαζόμενο, τον πολίτη, τον άνθρωπο.

Όχι μόνο λόγια! Πράξεις τώρα!

Για την αντιμτώπιση της πανδημίας. Για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Για το δίκιο των γιατρών, των εργαζόμενων, των ασθενών.

ΟΛΟΙ στη μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ

Γιαννάκαινας Κώστας

Κατσιγιαννόπουλος Κώστας

Καφετζάκης Αλέξανδρος

Λιβαδάς Κώστας

コメント


bottom of page