top of page

Λευκάδα: Όχι στην απόλυση επικουρικής χημικού στα εργαστήρια του νοσοκομείου

Θέμα : «Να μην απολυθεί η επικουρική χημικός που καλύπτει επιτακτικές ανάγκες λειτουργίας των εργαστηρίων του νοσοκομείου».


Πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκε το νοσοκομείο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κα. Γκάγκα. Στη συνάντηση που είχε με το σύλλογο εργαζομένων, επιδιώκοντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση στο νοσοκομείο μας ανέφερε ότι συνεχώς ενισχύεται και ότι έχουν γίνει δεκάδες προσλήψεις…. περισσότερες από κάθε άλλο νοσοκομείο.


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός βουλευτής που σε κάθε δελτίο τύπου, δεν χάνει ευκαιρία να εξάρει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης της ΝΔ και του ίδιου.


Φυσικά δεν μιλάμε για μόνιμες προσλήψεις αλλά για συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης αφού επί των ημερών της διακυβέρνησης της ΝΔ μόνο ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις ολοκληρώθηκαν, από αυτές που ακούμε κατά καιρούς στα δελτία τύπου, με τις απώλειες λόγω συνταξιοδοτήσεων, παραιτήσεων κτλ να συνεχίζονται…


Παρότι η πανδημία, οι χιλιάδες νεκροί της και πολλοί σακατεμένοι από άλλα νοσήματα, ανέδειξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του «διαλυμένου» δημοσίου συστήματος Υγείας και τον παρασιτισμό του ιδιωτικού τομέα Υγείας, η κυβέρνηση την αξιοποίησε μαζί με τον εμβολιασμό, για απολύσεις εργαζομένων αλλά και για θέσπιση ακόμη χειρότερων μορφών ελαστικών σχέσεων εργασίας όπως οι τρίμηνες συμβάσεις, με στόχο μεταξύ άλλων και του χαμηλώματος των απαιτήσεων των εργαζομένων και τη διαπαιδαγώγησή τους στα ελάχιστα δικαιώματα.


Το Σεπτέμβρη του 2021 χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές Υγείας βγήκαν σε αναστολή και έχασαν τη δουλειά τους επειδή δεν εμβολιάστηκαν. Παρά το γεγονός ότι τα νέα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η μετάδοση του κορονοϊού μπορεί να γίνει και από τους πλήρως εμβολιασμένους, η κυβέρνηση επιμένει να κρατάει σε αναστολή και εκτός συστήματος Υγείας και χωρίς εισόδημα χιλιάδες υγειονομικούς.


Στο νοσοκομείο Λευκάδας το Σεπτέμβρη του 2021 οκτώ συνάδελφοί μας βγήκαν σε αναστολή και τρεις έχουν επιστρέψει προσωρινά, επειδή νόσησαν, με το πιστοποιητικό νόσησης να διαρκεί 6 μήνες. Το υπουργείο Υγείας είπε ότι θα τους αντικαταστήσει με τρίμηνες συμβάσεις και από αυτούς αντικαταστάθηκαν μόνο οι δύο.


Στις 11/10/21 προσλήφθηκε μία χημικός που εργάζεται μέχρι σήμερα στα εργαστήρια με τρίμηνες παρατάσεις της σύμβασης της, με την τελευταία να έχει ανανεωθεί στις 11/4/22 μέχρι τις 31/12/22 όπως έγινε σε όλους τους επικουρικούς.


Πριν από λίγες μέρες επέστρεψε η εργαζόμενη που ήταν σε αναστολή αφού νόσησε, για έξι μήνες και η διοίκηση του νοσοκομείου υλοποιώντας την κατάπτυστη κοινή υπουργική απόφαση από 20/4/22 που αναφέρει στο άρθρο 2 ότι «οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που αντικαθιστούν υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή καθηκόντων λόγω μη εμβολιασμού διακόπτονται αν ο υπό αναστολή υπάλληλος επιστρέψει στα καθήκοντά του…» της ετοιμάζει την απόλυσή της.


Πραγματικά πρόκειται για μία τραγική απόφαση από τη στιγμή που τα εργαστήρια αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού με αυξημένο όγκο δουλειάς, όταν η εργαζόμενη πρόσφερε απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες κατά την διάρκεια της πανδημίας.


Έτσι αντιμετωπίζουν το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, έτσι αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους που ήρθαν να στηρίξουν, το σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως το κατάντησαν όλες οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Παρόλο που εργάστηκαν με εξοντωτικούς ρυθμούς, με εξευτελιστικούς μισθούς, χωρίς μάλιστα να μπορούν να πάρουν τα ρεπό και την προβλεπόμενη κανονική τους άδεια.


Ντροπή και αίσχος να μας κοροϊδεύουν ότι ενισχύουν το δημόσιο σύστημα Υγείας και την ίδια στιγμή να απολύουν πολύτιμο επιστημονικό προσωπικό, τη στιγμή που τα εργαστήρια (αιματολογικό-βιοχημικό-μικροβιολογικό, τμήμα μοριακού αναλυτή για εξετάσεις κορονοϊού) αντιμετωπίζουν κραυγαλέες ελλείψεις !


Συγκεκριμένα: Από τις τρεις οργανικές θέσεις μονίμων γιατρών βιοπαθολόγων του οργανισμού, καλυμμένη είναι μόνο η μία, με τον ένα συνάδελφο από μέρα σε μέρα να περιμένει το διορισμό του στο νοσοκομείο Πρέβεζας. Οι δε δύο επικουρικοί γιατροί βιοπαθολόγοι που καλύπτουν τα κενά, η σύμβασή τους τελειώνει τέλος του χρόνου. Οι τρεις αυτοί γιατροί καλύπτουν και το τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου, αφού κι εκεί δουλεύει μόνο ένας γιατρός, με τις κενές θέσεις να είναι δύο.


Από τις δύο οργανικές θέσεις χημικών, βιοχημικών ή βιολόγων καλυμμένη είναι μόνο η μία. Από τις 11 θέσεις ΤΕ και ΔΕ ιατρικών εργαστηρίων καλυμμένες είναι μόνο 4 και μια συναδέλφισσα που εργάζεται σε προσωπαγή θέση. Τα δε κενά καλύπτονται όπως - όπως με 5 συμβασιούχους (3 επικουρικούς και 2 ΟΑΕΔίτες ) που απολύονται τέλος του χρόνου και αρχές του επόμενου αντίστοιχα. Μακριά από εμάς η ανθρωποφαγία που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της! Κανείς δεν περισσεύει στο νοσοκομείο!


Γνωρίζουμε ότι οι απολύσεις συμβασιούχων, η προσωρινή δουλειά με όλο και λιγότερα δικαιώματα, εντάσσεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», με λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπου το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση. Αυτή είναι η τύχη που επιφυλάσσει στους συμβασιούχους η κυβέρνηση!


ΖΗΤΑΜΕ:

• Να μην απολυθεί η συναδέλφισσα χημικός. Δεν περισσεύει κανείς στο νοσοκομείο. • Να καταργηθεί το άρθρο 2 της κατάπτυστης Κοινής Υπουργικής Απόφασης Γ4βΓ.Π.οικ.21912 – ΦΕΚ 1995 Β 20/4/2022.

• Να γίνουν κατεπείγουσες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

• Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων .

• Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ) που καλύπτουν πάγιες, επιτακτικές και κρίσιμες ανάγκες.


Bình luận


bottom of page