top of page

Λευκάδα: Όλοι οι Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι στην 24ωρη Πανυγειονομική απεργία στις 21/10


Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι. Συμμετέχουμε στην 24ωρη Πανυγειονομική απεργία που κήρυξαν ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ την Πέμπτη 21 Οκτώβρη .


Απεργούμε όλοι για να δώσουμε ηχηρή, δυναμική απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης που αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας ,για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την άρνηση της να μονιμοποιήσει όλους τους συναδέλφους με ελαστικές σχέσεις εργασίας που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες επικαλούμενοι νομικά κωλύματα και «συνταγματικές δυσκολίες». Απεργούμε γιατί δεν αντέχουμε άλλο την εντατικοποίηση της δουλειάς, την σωματική και ψυχική εξουθένωση , τα αλλότρια καθήκοντα , τις συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα , τα κομμένα ρεπό και άδειες . Απεργούμε για τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης απέναντι μας που συνεχίζει να απορρίπτει πεισματικά την ένταξή μας στα ΒΑΕ και την μη αναγνώριση της νόσησης από κορονοϊό ως επαγγελματική ασθένεια, παρά τους θανάτους συνάδελφων μας. Για τους καθηλωμένους και πετσοκομμένους μισθούς μας από το 2012, την ώρα που το εισόδημά μας εξανεμίζεται από τους ασύλληπτους φόρους, από την ακρίβεια σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, από το πανάκριβο ρεύμα, τα καύσιμα, την ενέργεια.


Αγανακτούμε και απεργούμε γιατί η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να περάσει μια σειρά από αντεργατικούς νόμους, γιατί χρησιμοποίησε τον απαραίτητο εμβολιασμό ως μέσω διαίρεσης και διχασμού των εργαζομένων , ενίσχυσης των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και των αναστολών εργασίας και απολύσεων των συναδέλφων μας, για την προετοιμασία και την επιτάχυνση των αντιδραστικών σχεδίων της για το «νέο ΕΣΥ». Να απαντήσουμε δυναμικά στα προκλητικά ψέματα της κυβέρνησης για την δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ και να μην αποδεχθούμε ως «κανονικότητα» τους πάνω από 30 νεκρούς συνανθρώπους μας από την πανδημία κάθε μέρα, αλλά και τους εκατοντάδες που χάθηκαν ή χάνονται από άλλα νοσήματα μιας και το αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα υγείας από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν διαχρονικά τους απέκλεισε αφού μετατράπηκε σε σύστημα μιας νόσου.


Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης στην δημιουργία του «νέου ΕΣΥ» της γενίκευσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της διαρκούς ομηρίας των συμβασιούχων, της ανακύκλωσης της ανεργίας, των «φτηνών» εξουθενωμένων και περιπλανώμενων υγειονομικών. Το ακόμη πιο βαθιά εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ, των ελάχιστων παροχών και της πρόσβασης σε φάρμακα και θεραπείες. Των παροχών «ανάγκης» όπως ονομάζουν για τους πολλούς που θα έχουν μόνο τη βασική ασφάλιση και των παροχών «επιθυμίας» για τους λίγους, αυτούς που θα τους το επιτρέπει το πορτοφόλι τους ή η ιδιωτική τους ασφάλεια.


Απεργούμε και είμαστε αντίθετοι στο «νέο ΕΣΥ» των συγχωνεύσεων κλινικών, τμημάτων, μείωσης των κρεβατιών, της κατάργησης νοσοκομείων που δεν «χρειάζονται» αν απέχουν μεταξύ τους 20 και 30 χιλιόμετρα. Στην μετατροπή των νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενα «νοσοκομεία - επιχειρήσεις» που θα αξιολογούνται μαζί με τους υγειονομικούς με βάση την πληρότητα, την αποδοτικότητα, την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και το πόσο ανταγωνιστικά είναι σε σχέση με άλλα κατ’ όνομα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές. Στο «νέο ΕΣΥ» των ΣΔΙΤ, των ιδιωτών και των εργολάβων που θα αλώσουν τα νοσοκομεία. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των δημόσιων νοσοκομείων και ο αποκλεισμός χιλιάδων ασθενών θα στείλει έτοιμη πελατεία στα τρωκτικά του ιδιωτικού τομέα, που όχι μόνο λιποτάκτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ,αντίθετα τον προστάτεψαν και τον ενίσχυσαν και έχουν το θράσος να το ονομάζουν «αρμονική συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας».


Απεργούμε και αγωνιζόμαστε η επιστήμη να μην υποτάσσεται στα συμφέροντα αλλά να υπηρετεί τον εργαζόμενο άνθρωπο που δουλεύει και παράγει και οι υγειονομικοί να μην αναγκάζονται να στερούν τα επιτεύγματα της, να μην επιλέγουν εξετάσεις, θεραπείες, και φάρμακα που θα χρειάζονται οι ασθενείς με βάση το «κόστος», αντιμετωπίζοντας τους ως πελάτες για να έχει έσοδα το νοσοκομείο, για να παίρνουν εύσημα και μπόνους για «θετικές» αξιολογήσεις.


Απεργούμε και διεκδικούμε μια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υψηλού επιπέδου που θα στηρίζει την πρόληψη, παρακολούθηση και ενημέρωση των πολιτών με ανεπτυγμένα Κέντρα Υγείας με όλες τις ειδικότητες και τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα συνδέονται με τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τις γειτονιές, τους αθλητικούς χώρους, τα χωριά μας, με κινητά συνεργεία και με κατ’ οίκων νοσηλεία για τους ηλικιωμένους και τους απόμαχους της δουλειάς. Να μην συμβιβαστούμε με τις αποσπασματικές και ευκαιριακές δράσεις πρόληψης, με τα ψίχουλα της συνταγογράφησης μια φορά την εβδομάδα σε «επιλεγμένα» χωριά από αγροτικούς γιατρούς που τους έχουν κάνει «μπαλάκι» καλύπτοντας «τρύπες» και κενά για να μη φανεί η γύμνια των δομών υγείας.


Συνάδελφοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» , όμως την ίδια ώρα παρακολουθούμε να δίνονται 13 δις για αγορά εξοπλισμών, για φρεγάτες και αεροσκάφη που καμιά σχέση δεν έχουν με τη αμυντική θωράκιση της χώρας μας όπως προπαγανδίζουν τα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, τα στελέχη της κυβέρνησης και διάφοροι παρατρεχάμενοι. Αν σε αυτά προστεθούν τα 6,6 δις που δόθηκαν μόνο φέτος για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, τα δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες, τις φοροαπαλλαγές, τις ενισχύσεις, το ζεστό κρατικό χρήμα που ρέει στους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας ,τότε ο καθένας μπορεί να καταλάβει γιατί οτιδήποτε έχει σχέση με τις κοινωνικές ανάγκες, με τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, έχει μπει στην «κατάψυξη». Γιατί πνιγόμαστε με τις πρώτες μπόρες , γιατί με τις φωτιές καιγόμαστε, γιατί τα σχολεία και οι σχολές των παιδιών μας πλημμυρίζουν, γιατί αντί να αραιώνουν τα τμήματα εν’ μέσω πανδημίας συγχωνεύονται αυξάνοντας τον αριθμό των παιδιών ανά τάξη.


Παίρνουμε δύναμη από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών. Από την τεράστια νίκη των απεργών διανομέων της «e-food» που με το μαζικό τους απεργιακό αγώνα υποχρέωσαν την εργοδοσία να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, κόντρα στην μοιρολατρία και την απογοήτευση που επιδιώκουν να μας επιβάλλουν, «του τίποτα δε γίνεται».


Ο θυμός και η αγανάκτηση να γίνει αλληλεγγύη και αγώνας. Ο αγώνας των υγειονομικών είναι αγώνας για τη ζωή είναι αγώνας για τις δωρεάν και υψηλού επιπέδου παροχές υγείας που δικαιούται και έχει ανάγκη ο λαός μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με κατεπείγουσες διαδικασίες.

  • Μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων ΙΔΟΧ, ΟΑΕΔ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών και της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Ένταξη στα ΒΑΕ.

  • Αύξηση της εξευτελιστικά χαμηλής ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας, των υπερωριών και της ωριαίας αποζημίωσης των νυχτερινών, αργιών και Κυριακών.

  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ενέργειας και καυσίμων. Κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς υπερ υγείας

  • Όχι στις ΣΔΙΤ, στις εργολαβίες, στις συγχωνεύσεις, στο κλείσιμο δομών υγείας.

  • Αύξησης της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό

  • Πλαίσιο κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε άγονες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

  • Να σταματήσει το καθεστώς της υπερεφημέρευσης, των μετακινήσεων, της αναστολής αδειών. Μια νύχτα, μία εφημερία την εβδομάδα.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ «νέο ΕΣΥ»

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΙΣ 10 πμ


Comentários


bottom of page