top of page

Λευκάδα: Ανακοίνωση για το πρώτο κρόυσμα κορωνοϊού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ


Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι


Όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν θέμα χρόνου η εκδήλωση θετικού κρούσματος κορονοϊού στη περιοχή μας . Ο ασθενής νοσηλευόταν σαν πιθανό περιστατικό στο νοσοκομείο μας και μετά την διάγνωση μεταφέρθηκε στο κέντρο αναφοράς στο ΠΓΝΠ.


Ως ΔΣ του συλλόγου το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ενημερώσαμε τους συναδέλφους μας για το συγκεκριμένο περιστατικό και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Διοίκησης, (όπως συνεδρίαση της επιτροπής λοιμώξεων που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε συνεδριάσει) και επιδιώξαμε συνάντηση με τη Διοίκηση του νοσοκομείου για να διατυπώσουμε τις θέσεις μας.


Στη συνάντηση με το Διοικητή παρά την απαξιωτική στάση του απέναντι μας και την απαράδεκτη αντιμετώπιση μας , απαιτήσαμε να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή λοιμώξεων, όπως έγινε σε άλλα νοσοκομεία, ώστε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης του προσωπικού και των ασθενών για να μη γίνουν φορείς μεταφοράς και μετάδοσης του ιού.


Μετά την παρέμβαση αυτή του σωματείου μάθαμε ότι το απόγευμα συνεδρίασε η επιτροπή λοιμώξεων.

Συνάδελφοι υγειονομικοί από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού παρατηρούμε πόσο συχνά ο ΕΟΔΥ αναπροσαρμόζει τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του και την χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων. Αναπροσαρμογή που γίνεται , όχι βάση νέων επιστημονικών δεδομένων, αλλά με βάση το οικονομικό κόστος και τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία από μάσκες, γάντια, γυαλιά και στολές υψηλής προστασίας. Μόνο «αντιεπιστημονικές» μπορεί να χαρακτηριστούν οι τελευταίες οδηγίες «για πλύσιμο χεριών στην περίπτωση που δεν υπάρχουν γάντια». Οδηγίες πάρα πολύ επικίνδυνες για την υγεία μας που αυξάνουν συγχρόνως και τις πιθανότητες διασποράς της νόσου.

Επίσης η κρίση αυτή ανέδειξε το τεράστιο έλλειμμα σε επίπεδο επιτελείων πολλών νοσοκομείων με αποτέλεσμα τα όποια πρωτόκολλα διαχείρισης περιστατικών να παρουσιάζουν κενά.


Η εντατικοποίηση της δουλειάς λόγω της μεγάλης έλλειψης ιατρικονοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού όχι μόνο στο νοσοκομείο μας αλλά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας ,η απαξίωση και η αποδυνάμωση γενικότερα του ΕΣΥ με την διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ,έχει βάλει σε κίνδυνο όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και όλο τον λαό .


Συνάδελφοι πρέπει όλοι μας συλλογικά να διεκδικήσουμε αύξηση των μέτρων επαγρύπνησης και προστασίας του προσωπικού και σε καμιά περίπτωση να δεχτούμε να εφαρμόσουμε τις τελευταίες αντιεπιστημονικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Δεν αμφισβητούμε τις γνώσεις των επιστημόνων που τον απαρτίζουν αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο ΕΟΔΥ παίζει συγχρόνως ένα πολιτικό ρόλο στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Αυτό το αποδεικνύουν και οι επικίνδυνες αναπροσαρμογές των πρωτοκόλλων.


Θεωρούμε ότι η Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου μας πρέπει να προβεί σε διερεύνηση έκθεσης των εργαζομένων σε επαγγελματικό κίνδυνο από την νοσηλεία του ασθενούς ,που ήταν θετικός στον ιό του κορονοϊού ,να καταγραφούν, να παρακολουθηθούν και να κάνουν το test που είναι το μόνο που εξασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν φορείς μετάδοσης του ιού .


Είναι απαράδεκτο το γεγονός η κυβέρνηση με προτροπή της να στέλνει πελατεία στους ιδιώτες εμπόρους υγείας που αισχροκερδούν σε βάρος του λαού, όταν στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε test που πρέπει πρώτα να γίνονται στους υγειονομικούς. Όταν μάλιστα έχουν νοσήσει σε πολλά νοσοκομεία αρκετοί συνάδελφοί μας και ταυτόχρονα να γίνουν μαζικά test στην κοινότητα για έλεγχο της πανδημίας.


Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να επιχορηγεί τον ιδιωτικό τομέα υγείας με 30 εκατ. ευρώ, όταν ακόμα και τώρα τα χρήματα που έδωσε στα νοσοκομεία είναι μόλις 75 εκατ. ευρώ που δεν καλύπτουν ούτε τις περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση των δύο τελευταίων χρόνων που ήταν 100 εκατ. ευρώ.


Είναι ανεπίτρεπτο την ώρα που έχουν παρθεί δρακόντεια μέτρα περιορισμού και καραντίνας του λαού μας να μην γίνονται μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όταν από το νοσοκομείο λείπουν 26 γιατροί, 40 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και πάνω από 100 συνολικά διαφόρων ειδικοτήτων , ακόμα και με το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα που απέχει έτη φωτός από τις πραγματικές ανάγκες, πόσο μάλλον στις έκτακτες!!.


Είναι τραγικό όταν λείπουν ΜΕΘ από το δημόσιο σύστημα Υγείας. να ξηλώνουν τον εξοπλισμό της ΜΕΘ του νοσοκομείου Λευκάδας που θα μπορούσε σε αυτή την κρίση να αξιοποιούνταν και με συνοπτικές διαδικασίες να λειτουργούσε όπως έγινε με την ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ζακύνθου. .Αντί για 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ που σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα έπρεπε να λειτουργούν, τώρα λειτουργούν 695.


Είναι εξοργιστικό να υπάρχουν 350 ΜΕΘ σε ιδιωτικές μονάδες Υγείας και να μην έχουν επιταχτεί από την κυβέρνηση. Αντίθετα να «μισθώνει» από αυτές 118 και να τους διπλασιάζει τα χρήματα που τους καταβάλει ο ΕΟΠΠΥ, δηλαδή τα χρήματα των ασφαλισμένων , από 800 ευρώ την ημέρα σε 1600, δίνοντας «ζεστό» χρήμα στους κλινικάρχες. Να μην έχει επιταχθεί συνολικά ο ιδιωτικός τομέας υγείας που αισχροκερδεί και να μην εντάσσονται στο σχεδιασμό οι ιδιώτες γιατροί όταν χρειάζονται χιλιάδες υγειονομικοί στα νοσοκομεία!!.


Κρύβει πολλούς κινδύνους η προσπάθεια της κυβέρνησης, ΜΜΕ και κομμάτων να αποκρύβουν, την γύμνια του δημοσίου συστήματος υγείας, τις διαχρονικές ελλείψεις που αυτοί δημιούργησαν και την κρατική ευθύνη να την μεταφέρουν σαν ατομική ευθύνη στους εργαζόμενους και το λαό μας.


Συνάδελφοι υγειονομικοί εργαζόμενοι σε αυτή την δύσκολη μάχη με σεβασμό και αυταπάρνηση θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό για τους συνανθρώπους μας . Σε αυτή την μάχη μπορεί να μας χειροκροτούν ,να αποκαλούν ήρωες τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, όμως δεν πρέπει να γίνουμε μάρτυρες!!!!!!


Γι’ αυτό Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ:


ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ

ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΕΙ ΟΣΕΣ ΜΕΘ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

ΝΑ εξοπλίσει με μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής

το υγειονομικό προσωπικό.


ΤΩΡΑ να επιτάξει στο σύνολο του τον ιδιωτικό τομέα να και τον εντάξει στον κεντρικό σχεδιασμό.


ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΔΕΝ ΣΙΩΠΟΥΜΕ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ !!!


Το ΔΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Commentaires


bottom of page