top of page

Λήμνος: Ανακοίνωση ΕΙΝΓΚΥΛ - Όπισθεν ολοταχώς!

Μύρινα, 09-10-2019

ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ!


Πέρασαν τρεις μήνες από τον περασμένο Ιούλιο, που η παθολογική κλινική έμεινε με μία παθολόγο, και αφού μεσολάβησαν οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας για κάλυψη του νοσοκομείου με παθολόγους ιατρούς ΕΣΥ, βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο. Οι διακηρύξεις διαψεύστηκαν «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις».


Η προκήρυξη για μόνιμους παθολόγους χαρακτηρίστηκε άγονη λόγω μη συμμετοχής, ενδιαφέρον από επικουρικούς ιατρούς δεν υπάρχει, κι έτσι από την Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2019 με εντολή του υπουργού, το νοσοκομείο καλύπτεται πάλι με ιδιώτες παθολόγους, όπως παλιότερα, χωρίς αυτή να είναι η ορθή λειτουργία δημόσιου νοσοκομείου.


Δυστυχώς για έναν τουλάχιστον χρόνο η παθολογική κλινική θα λειτουργεί ουσιαστικά με συμμετοχή ιδιωτών συναδέλφων, σε ένα μοντέλο που είναι έξω από τη φιλοσοφία του ΕΣΥ και το οποίο μπαλώνει μια τρύπα του συστήματος δημιουργώντας πληθώρα νέων προβλημάτων.


Ο ιδιωτικός τομέας έχει σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες του ως στόχο το μεγάλωμα του κομματιού της πίτας το οποίο νέμεται. Αδιάφορο μας είναι ποια πρόσωπα θα καλύψουν την παθολογική κλινική και μόνο θυμηδία και θλίψη μπορούν να προκαλέσουν οι –και δημόσιες- οιμωγές για το ποιοι και πως επιλέχθηκαν. Αυτή η διαπάλη πάνω από το πτώμα του νοσοκομείου για το ποιο κομμάτι θα πάρει ο καθένας θυμίζει με θλίψη το υμνογραφικό «διεμοιράσαντο τα ιμάτια μου εαυτοίς κι επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρον».


Για μας η απάντηση είναι μία:

Κανένας ιδιώτης ιατρός σε νοσοκομείο του ΕΣΥ.Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση με αξιοπρεπή αμοιβή για όλους τους ιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας (πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί, σωμάτων ασφαλείας, κοκ)


Τα κενά του νοσοκομείου σε ιατρικό προσωπικό παραμένουν σοβαρά. Εξακολουθεί η λειτουργία με έναν μόνο χειρουργό (κι αυτός επικουρικός), με έναν ακτινολόγο, με μία επικουρική οφθαλμίατρο, σύντομα χωρίς κανέναν ουρολόγο και πιθανόν με έναν καρδιολόγο, και φυσικά σε όλες τις ειδικότητες υπάρχουν ένας ή δύο ιατροί το πολύ. Είναι εμφανές ότι με αυτή τη στελέχωση το νοσοκομείο υπολειτουργεί τόσο σε επίπεδο τακτικής λειτουργίας όσο και εφημεριακά, παρόλη την υπερπροσπάθεια του υπηρετούντος ιατρικού προσωπικού.


Ένα νοσοκομείο το οποίο είναι τραγικά υποστελεχωμένο ιατρικά, όπως της Λήμνου, είναι επόμενο ότι συχνά θα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Όταν το ιατρικό προσωπικό ξεπερνά τα όρια ασφαλούς εφημέρευσης, είναι επόμενο ότι θα έχουμε δυσλειτουργίες.


Παράλληλα, το υπουργείο παρόλο που προκήρυξε θέσεις διοικητών σε περισσότερα από 100 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, παρέλειψε να ασχοληθεί με την τοποθέτηση διοικητή και λοιπών διοικητικών οργάνων στο νοσοκομείο, στα πλαίσια της νομοθετημένης αποσύνδεσης από τη Μυτιλήνη. Κι αυτό τη στιγμή που η διοικητική απορρύθμιση του νοσοκομείου έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Μέσα στο μήνα, λύονται οι συμβάσεις της επικουρικής νεφρολόγου και της επικουρικής οφθαλμιάτρου. Συγχρόνως, σε οριστική ματαίωση φαίνεται να οδηγείται η προκήρυξη του Μαΐου 2019 για Αναισθησιολόγο, Νεφρολόγο, Ακτινολόγο, Γυναικολόγο, Ορθοπαιδικό και Μικροβιολόγο, η οποία είχε παγώσει λόγω των εκλογών και για την οποία δηλώθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό ότι θα γίνει συνολική επανεξέταση της.


Είναι εμφανές ότι το νοσοκομείο δεν παραπαίει, έχει πέσει! Η στελέχωση του θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί! Διοικητής θα έπρεπε να είχε οριστεί! Οι διοικητικές και πολιτικές ευθύνες είναι βαρύτατες!


Κίνητρα για την παραμονή και προσέλκυση αξιόλογων ιατρών θα έπρεπε να είχαν θεσπιστεί χθες, όπως επίμονα ζητάει και η ΟΕΝΓΕ. Άλλωστε έχουμε και παλαιότερα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, και είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη και δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο.


Ζητούμε:

Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με ιατρούς.Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.Θέσπιση κινήτρων για προσέλκυση και παραμονή μονίμων ιατρών.Ενεργοποίηση της προκήρυξης για ιατρούς ΕΣΥ που βαίνει προς ματαίωση.Ανανέωση της σύμβασης των επικουρικών ιατρών.


Η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου με μόνιμο ικανό ιατρικό προσωπικό ΕΣΥ δεν είναι συνδικαλιστική απαίτηση μας αλλά αναγκαιότητα για την ασφαλή διαμονή στο νησί.


Το ΔΣ της ΕΙΓΝΚΥΛbottom of page