top of page

Λάρισα: Παραμένουν άλυτα τα προβλήματα στην Υγεία

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΓΝΛ –

ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου


Λάρισας πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της πανυγειονομικής απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλαν γιατροί και νοσηλευτές σε δημόσια νοσοκομεία μέσω των δύο ομοσπονδιών (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ΟΕΝΓΕ και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία ΠΟΕΔΗΝ) από γιατρούς και νοσηλευτές.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης μιλώντας στους συγκεντρωμένους αναφέρθηκε στα άλυτα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείού Λάρισας, αλλά και των Κέντρων Υγείας.

Στη συνέχεια κάνοντας δηλώσεις σε ΜΜΕ είπε πως τα αιτήματα είναι οικονομικά, εξηγώντας πως «Οι νοσοκομειακοί γιατροί τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει το 45% του εισοδήματός τους, με περικοπές που έχουν γίνει απ’ όλες τις κυβερνήσεις της δεκαετίας. Έχει κερδηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να αποκατασταθούν οι μισθοί δύο φορές και δεν έχει γίνει. Δίνεται όμως μια αύξηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ύψους 10% τη στιγμή που ο πληθωρισμός είναι 12%. Είναι κοροϊδία» σχολίασε ο κ. Νταφούλης και συνέχισε ότι «Εμείς μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους παλεύουμε για δωρεάν υγεία».

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ είπε ακόμα πως «Μόλις τελείωσαν οι εκλογές των ιατρικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, διέρρευσαν στον Τύπο οι πληροφορίες πως απελευθερώνεται το ιατρικό επάγγελμα και πως αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ, και πως θα μπορούν να έχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ιδιωτικό ιατρείο και ιδιωτικό έργο».

Συνυπολόγισε μάλιστα πως «έχουν κυκλοφορήσει επίσης πληροφορίες πως αλλάζουν χαρακτήρα και γίνονται ΣΔΙΤ τα Νοσοκομεία και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Θέλω να πω πως το πλήγμα στους γιατρούς είναι διπλό. Οι γιατροί του δημοσίου δουλεύουν σαν είλωτες, αφού κάνουν 8-9 εφημερίες. Για να βγούνε να έχουν ιδιωτικό έργο θα έπρεπε να έχουν και απογευματινή λειτουργία και να χάνουν και μια φορά την εβδομάδα ιδιωτικό ιατρείο. Δηλαδή να δουλεύουν όλο τον μήνα».

Από την άλλη πρόσθεσε ο κ. Νταφούλης πως «αυτό βολεύει τους μεγάλους ομίλους από τη μια και από την άλλη θα μειώσει ακόμα περισσότερο το εισόδημα των ιδιωτών γιατρών, γιατί οι όμιλοι θα έχουν άφθονο προσωπικό και άφθονους γιατρούς και θα μπορέσουν να ρίξουν τους μισθούς. Αυξάνεται η προσφορά και έτσι πέφτουν οι μισθοί. Το έχει σκεφτεί πολύ καλά η κυβέρνηση αυτό το μέτρο. Ξέρουν τι δώρο είναι για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στην υγεία και τα έβγαλαν όλα μια ημέρα μετά τις εκλογές των ιατρικών συλλόγων γιατί ήθελαν να στηρίξουν τις κυβερνητικές παρατάξεις» κατέληξε ο κ. Νταφούλης. Την κινητοποίηση των γιατρών και νοσηλευτών υποστήριξαν και οι συνταξιούχοι οι οποίοι έφτασαν με πορεία από την Κεντρική πλατεία της Λάρισας όπου νωρίτερα είχαν τη δική τους διαμαρτυρία.

Εν τω μεταξύ σήμερα Παρασκευή και ώρα 12 το ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ προσκαλεί φορείς και σωματεία σε σύσκεψη στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με θέμα την ενημέρωση, τη συζήτηση προτάσεων και την οργάνωση και δρομολόγηση διεκδικητικών δράσεων με σκοπό την επίλυση των πολλαπλών και χρονιζόντων προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζει το ΓΝΛ. Η σύσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κρίνεται σημαντική, δεδομένου ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και χρόνιας εγκατάλειψης των υποδομών του ΓΝΛ είναι σε κρίσιμη όξυνση και χρήζουν άμεσων και επιτακτικών λύσεων.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ




ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page