top of page

Λάρισα: Απάντηση ιατρών στα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ελευθερία»

Προς τον συλλογο Ιατρων ΕΣΥ ΠΓΝΛ

Λαρισα 18 – 2 - 2020


Οι παρακάτω υπογράφοντες, Ιατροί ΕΣΥ της Πανεπιστημιακής Χειρ/κης Κλινικής Καρδιάς – Αγγείων – Θώρακα, αγανακτισμένοι από τα συνεχή δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ελευθερία» Λάρισας και τα συνεχόμενα προσβλητικά και ανεύθυνα σχόλια του συντάκτη της εφημερίδας θέλουμε να σας απαντήσουμε ως εξής:


Οι πρώτοι γιατροί ΕΣΥ της Κλινικής τοποθετήθηκαν στο ΠΓΝΛ τον Νοέμβριο του 1999 μετά από επιλογή συμβουλίων κρίσης. Με την ολοκλήρωση των προσλήψεων, η κλινική μας ξεκίνησε τα χειρουργεία διενεργώντας αρχικά επείγοντα και εν συνεχεία τακτικά χειρουργεία θωρακοχειρουργικής, ποικίλης βαρύτητας.Από 1/3/2000 και μέχρι το τέλος του 2003 (ενώ είχαν αποχωρήσει από το 2001 ο μοναδικός ενεργός πανεπιστημιακός και ένας επιμελητής Α’ από την κλινική μας, και είχε προσληφθεί ένας θωρακοχειρουργόςεπιμελητής Β’ του ΕΣΥ) διενεργήθηκαν, βάση των τηρουμένων πεπραγμένων της κλινικής, 563 χειρουργεία από όλη την γκάμα της ειδικότητας μας, πάντα σε συνάρτηση με τον χειρουργικό χρόνο που διατίθετο στην κλινική μας.Αρκετά από αυτά μάλιστα διενεργήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας το οποίο καλύπταμε για επεμβάσεις θωρακοχειρουργικής μετά από απόφαση του τότε συντονιστικού οργάνου των δυο νοσοκομείων. Παράλληλα καλύπταμε όλη την περιφέρεια ευθύνης της 5ηςΔΥΠΕ, δεχόμενοι ασθενείς από όλα τα νοσοκομεία αυτής, καλύπταμε όλες τις ανάγκες των εφημεριών, αντιμετωπίζαμε επιπλοκές, και ασθενείς που δεν υποβάλλονταν σε χειρουργεία αλλά έχρηζαν συντηρητικής αντιμετώπισης.Τα επόμενα χρόνια διενεργήθηκαν 243 επεμβάσεις το 2004, 213 το 2005 και 50 το 2006 μέχρι την εγκατάσταση του Καθ. Κ. Τσιλιμίγκα την άνοιξη , οπότε άρχισε η πλήρης ανάπτυξη της κλινικής μας και με χειρουργεία καρδιάς υπό εξωσωματική κυκλοφορία, με ανάπτυξη δικής μας πτέρυγας Καρδιοθωρακοχειρουργικής και λειτουργία της μονάδας ΑΚΑ (ανάνηψη καρδιοχειρουργικών ασθενών), μονάδα εντατικής ειδικά για τους ασθενείς μας, η οποία μας βοήθησε στην ανεξάρτητη λειτουργία μας και σε σημαντική αύξηση των χειρουργείων μας, περισσότερα από 250 ανά έτος, και πάντα σε συνάρτηση με τον χειρουργικό χρόνο που διατίθετο στην κλινική μας.


Όλο αυτό τον καιρό οι γιατροί του ΕΣΥ με την πρόσληψη και άλλων συναδέλφων στήριξαν την κλινική συνεργαζόμενοι με τον Καθηγητή κοΤσιλιμίγκα στα χειρουργεία, κάνοντας το κλινικό έργο παρακολούθησης των ασθενών, λειτουργώντας σε 24ωρη βάση την μονάδα εντατικής της ΑΚΑ και αντιμετωπίζοντας επείγοντα περιστατικά θωρακοχειρουργικής σε καθημερινή εφημερία.

Περαιτέρω στο δεύτερο – άκρως προσβλητικό – σχόλιο του υπαρκτού ή ανύπαρκτου «Γνωστού Λαρισαίου» κ. Α.Τ, ότι οι γιατροί της κλινικής δεν γνώριζαν τα ιστορικά των ασθενών θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην κλινική μας με άσπρες μπλούζες συνήθως κυκλοφορούν οι εκπαιδευόμενοι φοιτητές ιατρικής, ενώ εμείς οι εργαζόμενοι επιμελητές και διευθυντές είμαστε με τις ειδικές φόρμες χειρουργείου.


Ο παραπάνω «ασθενής» λοιπόν, αν υπάρχει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι «αδιάφοροι, ανύπαρκτοι» γιατροί της κλινικής είναι αυτοί που τον προετοίμασαν ιατρικώς προεγχειρητικά, ήταν παρόντες βοηθοί στο χειρουργείο του, τον παρακολούθησαν μετεγχειρητικά στην μονάδα μαζί με τους έμπειρους νοσηλευτές μας, και πιθανώς ξενύχτησαν από πάνω του αν είχε μετεγχειρητικά προβλήματα.Μας εντυπωσιάζει το γεγονός, για μία ακόμη φορά, ότι ο κύριος αυτός πέρασε από όλη την διαδικασία αυτή και δεν αντιλήφθηκε το έργο τόσων ανθρώπων, δεν μπόρεσε καν να ξεχωρίσει τους φοιτητές από τους ειδικευμένους γιατρούς.Ευχόμαστε να είναι πάντα καλά γιατίαυτός είναι ο στόχος μας και ευτυχώςυπάρχουνπερισσότεροι από χίλιοιάλλοιασθενείς που κατάλαβαν.


Αγαπητοί συνάδελφοι του συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ, μας συγχωρείται για την έκταση της αναφοράς μας, αλλάεπειδή οι περισσότεροι από εσάςγνωρίζετε από παλιά τα πεπραγμένα μας, θεωρούμεάδικο να μας συκοφαντούν και να απαξιώνουν το έργο μας επειδήυπάρχουν ενδοπανεπιστημιακές αντιθέσεις και καθηγητικές αντιπαλότητες.


Οι μόνιμοι γιατροί επιμελητές της κλινικής:

Αθαν. Χέβας

Γεωρ. Καλαφάτη

Νικ. Δεσιμόνας

Βασ. Λιούρας

Ο σύλλογος ιατρών ΕΣΥ υποστηρίζει πλήρως και ένθερμα τους συναδέλφους. Θέλουμε να επισημάνουμε στους πολίτες τα εξής:

1. Το έργο του νοσοκομείου παράγεται από 150 ιατρούς του ΕΣΥ και 60 πανεπιστημιακούς

2. Οι καθηγητές, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ΔΕΝ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΝ.

3. Υπάρχουν κλινικές που οι ιατροί του ΕΣΥ είναι πολύ περισσότεροι από τους πανεπιστημιακούς.

4. Μας θλίβει και μας βρίσκει αντίθετους η προσπάθεια συκοφάντησης και απαξίωσης του κουΤσιλιμίγκα, στο όνομα των όποιων μικροσυμφερόντων, ενός ανθρώπου που πρόσφερε πολλά στον απλό, φτωχό Θεσσαλό πολίτη.

ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page