top of page

Κ.Ε.Δ.Δ.Α.: ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Το πρωί του Σαββάτου 9/7/2023 ένας ακόμα άνθρωπος πυροβολήθηκε από αστυνομικό και έχασε τη ζωή του στη Λάρισα. Ο αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι το όπλο του εκπυρσοκρότησε όταν σκόνταψε κατά την καταδίωξη. Ακόμα και έτσι πρόκειται για χρήση αστυνομικού περιστρόφου με σκοπό την ακινητοποίηση καταδιωκόμενου προσώπου που δεν σταμάτησε σε σχετική υπόδειξη. Όμως πυροβολισμός ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης ρητά απαγορεύεται εναντίον προσώπου που τρέπεται σε φυγή, όταν καλείται να υποστεί νόμιμο έλεγχο, κατά το άρθρο 3 παρ. 7 περ. δ του ν. 3169/2003 όπως ισχύει.


Πληροφορίες από την ιατροδικαστική έκθεση μιλούν για θάνατο από διαμπερές τραύμα προκληθέν από σφαίρα, που εισήλθε από την αριστερή μασχάλη, διαπέρασε τον πνεύμονα και εξήλθε από το δεξιό πλευρό. Η ευθεία βολή και η στόχευση του θώρακα αποτελούν σαφείς ενδείξεις ανθρωποκτόνου δόλου.

Κι όμως, ήδη ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας χωρίς να κρατηθεί ούτε μια νύχτα, χωρίς καν να ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη, αλλά διατάχθηκε μόνο ….προκαταρκτική εξέταση !


Ενώ, κατά τα ΜΜΕ, το διερευνώμενο αδίκημα είναι η “ανθρωποκτονία από αμέλεια”! Η δημοσιοποίηση του ποινικού μητρώου του 20χρονου Σύριου, με ευθύνη του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και κατ’ εντολή της κυβέρνησης, αποτελεί αφ’ εαυτής παράνομη πράξη, που σκοπό έχει να στήσει το υπερασπιστικό αφήγημα του κατηγορούμενου αστυνομικού και να εξαπολύσει τον ρατσιστικό οχετό κατά του θύματος, σε συνεργασία με πρόθυμα ΜΜΕ και φασιστικά μορφώματα. Ωστόσο τα παραπάνω καθόλου δεν δικαιολογούν την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός ακόμα νέου που τον σκότωσαν, ενώ ήταν άοπλος και πεζός και προσπαθούσε να διαφύγει. Καμιά ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μετρηθεί με την αξία ενός αυτοκινήτου.


Η αλήθεια είναι μία: Πρόκειται για άλλη μια εξωδικαστική εκτέλεση από αστυνομικό όργανο, που έλαβε το μήνυμα ασυδοσίας και ατιμωρησίας που έστειλε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου “Προστασίας του Πολίτη” μετά τις αστυνομικές δολοφονίες του Νίκου Σαμπάνη τον Οκτώβριο του 2021 και του Κώστα Φραγκούλη τον Δεκέμβριο του 2022. Οι ηθικοί αυτουργοί μίας ακόμα ανθρωποκτονίας βρίσκονται στις πολυθρόνες των υπουργικών γραφείων και του αρχηγείου της ΕΛΑΣ.


Να μπει τέρμα στην ασύδοτη κρατική εγκληματικότητα!

Να δικαστεί και να καταδικαστεί παραδειγματικά ο αστυνομικός που σκότωσε εν ψυχρώ τον 20χρονο!

Να αποδοθεί δικαιοσύνη στις οικογένειες του Νίκου Σαμπάνη, του Κώστα Φραγκούλη και κάθε θύματος της αστυνομικής αυθαιρεσίας!

Να σπάσει το απόστημα της ατιμωρησίας των αντρών της ΕΛΑΣ και των σωμάτων ασφαλείας!


Η ανοχή επανειλημμένων αστυνομικών εγκλημάτων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μόνιμη εμπέδωση ενός αστυνομικού κράτους που εκτελεί χωρίς διακρίσεις. Για να σταματήσουν οι αστυνομικές δολοφονίες δεν χρειάζεται εκπαίδευση, αλλά φυλάκιση των εγκληματιών αστυνομικών που δολοφονούν ανενόχλητοι.


Καταδικάζουμε την κυβερνητική βία, την αστυνομική τρομοκρατία, τη ρατσιστική μεροληψία και το νέο έγκλημα.


Απαιτούμε :

  • Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι για τη δολοφονία του 20χρονου.

  • Να σταματήσει η αστυνομική βία, η κυβερνητική αυθαιρεσία και κρατική καταστολή.

  • Να καταδικαστεί η κυβερνητική και δικαστική κάλυψη των αστυνομικών-δολοφόνων.Comments


bottom of page