Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Πρέβεζας, καθώς και δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κύρλας, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Βασίλη Ιωάννου που μεταδίδεται κάθε Δευτέρα στις 10:00 από τον Prisma 91,6.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που βρίσκεται το νοσοκομείο Πρέβεζας, είπε πως “το νοσοκομείο Πρέβεζας ακολουθεί την μοίρα των δευτεροβάθμιων νοσοκομείων της χώρας, επίσης έχει μία σειρά δικών του προβλημάτων, τα οποία έχουμε έκθεση ουκ ολίγες φορές και με μία σειρά από διαφορετικούς τρόπους.
Τα προβλήματα αυτά που υπάρχουν και στο νοσοκομείο Πρέβεζας έρχονται και να αντανακλώνται ειδικά στην Ιατρική υπηρεσία με τον πλέον οξυμένο τρόπο.
Αυτή τη στιγμή τα σημαντικότερα τμήματα του νοσοκομείου Πρέβεζας είναι υποστελεχωμένα σε ιατρικό προσωπικό.
Υπάρχουν δύο με τέσσερις γιατρούς, οπότε για να μπορέσουν να λειτουργήσουν εύρυθμα και να καλύψουν εφημεριακά όλο το μήνα, χρειάζονται οι γιατροί να κάνουν μέχρι και έντεκα εφημερίες δηλαδή να μείνουν το 13 του μήνα μέσα στο νοσοκομείο.
Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις ποιος προς την ποιότητα παροχής υπηρεσιών, καθώς ένας γιατρός που το ένα τρίτο του μήνα είναι μέσα στο νοσοκομείο, θα σου προσφέρει άλλες υπηρεσίες από έναν πού δουλεύει λιγότερο.
Επίσης αυτό το γεγονός έχει επιπτώσεις τους ίδιους εργαζόμενους, γιατί υπάρχει μία πνευματική εξουθένωση και βιολογική εξάντληση.
Αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει μόνο συγκεκριμένους μήνες αλλά χρόνια ολόκληρα. Πάνω σε αυτό έρχεται να προστεθεί πώς τα χρόνια περνάνε και οι γιατροί που ήταν πριν 10 χρόνια πριν είναι διαφορετικά συγκριτικά με σήμερα βιολογικά.
Η αιτία αυτής της υποστελέχωσης έχει να κάνει με συγκεκριμένες διαχρονικές ευθύνες που ξεκινούν από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα.
Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι το 2012 αλλάξαν τους οργανισμούς των νοσοκομείων και τους συρρίκνωσαν κατά 30% και αυτό δεν αποκαταστάθηκε ποτέ ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση σήμερα ούτε από την σημερινή.
Αυτό έχει το εξής πρακτικό πρόβλημα, καθώς το νοσοκομείο Πρέβεζας αυτή τη στιγμή έχει τρεις ακτινολόγους που κάνουν ο καθένας από έντεκα εφημερίες για να καλυφθεί το νοσοκομείο.
Το πρόβλημα όμως δεν μπορεί να λυθεί με αυτήν την εξουθενωτική διαδικασία. Να προκηρυχθεί νέα θέση για νέο ακτινολόγο δεν μπορεί να γίνει, γιατί δεν υπάρχει κενή οργανική θέση.
Οι επικουρικοί γιατροί δεν έρχονται, διότι εάν δεν υπάρχει οργανική, θεωρούν πως το μέλλον είναι αβέβαιο και επιδιώκει να πάει σε κάποιο νοσοκομείο, οπότε με αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να βρούμε ούτε επικουρικούς γιατρούς.
Επίσης ένα άλλο πρόβλημα έχει να κάνει με τις χαμηλές μισθολογικές απολαβές των γιατρών του ΕΣΥ, έγινε μία πολύ μεγάλη πίεση στις αρχές της κρίσης και αυτές δεν έχουν αποκατασταθεί.
Ενδεικτικά να πω πως ένας πρωτοδιοριζόμενος επιμελητής Β στο ΕΣΥ ο πρώτος του μισθός είναι 1200 ευρώ το μήνα.
Δηλαδή ένας παθολόγος που θα έρθει στο νοσοκομείο να δουλέψει, με τέτοιο πνευματικό και βιολογικό κάματο, τέτοια μεγάλη επιστημονική και νομική ευθύνη θα παίρνει 1.200 ευρώ το μήνα.
Έχουν προκηρυχθεί δύο θέσεις μία παθολόγο και μία πνευμονολόγου όμως για αυτό ακριβώς το λόγο κρίθηκαν άγωνες.
Σύμφωνα με τον κύριο Κύρλα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να κρατάει αυτές τις αντίξοες συνθήκες και να οδηγούνται σε παραίτηση. “Να θυμίσω ότι προχθές στο νοσοκομείο Κέρκυρας έφυγαν δύο παθολόγοι.
Μέσα στην 6η υγειονομική περιφέρεια έχουμε μαζικές παραιτήσεις και προσωπικά νομίζω πώς αυτό γίνεται ως ένα βαθμό εσκεμμένα, ώστε να φεύγει κόσμος και στη συνέχεια να μετατραπεί σε ιδιωτικό και αυτό θα έχει μεγάλη επίπτωση ως προς τους ασθενείς”
Εγώ για παράδειγμα είμαι μόνιμος γιατρός και είτε εξετάσεων 50 είτε 100 ανθρώπους θα πάρω τα ίδια χρήματα. Οπότε αυτό που θα κοιτάξω να κάνω σαν γιατρός είναι να κοιτάξω τον ασθενή εντελώς ιατρικά.
Εάν όμως οι μισθολογικές απολαβές μου είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των ατόμων που θα βλέπω στο απογευματινό ιατρείο μπαίνει και ο παράγοντας του επαγγελματία.
Αυτό προφανώς έχει επίπτωση ως προς την ποιότητα παροχής των υπηρεσιών.
Αυτό είναι μία οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπαίνουν παντού προσωπικοί γιατροί, ώστε να αποκόπτουν την ροή από το νοσοκομείο. Δηλαδή να μην πηγαίνει κάποιος στο νοσοκομείο αλλά στον προσωπικό γιατρό, αυτό μακροπρόθεσμα θα σημαίνει πως θα μειωθεί η ροή των ασθενών στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να κλείσουν.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που οδηγείται αυτή οξυμένη κατάσταση, είναι ότι δεν λογίζονται γιατροί στα βαρέα και ανθυγιεινά και επειδή έχουν αλλάξει τα συνταξιοδοτικά όρια και παίρνουν σύνταξη στα 67, βλέπουμε το παράδοξο να υπάρχουν άνθρωποι 63, 65 ετών, να ξενυχτούν στο νοσοκομείο πράγμα που δεν μπορούν να αντέξουν βιολογικά.
Εγώ το λέω δημόσια, κοιτάξτε να δείτε τη νοσηρότητα του Ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου στις ηλικίες άνω των 60 ετών, καθώς είναι πολλοί γιατροί που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και κατά πάσα πιθανότητα συνδέονται με τις ακραίες συνθήκες εργασίας.
Σχετικά με το κτιριακό και τις υποδομές, είναι ένα θέμα που έχουμε αναδείξει πάρα πολλές φορές και πρωτίστως είναι ένα πρόβλημα για τους ασθενείς.
“Εγώ για παράδειγμα μπορώ να σας μιλήσω για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, που με την προσπάθειά του Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προσπαθούσαμε να παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες, αλλά όταν ο άλλος νοσηλεύεται σε ένα παλιό κρεβάτι, με ένα σπασμένο τζάμι, χωρίς θέρμανση, χωρίς τουαλέτα στο θηλασμό και να πρέπει να διανύσει ένα διάδρομο 50 μέτρων όπως καταλαβαίνετε και η προσπάθεια που κάνουμε χάνεται μέσα στη μεγάλη εικόνα.
Η κτιριακή αναβάθμιση ενώ στο νοσοκομείο είναι ευθύνη της πολιτείας, η οποία πρέπει να βρει πόρους για να λύσει το θέμα.
Εάν δεν έχει πόρους και πάει ένας εφοπλιστής να ενισχύσει τα νοσοκομεία άστο φορολόγηση και με τα χρήματα αυτά να το πράξει και όχι να κάνει το αντίθετο”
Επίσης βλέπω το τελευταίο διάστημα πάρα πολλούς χορηγούς να εμφανίζονται στο προσκήνιο, τη μία για το νοσοκομείο, αλλά και για άλλα ζητήματα και αναρωτιέμαι γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη προθυμία από την πλευρά των Ελλήνων ευεργετών και το συνδυάζω με τις ευκαιρίες που ανακύπτουν, όπως για παράδειγμα με το φιλέτο γης που υπάρχει έκταση 200 στρεμμάτων από το τέλος Μονολιθίου, μέχρι την αρχή Καναλίου που είναι προς επένδυση και υποψιάζομαι διάφορα.
Σύμφωνα με τον Κώστα Κύρλα μέσα στην Πανδημία οι Δημόσιες δομές ήταν αυτές που διέσωσαν την κυβέρνηση, διότι “εάν δεν είχαμε το δημόσιο σύστημα υγείας και είχαμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις δεν θα γνωρίζαμε τι θα γινόταν κι αν θα ήταν πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από τη στιγμή που βγήκαν από την μπόρα συνεχίζουν σε αυτά που έλεγαν πριν ξεσπάσει η μπόρα, αλλάζοντας απλά τις λέξεις με το ίδιο νόημα.
Όμως η πραγματικότητα είναι σκληρή, εάν προσπαθήσουν να εφαρμόσουν την πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας και μετατροπής των δομών υγείας σε επιχειρηματικές μονάδες με οικονομική αυτοτέλεια, ο Πρεβεζάνικος λάος θα έχει πολύ μεγάλη ζημιά”
Ο κάθε ασθενής είναι κακός πελάτης, γιατί πρόκειται για αυτό έχω κόσμο χωρίς ακριβές ασφάλειες, χωρίς μεγάλα βαλάντια για να έχετε νοσοκομείο έσοδα.
Όμως και ο φτωχός αρρωσταίνει δεν σημαίνει επειδή δεν έχει χρήματα ότι πρέπει να το πετάξουμε σε ένα ράντζο και να είναι ασθένειες δεύτερης κατηγορίας.
Αυτό όχι μόνο με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη αλλά και την ιδιότητα του επιστήμονα γιατρού πρέπει να το αντικρούσουμε.
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις πού αναμένονται μετά από απόφαση του συντονιστικού τους οργάνου, ο Κώστας Κύρλας υπογράμμισε πως “ο μόνος τρόπος με τον οποίον μπορούμε να αντικρούσουμε όλη αυτή την οξυμένη κατάσταση είναι να βγούμε έξω στην κοινωνία.
Η μοναδική μας διέξοδος είναι η κινηματική δράση, να εξηγήσουμε το πρόβλημα συγκοινωνία, να πούμε πως το να υπάρχει ένα νοσοκομείο που λειτουργεί καλά είναι πρωτίστως σε όφελος των κατοίκων της Πρέβεζας.
Πήραμε απόφαση από τις 20 του μήνα να κάνουμε μία σειρά κινητοποιήσεων και μάλιστα ειπώθηκε και μένει να υλοποιηθεί, κάθε φορά που θα μας δίνουν εντελεσθε να μαζευόμαστε στην πύλη του νοσοκομείου, να καλούμε τον κόσμο της Πρέβεζας, ώστε να πάρει το θέμα τέτοιες διαστάσεις να το σκεφτούμε δεύτερη φορά.
Comments