top of page

ΚΥ Σάμης Κεφαλονιάς: Γιατρός εφημέρευε για έξι συνεχόμενες μέρες!Κινητοποίηση το απόγευμα!Σταμάτησαν οι εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Σάμης της Κεφαλονιάς για σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, λόγω της έλλειψης ειδικού γιατρού για την αναγκαία λειτουργία του χώρου, που εξυπηρετεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες για το σχεδόν μισό σε έκταση νησί.


Η εξέλιξη δεν ήρθε καθόλου τυχαία στον χώρο, αφού -όπως σημειώνουν οι υγειονομικοί- οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες, με τον μοναδικό γιατρό που μπορεί να πραγματοποιήσει εφημερίες να βρίσκεται σε υπηρεσία επί 24ώρου, για έξι συνεχόμενες ημέρες!


Μάλιστα, το πρόβλημα τέθηκε από τους υγειονομικούς στη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, η οποία δεν έδωσε λύση, με αποτέλεσμα σήμερα τα επείγοντα περιστατικά, από το μεσημέρι και μετά, να πρέπει να εξυπηρετούνται από το ΓΝ Αργοστολίου, εφόσον το ΚΥ Σάμης αδυνατεί να λειτουργήσει.


Απαιτώντας, μεταξύ άλλων, άμεση λύση στο πρόβλημα, χωρίς επιβάρυνση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις (γιατροί, νοσηλευτές κ.ά.), ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί σήμερα στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στο προαύλιο του Κέντρου Υγείας υγειονομικούς, εργαζόμενους όλων των κλάδων, συνδικάτα, αλλά και τον λαό της περιοχής, σημειώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις του θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, αν δεν βρεθεί λύση.


Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο αναφέρει:


«Για μία ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες της εγκατάλειψης που βιώνει ο λαός της Κεφαλονιάς με τη διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Συγκεκριμένα το Κέντρο Υγείας Σάμης αδυνατεί να πραγματοποιήσει εφημερίες λόγω έλλειψης αρμόδιου ειδικευμένου γιατρού, καθώς ο μοναδικός που μπορεί να καλύψει τις εφημερίες έχει εξαναγκαστεί σε 6 (!) συνεχόμενες βάρδιες, γεγονός εξοντωτικό για τον ίδιο και για την υγεία των ασθενών!


Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, της 6ης ΥΠΕ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι βαριές και δεν μπορούν να κρυφτούν. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η εγκατάλειψη των κτηριακών υποδομών, η παράδοση της καθαριότητας και της σίτισης σε ιδιώτες, οι ελλείψεις σε μηχανήματα και ιατροφαρμακευτικά υλικά, συνολικά η απαξίωση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας και η μετατροπή της σε πανάκριβο εμπόρευμα, είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής που υλοποιείται συστηματικά και μεθοδευμένα εδώ και πολλά χρόνια.


Η νέα αυτή εξέλιξη, δηλαδή η αδυναμία εφημεριών του Κέντρου Υγείας που καλύπτει εδαφικά σχεδόν το 1/3 του νησιού της Κεφαλονιάς είναι ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που ο λαός μας δεν πρέπει να το επιτρέψει.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ. καλεί σήμερα 1.9.2023 και ώρα 19.00 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας Σάμης, ως πρώτη άμεση απάντηση.


Απαιτούμε να δοθεί λύση, έστω και τώρα, και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Να πραγματοποιηθεί κανονικά η εφημερία, χωρίς να επιβαρυνθεί περαιτέρω κανένας υγειονομικός εργαζόμενος.


Απαιτούμε:

  • Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις του ΚΥ Σάμης και όλων των Δημόσιων Δομών Υγείας των νησιών με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και βοηθητικού προσωπικού

  • Να εξοπλιστούν τα ΚΥ με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.

  • Τα ΚΥ να λειτουργούν όλες τις ημέρες.

  • Σταθερή ύπαρξη και παρουσία του απαραίτητου αριθμού ασθενοφόρων και στελέχωσής τους με το απαραίτητο προσωπικό.»

Comments


bottom of page