top of page

Λάρισα: Κλειστές παραμένουν οι μισές χειρουργικές αίθουσες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Το παρατεταμένο έγκλημα σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού ανέδειξαν με συνέντευξη τους οι ενώσεις των υγειονομικών.


Το παρατεταμένο έγκλημα σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού από μια πολιτική που ζυγίζει τις ανάγκες του με τη λογική «κόστους - οφέλους», ανέδειξαν με συνέντευξη τους, το απόγευμα της Δευτέρας, οι Ενώσεις των υγειονομικών στη Λάρισα.

Εκπρόσωποι του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ - Ειδικευόμενων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ) και της Ένωσης Ιδρυμάτων Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ), μίλησαν για την εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων της Λάρισας, τονίζοντας ότι αυτά παραμένουν ξεχαρβαλωμένα από προσωπικό και υποδομές, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, για να βρίσκουν χώρο οι επιχειρηματικοί όμιλοι να αλωνίζουν και να κερδίζουν σε βάρος της υγείας του λαού.

Στην συνέντευξη παρευρέθηκαν ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Πέτρος Κρίκης και Γιώργος Παπαδούλης, δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ - Ειδικευόμενων ΠΓΝΛ, Γεωργία Παπαδάμου, ανοίγοντας τη συνέντευξη, εξέφρασε την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και απαίτησαν να σταματήσει η γενοκτονία ενός ολόκληρου λαού.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Γιώργος Νταφούλης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα θέλαμε να αναδείξουμε κάποια θέματα, όπως είναι τα χειρουργεία που δεν λειτουργούν ολοκληρωμένα στο ΠΓΝΛ, είναι κλειστές οι μισές αίθουσες και με 15 άτομα προσωπικό θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας είναι κλειστή μία αίθουσα και θα μπορούσαν να προκηρυχθούν τρεις κενές θέσεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο, 7 άτομα νοσηλευτών από το χειρουργείο και δυο από το αναισθησιολογικό, σύνολο 9 για να λειτουργήσει ακόμη μια αίθουσα και να αυξηθεί ο αριθμός των χειρουργείων.

Η διοχέτευση των χειρουργικών περιστατικών στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους της περιοχής μας, υπονομεύει σκοπίμως την λειτουργία των νοσοκομείων, την υγεία του λαού, την εκπαίδευση των νέων ιατρών και φοιτητών.

Οι μόνοι κερδισμένοι παραμένουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στα Κέντρα Υγείας. Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις των γενικών ιατρών κάθε φορά που προκύπτει υγειονομική ανάγκη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την δομή του Κουτσόχερου, η οποία είναι τελείως παραμελημένη.Θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση και ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής των Κέντρων Υγείας. Επίσης, θα πρέπει να σταματήσει άμεσα το απαράδεκτο μέτρο της χρήσης των ιατρών των Κέντρων Υγείας ως πλήρωμα των ασθενοφόρων στις διακομιδές. Γενικά υπάρχει υποστελέχωση στα νοσοκομεία μας. Με τις περικοπές των μνημονίων στο ΓΝΛ από τους 180 γιατρούς μείναμε 120. Ολα αυτά την ώρα που θέλουν να διακόψουν τους ειδικευόμενους γιατρούς. Οι μισθοί μας είναι χαμηλότεροι από το 2012».

Η Γεωργία Παπαδάμου, πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΕΣΥ Ειδικευομένων του ΠΓΝΛ, πρόσθεσε ότι «συνεχίζει να ισχύει το ΦΕΚ του covid και μετακινούνται οι ασθενείς στις ιδιωτικές κλινικές για χειρουργεία, τη στιγμή που ο covid παύει πια να αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Στη συνάντηση με την ΥΠΕ δεν δόθηκε καμία απάντηση, ούτε υπάρχει πολιτική βούληση να ανοίξουν τα χειρουργεία στο ΠΓΝΛ.

Σε ότι αφορά την μονάδα εγκεφαλικών επεισοδίων, ψηφίστηκε από το Υπουργείο, αλλά πρόκειται για μια φιέστα. Οι γιατροί είναι μόλις δύο και πρέπει να γίνουν προσλήψεις άμεσα. Η πρόθεση του υπουργείου είναι να μετακινήσει προσωπικό από Κ.Υ. και άλλα τμήματα του νοσοκομείου, αποδυναμώνοντας άλλα τμήματα για να εγκαινιάσει με φιέστα την Μονάδα Εγκεφαλικών Νοσοκομείων.

Ακόμα, είμαστε το μόνο νοσοκομείο που δεν δίνει ρεπό, εκτός από ορισμένες κλινικές».

Ο Γιώργος Λιάλιος, μέλος της Επιτροπής Χειρουργείων στο ΠΓΝΛ, τόνισε: «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στα χειρουργεία. Το πρόβλημα είναι ο αριθμός των γιατρών αναισθησιολόγων και του νοσηλευτικού προσωπικού».

«Δεν πάει άλλο» σημείωσε η γιατρός Πόπη Κουρσούμη και πρόσθεσε πως «μετά και την πανδημία πρέπει τώρα, χθες, να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες. Πρέπει να γίνει κτηριακή επέκταση των χειρουργείων. 20 χρόνια τώρα είναι πάντα ένας μελλοντικός στόχος. Πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό τα χειρουργεία. Η μεταφορά των ασθενών δεν είναι λύση, είναι αιμορραγία οικονομική».

Την συμπαράσταση του Ιατρικού Συλλόγου, μετέφερε η εκπρόσωπος του Ειρήνη Τζιαστούδη. Κλείνοντας την συνέντευξη σημείωσαν ότι οι υγειονομικοί θα συμμετάσχουν στην 48ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΟΕΝΓΕ, στις 29 και 30 Νοέμβρη.


Πηγή: 902.gr


Comments


bottom of page