Μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας στο νομό Πέλλας, απαίτησε με μαζική και μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησε το μεσημέρι, στην Έδεσσα, ο εργαζόμενος λαός της περιοχής.
Αρχικά συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ελευθερίας της Έδεσσας και στη συνέχεια έκανε πορεία μέχρι την πύλη του νοσοκομείου της Έδεσσας, διαδηλώνοντας την απόφασή του να συνεχίσει και να κλιμακώσει τον αγώνα ενάντια στην εγκληματική υποβάθμιση των δύο νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων.
Την κινητοποίηση συνδιοργάνωσαν η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ), ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Έδεσσας και περιχώρων και η ομάδα Νοσοκομείο SOS, ενώ το «παρών» έδωσαν μια σειρά σωματεία και φορείς της περιοχής, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Έδεσσας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, ο Σύλλογος Νεφροπαθών, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Γιαννιτσών, αλλά και εργατικά σωματεία.
Όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποί τους, στα Κέντρα Υγείας παραμένει κενό το 55 - 65% των οργανικών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού.
Στα δύο νοσοκομεία, Έδεσσας και Γιαννιτσών, ο κατήφορος συνεχίζεται. Στο κλείσιμο της ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας δύο ακριβώς χρόνια πριν, ήρθε να προστεθεί η αναστολή των τακτικών χειρουργείων. Στο αναισθησιολογικό τμήμα, οι δύο μόλις αναισθησιολόγοι υποχρεώνονται να πραγματοποιούν 15 εξοντωτικές εφημερίες κάθε μήνα. Οι λίστες αναμονής για μια επέμβαση πάγωσαν και οι ασθενείς, είτε ωθούνται προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας και υποχρεώνονται να δανειστούν ή να πουλήσουν ότι έχουν και δεν έχουν, είτε αφήνονται στο έλεος της μοίρας τους.
Στα πρόθυρα της απόλυτης διάλυσης βρίσκεται η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Γιαννιτσών με ένα μόνο παθολόγο πλέον, αφού μία ακόμη παθολόγος υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Ιατροί άλλων ειδικοτήτων πιέζονται να κάνουν τον παθολόγο στα επείγοντα, με προφανείς κινδύνους για ασθενείς και γιατρούς.
Με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από άλλες δημόσιες μονάδες υγείας λόγω της έλλειψης προσωπικού, συνεχίζει να καλύπτεται όπως - όπως το πρόγραμμα του ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου Γιαννιτσών, ενώ στο ακτινολογικό του νοσοκομείου Εδεσσας ακτινολόγος πραγματοποιεί 15-17 εφημερίες κάθε μήνα εξαιτίας της υποστελέχωσης.
Παρόμοια εξοντωτική είναι η εφημέρευση και σε άλλα τμήματα των δύο νοσοκομείων. Τμήματα του νοσοκομείου Εδεσσας, όπως τη μαιευτική, η παθολογική, βρίσκονται εδώ και καιρό σε οριακή κατάσταση. Εξουθενωμένο και το νοσηλευτικό προσωπικό, λόγω των μεγάλων ελλείψεων.
Χωρίς μόνιμο ογκολόγο παραμένει το ογκολογικό ιατρείο του νοσοκομείου Γιαννιτσών και λειτουργεί με κυκλική μετακίνηση ογκολόγων από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα οι ογκολογικοί ασθενείς να αλλάζουν γιατρό κάθε μήνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, Μπάμπης Αποστολίδης, «ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2021, είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που διατρέχει το ογκολογικό ιατρείο. Είχαμε απαιτήσει την στελέχωση του με τρεις μονίμους παθολόγους - ογκολόγους. Να ενταχθεί επιτέλους στην οργανισμό του νοσοκομείου, να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για τις θεραπείες, οι κατάλληλες υποδομές και τα μέσα.
Ολοι όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια δεν ενσωμάτωσαν στο νοσοκομείο το ογκολογικό, το οποίο να σημειώσουμε ότι ιδρύθηκε όχι με πολιτική απόφαση κάποιας κυβέρνησης αλλά με την πρωτοβουλία και το μεράκι των γιατρών του νοσοκομείου.
Η κυβέρνηση που αρνείται να εντάξει το ογκολογικό στον οργανισμό του νοσοκομείου Γιαννιτσών, με εκπληκτική ταχύτητα, τον περασμένο Μάρτη, απέκοψε το Παιδοογκολογικό Τμήμα από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο "Αγία Σοφία" στην Αθήνα και το ιδιωτικοποίησε παραδίδοντας το σε ιδιωτικό φορέα.
Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας προειδοποιίησε έγκαιρα το λαό, ότι είναι προμελετημένη και προδιαγεγραμμένη η πορεία συνεχούς υποβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, μέσω της υποστελέχωσης και των συνεχών περικοπών των κρατικών κονδυλίων από όλες τις κυβερνήσεις. Διότι θεωρούν την προστασία της δημόσιας υγείας δημοσιονομικό κόστοςκαι έξοδο που πρέπει να περικοπεί. Δεν προχωρούν σε μαζικές προσλήψεις για να στρώσουν το έδαφος για την υλοποίηση του δεδηλωμένου στόχου των συγχωνεύσεων των νοσοκομειακών μονάδων, καθώς θεωρούν "πολυτέλεια" την ύπαρξη δύο νοσοκομείων σε ένα νομό. Μην το τολμήσουν!».
Κόντρα σε αυτή την κατάσταση ο λαός και οι φορείς απαιτούν:
Καμιά σκέψη για συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ή κλινικών ή για εναλλάξ εφημέρευση τμημάτων των δύο νοσοκομείων του νομού.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας.
Αμεση επαναλειτουργία της ΜΕΘ του νοσοκομείου Εδεσσας.
Αμεση ένταξη του ογκολογικού ιατρείου στον οργανισμό του νοσοκομείου Γιαννιτσών.
Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Επαρκή στελέχωσή του ΕΚΑΒ με μόνιμο ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό και διασώστες πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Comments