top of page

Κινητοποίηση για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά στις 8 Σεπτέμβρη


Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ στις 3/9/2020


Σε κινητοποίηση για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη, μέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Κρίσεων για τα ΒΑΕ.


Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καλεί σε στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) στην Αθήνα και σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 9 π.μ. Παράλληλα καλεί τις Ενώσεις-μέλη της να προχωρήσουν την ίδια μέρα σε ανάλογες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν πάρει μέχρι στιγμής τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», ΚΑΤ, Παίδων «Αγία Σοφία», «Αλεξάνδρα», Νίκαιας, «Άγιος Σάββας». Σε στάση εργασίας (8 π.μ.-3 μ.μ.) και συμμετοχή στη συγκέντρωση προχωρά και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο».


Εξάλλου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας καλεί σε στάση 8 π.μ. - 10 π.μ. και σε συγκέντρωση στις 9 π.μ. στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Επίσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας καλεί σε στάση εργασίας από 13.00 έως 15.00 και σε συγκέντρωση στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου( εκκλησάκι).


Κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ


Όπως επισημαίνει στο κάλεσμά της η ΟΕΝΓΕ, «οι γιατροί και οι άλλοι συνάδελφοί μας στα νοσοκομεία, στα ΚΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εξαντλητικό αριθμό εφημεριών, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Είμαστε εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας, όπως αποδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας. Στις σημερινές συνθήκες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εντεινόμενη επίθεση στην Ασφάλιση, στην Υγεία, σε όλους τους τομείς της ζωής μας».


«Η μείωση των παροχών Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία», συνεχίζει η ΟΕΝΓΕ, «η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης επιβάλλουν την ενίσχυση του θεσμού των ΒΑΕ και την επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες των εργαζομένων. Ωστόσο, όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά νομοθετούν στην αντίθετη κατεύθυνση, για τον αποχαρακτηρισμό και την κατάργηση των ΒΑΕ, με στόχο την εξασφάλιση πιο φτηνών εργαζομένων.

Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά αρνούνται να αναγνωρίσουν στους γιατρούς αλλά και σε άλλους κλάδους εργαζομένων (εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές κ.λπ.) στο δημόσιο σύστημα Υγείας τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας».


Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 5ήμερο - 30ωρο - 6ωρο - 1 εφημερία τη βδομάδα. Αύξηση των ετήσιων ημερών κανονικής άδειας. Να χορηγηθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς που εργάζονται στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Να προσληφθούν μόνιμοι ιατροί Εργασίας και τεχνικοί Ασφαλείας στις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας.


Κινητοποίηση την Πέμπτη στο ΠΑΓΝΗ


Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ προχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα των ΒΑΕ, ενάντια στην αβεβαιότητα και την ομηρία των δεκάδων συμβασιούχων, την έλλειψη σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ΜΑΠ, το Σωματείο καταγγέλλει ότι ενώ έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και η προσέλευση ασθενών, αυτά «δίνονται με το σταγονόμετρο, π.χ. συχνά δίνεται μία μάσκα ανά 8ωρο ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κάθε 2 μέρες. Προβλήματα επίσης παρατηρούνται στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα των γαντιών, με κάποια από αυτά να είναι ακόμα και ακατάλληλα για το νοσοκομείο. Έτσι, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σε κάποια τμήματα εργαζόμενοι να πληρώνουν από την τσέπη τους γι' αυτά τα υλικά».

Komentarze


bottom of page