top of page

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Αθήνα 10/10/2023

Α.Π:13294


Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τον ξυλοδαρμό συναδέλφου Παιδοχειρουργού στο Γ.Ν. Παίδων «Αγία Σοφία» από συνοδό ασθενούς κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας στις 05/10/2023.


Ο συνοδός του μικρού ασθενούς θεώρησε σωστό να επιτεθεί με κλωτσιές και μπουνιές σε βάρος της συναδέλφου επειδή εξοργίστηκε από τη διάρκεια της αναμονής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.


Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συνάδελφος έμεινε αβοήθητη και ότι τόσο όσοι ήταν μάρτυρες στο περιστατικό αλλά και η φύλαξη του νοσοκομείου παρακολουθούσαν αμέτοχοι.


Μας εξοργίζει το γεγονός ότι παρόλο που κλήθηκε η αστυνομία και συνέλαβε το δράστη της επίθεσης, αφέθηκε ελεύθερος 4 ώρες αργότερα. Μάλιστα η αστυνομία επικαλέστηκε ότι η συνάδελφος δεν ήταν παρούσα στην προσαγωγή του δράστη στο τμήμα για να δώσει κατάθεση, αν και γνώριζε πολύ καλά ότι η συνάδελφος, η οποία νωρίτερα είχε δώσει τα στοιχεία της και λεπτομέρειες για το περιστατικό, εφημέρευε, δε μπορούσε να εγκαταλείψει το πόστο της και ότι θα πήγαινε την επόμενη μέρα μετά τη λήξη της εφημερίας.


Καταγγέλλουμε τον διοικητή του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» ο οποίος αρχικά αρνήθηκε να συναντήσει τη συνάδελφο και στη συνέχεια την κάλεσε για να την αποτρέψει να κινηθεί νομικά, ενώ της δήλωσε ανερυθρίαστα ότι αν αποφασίσει να το κάνει ΔΕΝ θα καλύψει τα έξοδα! Ντροπή!


Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υγειονομικοί γίνονται σάκος του μποξ για δήθεν «αγανακτισμένους πολίτες» που τους προπηλακίζουν, τους απειλούν, τους βρίζουν και τους ξυλοφορτώνουν. Πρόκειται για ενέργειες που στοχοποιούν τους υγειονομικούς και συγκαλύπτουν τους πραγματικούς υπεύθυνους για την άθλια κατάσταση και τα τραγικά αδιέξοδα του δημόσιου συστήματος υγείας. Στην αύξηση των επιθέσεων σε βάρος συναδέλφων συμβάλλει η συνεχιζόμενη εκστρατεία συκοφάντησης των υγειονομικών ως συλλήβδην “διεφθαρμένων”, ως δήθεν “συνυπεύθυνων” για την απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας, και, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, η στοχοποίηση από ακροδεξιές ομάδες, ως δήθεν “συνεργών” σε υποτιθέμενα “εγκλήματα σε βάρος ασθενών”.


Καμία σχέση δεν έχουν αυτά τα φαινόμενα με τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή των ασθενών για τις πολύωρες αναμονές στα επείγοντα και την ταλαιπωρία των ασθενών και των συνοδών τους. Αυτό το γνωρίζει ο λαός μας που αναγνωρίζει τις δύσκολες, αντίξοες συνθήκες στις οποίες προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά. Για αυτό και στηρίζει τον αγώνα μας για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.


Δεν είναι η πρώτη φορά που οι διοικήσεις των νοσοκομείων αδιαφορούν παντελώς για την ασφάλειά μας, μας αφήνουν εκτεθειμένους και αρνούνται να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.


Απαιτούμε:

  • Η διοίκηση του νοσοκομείου να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες σε βάρος του δράστη της επίθεσης.

  • Η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για το γεγονός, ότι η αστυνομία όχι μόνο άφησε ελεύθερο τον δράστη της επίθεσης αλλά και αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του στη συνάδελφο προκειμένου να καταθέσει μήνυση.

  • Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και οι διοικήσεις των νοσοκομείων να σταματήσουν επιτέλους να «ποιούν τη νήσσαν». Να παρέχεται πλήρης νομική στήριξη και κάλυψη στους υγειονομικούς που δέχονται επίθεση την ώρα της δουλειάς τους.

  • Την ενίσχυση της φύλαξης των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό.

Comments


bottom of page