Πρόσφατα και ανεπίσημα, υπέπεσε στην αντίληψή μας ότι ενώ εδώ και δύο χρόνια σύμφωνα με την απόφαση 48-3/09-02-2019 της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων οι αγροτικοί γιατροί στη Ζάκυνθο δικαιούνται επίδομα άγονου αγροτικού, αυτό δεν καταβάλλεται, αντιθέτως σταθερά αποκρύπτεται και το δικαίωμα για αυτό.
Μέσα στην τελευταία διετία πολλές φορές αγροτικοί γιατροί έχουν ζητήσει να ενημερωθούν πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα τόσο από την Περιφέρεια όσο και από το Νοσοκομείο, τις δομές της πρωτοβάθμιας και την ΥΠΕ και λαμβάνουν αρνητική απάντηση πέραν των τριών θέσεων που είναι αναρτημένες στη λίστα του Υπουργείου Υγείας. Είναι αποκαλυπτικό ότι η συγκεκριμένη απόφαση της Περιφέρειας δεν έχει έχει γίνει πουθενά γνωστή και δεν υπήρχε καμία ενημέρωση των συναδέλφων που πληρούν τα τελευταία χρόνια τις θέσεις αυτές, παρόλο που το δικαιούνταν.
Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης που χρίζουν οι νέοι γιατροί που έρχονται να κάνουν το αγροτικό τους στη Ζάκυνθο. Αποτελεί μέρος του συνολικού προβλήματος με την ομηρία της αναχρονιστικής υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, που χρόνια γίνεται προσπάθεια να καλύψει τα τεράστια κενά που υπάρχουν στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιφέρεια της χώρας. Είναι γνωστό ότι σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές ο αγροτικός ιατρός αποτελεί σταθερά τον αιμοδότη σε αυτές τις δομές, σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελώντας και το μοναδικό γιατρό για πολλά χιλιόμετρα. Έρχονται δηλαδή να καλύψουν ανάγκες που θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένες σε μόνιμη βάση από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.
Ειδικά το τελευταίο διάστημα, που η Κυβέρνηση εμμένει στην υποχρεωτικότητα της υπηρεσίας υπαίθρου για την κτήση τίτλου ειδικότητας το ζήτημα αυτό έρχεται ακόμα πιο οξυμένο. Με συναδέλφους να πρέπει να φύγουν στο τέλος της ειδικότητας τους για ένα χρόνο, ενώ ταυτόχρονα να προετοιμάζονται και για τις εξετάσεις.
Στο νησί της Ζακύνθου οι αγροτικοί γιατροί επωμίζονται πολύ μεγάλο βάρος τόσο της λειτουργίας των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όσο και της λειτουργία του ΓΝ Ζακύνθου όπου έχουν μετακινηθεί για εφημερίες. Ουσιαστικά καλύπτουν τόσο το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όσο και κλινικές του νοσοκομείου λόγω της χρόνιας υποστελέχωσής του, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να καλύψουν βάρδιες και στο εμβολιαστικό κέντρο που υπάρχει στο νοσοκομείο, χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση σε σχέση με αυτό.
Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη αποζημίωση αποτελεί σημαντική ελάφρυνση του οικονομικού φόρτου που καλούνται να σηκώσουν οι συνάδελφοι, ειδικά σε ένα νησί τουριστικό όπως είναι η Ζάκυνθος που το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλό.
Διεκδικούμε:
Την άμεση καταβολή του επιδόματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναδρομικά και για όλους τους μήνες που οι συνάδελφοι καλύπτουν τις θέσεις ως υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου
Την αναδρομική καταβολή του επιδόματος σε όλους τους συναδέλφους που μέχρι τώρα κάλυπταν τις θέσεις αυτές.
Πλαίσιο κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε άγονες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Επανεξέταση των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό των άγονων περιοχών.
Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενο για έναρξη ειδικότητας, για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας.
Κάλυψη όλων των θέσεων «υπηρεσίας υπαίθρου» (αγροτικών) με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς επιμελητές ΕΣΥ, μέχρι την οριστική κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της «υπηρεσίας υπαίθρου».
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
コメント