top of page

Καμία υποταγή σε απάνθρωπα και αντιεπιστημονικά διλήμματα - Αποφασιστική ενίσχυση των ΜΕΘ τώρα!

Παρέμβαση της προέδρου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών


Παρεμβαίνοντας στο θέμα που επαναφέρεται περί «θέσπισης κριτηρίων για τη διαλογή στις ΜΕΘ», η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επισημαίνει τα εξής:

«Καταρχάς πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στις ενδείξεις για αντιμετώπιση και εισαγωγή ενός ασθενούς σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και στη θέσπιση κριτηρίων και κατευθυντήριων οδηγιών για την εισαγωγή σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι ενδείξεις εισαγωγής σε μία ΜΕΘ βασίζoνται σε αυστηρά επιστημονικά δεδομένα και αφορούν ιατρικές καταστάσεις, π.χ. οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, έμφραγμα, μετεγχειρητικές επιπλοκές, εγκαύματα, καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις κ.λπ.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν αφορούν αυτό. Αφορούν τη θέσπιση κριτηρίων που εκτός από τις ιατρικές ενδείξεις λαμβάνουν υπόψη τους και το κριτήριο του "κόστους - οφέλους". Αυτό δεν αφορά μόνο τις ΜΕΘ αλλά όλες τις θεραπευτικές προσεγγίσεις "υψηλού" κόστους. Η υποταγή δηλαδή της επιστήμης στους αδυσώπητους, απάνθρωπους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, "η θέσπιση κριτηρίων" αφορά τη "διαχείριση ενός αριθμού κλινών ΜΕΘ που δεν καλύπτει τις ανάγκες μιας χώρας". Επισημαίνει μάλιστα ότι "σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση ούτε μειώνει την ανάγκη αύξησης των κλινών ΜΕΘ σε επίπεδο ανάλογο με τις ανάγκες του πληθυσμού μιας χώρας".

Το ζήτημα είναι ότι οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται και ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές που μπορούν να σωθούν: Εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, κ.λπ.

Εχουμε χρέος να μη δεχτούμε να υποκύψουμε στα διλήμματα που θέλουν να μας βάλουν. Σε κανέναν άνθρωπο να μη στερήσουμε τη δυνατότητα να σωθεί επειδή π.χ. είναι ηλικιωμένος ή έχει υποκείμενα νοσήματα που επιβαρύνουν την πρόγνωση. Αυτή είναι η ηθική υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους ασθενείς μας. Αυτό επιβάλλει ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας.

Η ίδια η ζωή, η αντικειμενική εξέλιξη, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου. Εμείς γιατί να δεχτούμε να του στερήσουμε τη δυνατότητα να ζήσει; Επειδή τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι χειρότερη η πρόγνωση και έχει μικρότερες πιθανότητες να ζήσει;

Η Ιατρική δεν μπορεί να ασκείται με ποσοστά. Αν ήταν έτσι, ασθενείς με προβλήματα που τα ποσοστά επιβίωσης είναι μικρά θα αφήνονταν αβοήθητοι να πεθάνουν.

Για την ανάγκη στελέχωσης των ΜΕΘ η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός γιατρών που να έχουν εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία. Η κυβέρνηση να δώσει τώρα στη δημοσιότητα τα στοιχεία: Πόσοι γιατροί με εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία υπάρχουν στην Ελλάδα; Πόσοι γιατροί έχουν θέσει υποψηφιότητα με πτυχίο και τίτλο ειδικότητας για τις θέσεις που έχουν προκηρυχτεί στις ΜΕΘ και στις υπόλοιπες μονάδες;

Να τους διορίσει τώρα όλους, το σύνολο όσων έχουν θέσει υποψηφιότητα. Δεν μπορεί τα νοσοκομεία να στενάζουν από ελλείψεις και να αποκλείει τους εξειδικευμένους παθολόγους και αναισθησιολόγους στην Εντατική Θεραπεία. Χαρακτηριστικά, οι μοναδικές προσλήψεις αναισθησιολόγων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης στο πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν μόλις δύο επικουρικοί γιατροί. Σε όλες τις προκηρύξεις να μην αποκλείεται καμία από τις κύριες ειδικότητες που δίνουν το δικαίωμα εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία.

Εδώ και τώρα να προσληφθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Να επιταχθεί το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και να ενταχθούν στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί σχέδιο για την ανάπτυξη των 3.500 κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα».


bottom of page