top of page

Καμία άλλη καθυστέρηση στον διορισμό των 208 Συναδέλφων μας στα ΤΕΠ 1ης και 2ης ΥΠΕ !

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή

14/10/2019


Αυτό που πραγματικά επιχειρεί η κυβέρνηση είναι η οριστική ματαίωση των 208 διορισμών Επιμελητών Γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών 1ης και 2ης ΥΠΕ, δηλαδή στα Νοσοκομεία Αθήνας – Πειραιά και Νησιών του Αιγαίου. Αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα:


Μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη 2019, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι όλες οι διαδικασίες πρόσληψης Γιατρών στο ΕΣΥ που είχαν ήδη δρομολογηθεί, θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν κανονικά. Στις 27 Αυγούστου σε συνάντηση του κυρίου Κικίλια με την ΕΙΝΑΠ είχε δοθεί άλλωστε κατηγορηματικά και επίσημα αυτή η δέσμευση. Μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας,  σε ερωτήματα των ίδιων των ενδιαφερόμενων από τους 208 συναδέλφους, απαντούσαν ότι η διαδικασία προχωράει αφού ήρθη η αναστολή υπηρεσιακών μεταβολών που είχε ανακοινωθεί λόγω εκλογών και ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνονταν οι διορισμοί τους. 

Αιφνιδιαστικά, πριν από 15 ημέρες περίπου, ο Υπουργός Υγείας κύριος Κικίλιας σε συνέντευξή του ανακοίνωσε πως «υπάρχουν μεγάλες παρατυπίες» στη διαδικασία επιλογής για αυτές τις 208 θέσεις και πως το Υπ. Υγείας δεν θα προχωρήσει στους διορισμούς. Την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, σε συνάντηση που είχε η ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας και συγκεκριμένα με τον κύριο Κοντοζαμάνη, καμία σαφής απάντηση δεν δόθηκε στα εύλογα ερωτήματα που έθεσε η ΟΕΝΓΕ για το θέμα. Ο Υφυπουργός Υγείας δεν μπόρεσε να δώσει κανένα συγκεκριμένο παράδειγμα για το τι εννοεί η πολιτική ηγεσία ως «μεγάλες παρατυπίες» και επίσης απέφυγε να ανακοινώσει τι πρόκειται να κάνουν. Μετά από την επιμονή των εκπροσώπων της ΟΕΝΓΕ, απάντησε ότι θα εξέταζε πάλι το θέμα και πως τις επόμενες ημέρες θα μας ανακοίνωνε τι ακριβώς θα έπραττε σχετικά η πολιτική ηγεσία. 


Για τις επόμενες έξι ημέρες, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας κρυβόταν στα τηλέφωνα και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ενημέρωναν πως «δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση και πως αν υπάρχει κάτι νεότερο θα ενημερωθεί η ΟΕΝΓΕ». Όμως, την Τρίτη 8 Οκτώβρη ο κύριος Κοντοζαμάνης έστειλε στην αρμόδια υπηρεσία της 1ης ΥΠΕ, για τα Συμβούλια Κρίσης 1ης και 2ης ΥΠΕ, υπηρεσιακό έγγραφο με το οποίο αναπέμπει προς επανεξέταση όλες τις κρίσεις και για τις 208 θέσεις. Το έγγραφο αυτό είναι σαφέστατα προσχηματικό και δείχνει, σε ορισμένα σημεία, παντελή άγνοια της ισχύουσας νομοθεσίας και των διαδικασιών. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο όπου αναφέρεται πως όταν αναρτηθεί ο τελικός πίνακας βαθμολογίας και ο 1ος του πίνακα παραιτηθεί, τότε δήθεν δεν επιλέγεται αυτόματα ο επόμενος αλλά … επαναπροκηρύσσεται η θέση ( ! ). Αυτό φυσικά δεν προκύπτει από καμία ισχύουσα νομική διάταξη, ενώ η νομική διάταξη που επικαλείται το έγγραφο είναι τελείως άσχετη. Μάλιστα, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι, ακόμη και αν ο επιλεγμένος γιατρός διοριστεί και αναλάβει υπηρεσία και κατόπιν παραιτηθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (παλιότερα ήταν 6 μήνες, με τον ν.4486/2017 έγινε 12 μήνες και με τον ν.4600/2019 έγινε 18 μήνες, γιατί επί χρόνια η ΟΕΝΓΕ πίεζε προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να μη μένουν κενές οι θέσεις) τότε και πάλι ούτε η θέση επαναπροκηρύσσεται, ούτε καν η κρίση επαναλαμβάνεται, αλλά αυτόματα διορίζεται ο/η επόμενος/η του τελικού βαθμολογικού πίνακα. 


Το έγγραφο της αναπομπής των 208 κρίσεων είναι έωλο και σε πολλά άλλα σημεία: πχ φυσικά και πρέπει να γίνονται δεκτά έγγραφα όπως πιστοποιητικά τα οποία δεν είχαν υποβληθεί με την αρχική αίτηση, είτε γιατί η ηλεκτρονική πλατφόρμα παρουσίαζε δυσλειτουργία είτε γιατί ζητείται άλλου τύπου πιστοποιητικό υπηρεσίας υπαίθρου σήμερα, από αυτό που είχαν οι γιατροί που είχαν κάνει αγροτικό πριν το 2010, οπότε έπρεπε να αιτηθούν το νέου τύπου πιστοποιητικό από το Υπ.Υγείας.  Επίσης, αν πριν τη συνέντευξη έχουν ήδη παραιτηθεί από την διεκδίκηση της συγκεκριμένης θέσης κάποιοι από του 5 πρώτους ή αν ο 5ος με τον 6ο ή και τον 7ο κλπ του μέχρι τότε βαθμολογικού πίνακα είναι πολύ κοντά στη μοριοδότηση, τότε στη συνέντευξη πρέπει να κληθούν περισσότεροι από τους 5 πρώτους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο 6ος, 7ος κλπ αυτονόητα αδικούνται. 


Την Πέμπτη 10 Οκτώβρη, σε νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας που έγινε στα πλαίσια της σχετικής παράστασης διαμαρτυρίας της ΟΕΝΓΕ, ο κύριος Κοντοζαμάνης απέφυγε, για άλλη μία φορά, να δώσει οποιαδήποτε σαφή εξήγηση, επανέλαβε ακριβώς τα ίδια που είχε πει εφτά ημέρες πριν χωρίς να προσθέσει τίποτα νεότερο και θόλωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αποτυγχάνοντας παντελώς να δικαιολογήσει τη συλλήβδην αναπομπή των 208 κρίσεων. Την επόμενη και μεθεπόμενη ημέρα από τη συνάντηση αυτή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έκανε διαρροές προς τους υγειονομικούς συντάκτες, με τις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ επικαλείται ότι «διαφωνεί με την ισχύουσα νομοθεσία περί Συμβουλίου Κρίσεων». Δηλαδή, αυτό που λέει είναι ότι η πρόθεσή της να ακυρώσει μαζικά αυτές τις κρίσεις πηγάζει από το γεγονός ότι … διαφωνεί με τη νομοθεσία ( ! ), λες και κάθε κυβέρνηση που διαφωνεί με τη σχετική νομοθεσία της προηγούμενης θα πρέπει να ακυρώνει διορισμούς συναδέλφων για να δείξει ότι κάνει κάτι καλύτερο από τους προκατόχους της ή λες και φταίνε σε τίποτα οι νοσοκομειακοί γιατροί που άλλωστε σε συλλογικό επίπεδο διαφωνούν συνολικά ή εν μέρει με όλους τους σχετικούς νόμους περί προσλήψεων γιατρών στο ΕΣΥ που έχουν ισχύσει κατά καιρούς εδώ και 35 χρόνια.


Είναι σαφές ότι όλα τα παραπάνω είναι εμφανώς προσχηματικά και υποκρύπτουν σαφέστατη πρόθεση αυτοί οι συγκεκριμένοι διορισμοί να μη γίνουν ποτέ. 


Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε και τις ευθύνες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αφενός άργησε πάρα πολύ να κάνει αυτές τις προκηρύξεις, αφετέρου οι προκηρύξεις θέσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ που έκανε συνολικά ήταν πολύ λιγότερες από αυτές που απαιτεί η δημόσια περίθαλψη και που οδήγησε τα πράγματα έτσι ώστε ακόμα και αυτοί οι λίγοι διορισμοί να γίνουν τελευταία στιγμή μέσα στην προεκλογική περίοδο, για ευνόητους λόγους.


Η μαζική αντίδραση όλων των Νοσοκομειακών Γιατρών, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και αναγκάζει ηγεσίες παρατάξεων, ακόμη και των φιλοκυβερνητικών, να καταδικάσουν αυτή την απαράδεκτη κυβερνητική στάση, μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν ο αγώνας συνεχιστεί και γίνει περισσότερο μαζικός και αποφασιστικός.  


Η αλληλεγγύη στους  συγκεκριμένους συναδέλφους είναι καθήκον όλων μας : αν επιβληθεί στην πράξη η ανατροπή αυτής της απαράδεκτης κυβερνητικής ενέργειας θα είναι μια μεγάλη νίκη, παρακαταθήκη για τον αγώνα για τη στελέχωση των Δημόσιων Νοσοκομείων και την Κέντρων Υγείας με επαρκές μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό και για αξιοπρεπή επαγγελματική αποκατάσταση των νέων ειδικευμένων γιατρών. 
Comentarios


bottom of page