top of page

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Η. ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. ΚΑΙ ΤΗΣ Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. ΣΤΙΣ 22 ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚ

ΟΙ  ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!


Ρεαλιστικά να κοινωνούμε κατά το δυνατό… και ρεαλισμός σημαίνει  όρους  πραγματικού συσχετισμού δυνάμεων, η εποχή δε χωρά εξωραϊσμούς, το «εγώ ελπίζω να τη βολέψω» έχει τελειώσει για τη μεγάλη πλειοψηφία, η «αλλαγή  της κατάστασης εκ των έσω», ο μύθος του «συμπονετικού εργοδότη» δεν χωράνε στην εποχή και τα όνειρα όσων ακόμη τρέφουν αυταπάτες συνήθως  καταλήγουν σε άγαρμπο ξύπνημα για ένα μεροκάματο της πείνας και της ηθικής εξάρτησης, αν υπάρχει κι αυτό…


Σε συνθήκες οξυμένων ανταγωνισμών για την κερδοφορία με όπλο το νόμο, που πλέον παρέδωσε το πνεύμα του, με υποπληροφόρηση, με παραπληροφόρηση,  με καταστολή πολυδιάστατη οι εκάστοτε κυβερνήσεις μας απογυμνώνουν σταδιακά από τα τελευταία μας περιουσιακά στοιχεία, εργατικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, για να μας ρίξουν φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς ελεύθερη σκέψη και βούληση στην αρένα της αυτορυθμιζόμενης «αγοράς εργασίας» εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μιας  χούφτας ανθρώπων της εγχώριας και διεθνούς οικονομικής elite που κατέχουν το 95% του παγκόσμιου πλούτου. Ειδικά  για τους τελευταίους μήνες είναι καταφανές πως η κυβέρνηση πάνω στο άρμα του 41% εφαρμόζοντας την τακτική του «κεραυνοβόλου πολέμου»  έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα επιτιθέμενη μαζικά με τις «μεταρρυθμίσεις» της σε όλα όσα με θυσίες των προηγούμενων γενιών κατακτήθηκαν:


  1. Εργασιακά: ανεργία, χαμηλά μεροκάματα, ανεξέλεγκτοι εργοδότες ,εργασιακή τρομοκρατία απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά με το κομμάτι, κυριακάτικη αργία, 16ωρο (τι άλλο να πούμε για να φανεί ο μεσαίωνας), εμπόδια  στην προκήρυξη απεργιών, απεργίες παράνομες και καταχρηστικές εντός ωρών, «ποινικοποίηση» του συνδικαλισμού .

  2. Ενέργεια: η κοστοβόρα παραγωγή στο κράτος και η βιτρίνα, το marketing, στους ιδιώτες κρατικοδίαιτους «επενδυτές». Αποτέλεσμα; πανάκριβο το ρεύμα για το λαϊκό νοικοκυριό-ρήτρες αναπροσαρμογής-ο πόλεμος φταίει δήθεν-τιμολόγια πορτοκαλί και κόκκινα και μπλε… και πράσινη, λέει, ανάπτυξη με απολιγνιτοποίηση σε ένα βράδυ …άλλα συμφέροντα κι εκεί…

  3. Νερό: προς ιδιωτικοποίηση-σύντομα με παραπλήσια αποτελέσματα.

  4. Συγκοινωνίες: (απλησίαστα εισιτήρια ιδίως ακτοπλοϊκά , μη εξυπηρετούμενες άγονες γραμμές, επιδοτούμενες άγονες γραμμές στα τρένα που καταλήγουν σε δρομολόγια με ΚΤΕΛ, ελάττωση του κόστους εις βάρος της ασφάλειας, Τέμπη και «πάμε κι όπου βγει». )

  5. Στέγαση: κόστος αγοράς κατοικίας, πλειστηριασμοί, απροστάτευτη πρώτη κατοικία, πλειστηριασμοί, funds,εισπρακτικές εταιρίες, στεγαστικά δάνεια αλλά και ενοίκια απλησίαστα.

  6. Παιδεία: μετατροπή του σχολείου σε εξεταστικό κέντρο, σχολείο επιχείρηση, πτυχία χωρίς εργασιακό αντίκρισμα, τεχνική παιδεία υποβαθμισμένη σχεδόν ασύνδετη με την παραγωγή ,ειδική αγωγή μάλλον ελλιπής, «σαφάρι» συλλογής προσόντων και δεξιοτήτων, κακοπληρωμένοι εκπαιδευτικοί, κενά στα σχολικά προγράμματα ως τα Χριστούγεννα, επικίνδυνες κτιριακές εγκαταστάσεις, σχολεία χωρίς θέρμανση, μαθητές που περπατούν καθημερινά χιλιόμετρα για το σχολείο (α, αυτό κάνει καλό…),παραπαιδεία και τώρα ιδιωτικά πανεπιστήμια με… ντρίπλα στο σύνταγμα, όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, υποβάθμιση των ήδη υπαρχόντων πτυχίων, περεταίρω υποβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων.

  7. Συντάξεις της αναξιοπρέπειας στα 67 κι άμα θες δουλειά κι ως τα 72 με ευνοϊκούς ,λέει, όρους.

  8. Στήριξη νέας οικογένειας: τι να λέμε τώρα… με όλα τα υπόλοιπα στην πλάτη… για τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, για άντρες και γυναίκες που μένουν στα παιδικά δωμάτια ως τα σαράντα με τη σύνταξη των γονιών. Aρκεί το επίδομα των 2400 ευρώ ανά γέννηση, για να αντιστρέψει την κατάσταση;

  9. «Ακρίβεια» (το καλό για το τέλος).;Είτε βαπτίζεται εισαγόμενη, είτε της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καλά γνωρίζουμε την πραγματική της αιτία, τα παρασιτικά συμφέροντα των ολιγοπωλίων. Τώρα δεν τα βγάζουν πέρα δυο εργαζόμενοι στο ίδιο σπίτι, τώρα ο μισθός τελειώνει στις πρώτες είκοσι μέρες του μήνα.


(Την ίδια ώρα πιστοί σύμμαχοι ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για την αγορά RAFALE, F35 και στέλνουμε φρεγάτες και ανθρώπινο προσωπικό στην ερυθρά θάλασσα, να προστατέψουμε τα συμφέροντα των εφοπλιστών της εθελοντικής φορολογίας.)


Και η υγεία; Tί η υγεία; Κι αυτή στο ζύγι κόστους-οφέλους, πεδίο πολλά υποσχόμενο για κέρδη-δεν πα να τη λεν κάποιοι κοινωνικό αγαθό. Κι αυτές τις πολιτικές και τις συνέπειές τους τις ζούμε χρόνια και θα τις ζήσουμε τόσο ως πολίτες όσο και ως εργαζόμενοι του χώρου. Μετά από χρόνια συστηματικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και υποβάθμισης όλα τα μηνύματα δείχνουν πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη σχεδόν πλήρη ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων με ανάλογες επιπτώσεις και στις εργασιακές μας συνθήκες και στην ποιότητα και στο κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών:


  1. Υποχρηματοδότηση (πλέον στο 5% του ΑΕΠ κατά τις επιταγές του δεύτερου μνημονίου, 

  2. 25% ελάττωση κονδυλίων την τελευταία δεκαετία)

  3. Υποστελέχωση σε ιατρικό, παραϊατρικό ,νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

  4. Υπεραπασχόληση (γιατροί που καταρρέουν στο τέλος της εφημερίας-επικίνδυνοι κατά την άσκηση του έργου τους)

  5. Μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο σαν πλανόδιος θίασος (πρόσφατο το παράδειγμα γιατρού στην Ημαθία που σε ένα μήνα άσκησε ιατρική σε τέσσερα διαφορετικά περιβάλλοντα.)

  6. Κακές οικονομικές απολαβές δυσανάλογες του χρόνου και της ευθύνης της εργασίας μας.

  7. Νέος υγειονομικός χάρτης (κλείσιμο, συγχωνεύσεις τμημάτων, «αλλαγή χαρακτήρα» νοσοκομείων, το νοσοκομείο της Νάουσας φιγουράρει από τα πρώτα ανάμεσα σε αυτά.)

  8. Παρασιτικοί εργολάβοι στην καθαριότητα, τη σίτιση και φύλαξη των νοσοκομείων, δουλειά με συνθήκες γαλέρας, μισθοί της εξαθλίωσης κι εργασιακή τρομοκρατία.

  9. Συμβάσεις νοσοκομείων με ιδιωτικά ασθενοφόρα, ιδιωτικά εργαστήρια και γιατρούς (π.χ. ακτινολόγους, για να γνωματεύουν από απόσταση!)

  10. Ιδιώτες γιατροί στα νοσοκομεία με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών.

  11. Το 80% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων πλέον στον ΕΟΠΥΥ κι όχι στον κρατικό προϋπολογισμό, πλήρης εφαρμογή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (DRG πλέον.) (σύστημα υπολογισμού αμοιβής νοσοκομείων βασισμένο στη διεθνή ταξινόμηση νόσων-οικονομοτεχνικό εργαλείο , για να μας χρεώνουν ακόμη και τη σύριγγα σε μια νοσηλεία.) (αυτά κι αν είναι προάγγελος της εισόδου επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο των νοσοκομείων.) 

  12. Λειτουργία απογευματινών ιατρείων και σύντομα και απογευματιών χειρουργείων  (επί πληρωμή, βέβαια.)

  13. Διοικήσεις νοσοκομείων αλαζονικές κι αυταρχικές με profile ιδιωτικής αυτών επιχείρησης, κομματικά «golden boys»  των 3.500-4.500 μηνιαίως μετά και την πρόσφατη αύξηση.

  14. Αναξιοκρατία: επικουρικό νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό πελάτες πολιτικών γραφείων, κρίσεις γιατρών και συντονιστών διευθυντών με τη συνέντευξη να μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, επικουρικοί γιατροί πρόθυμα παιδιά της εκάστοτε διοίκησης, τοποθέτηση διευθυντών και τομεαρχών νοσηλευτικής υπηρεσίας, προϊσταμένων και υπευθύνων στη διακριτική ευχέρεια των διοικητών.  

  15. Εν τω μεταξύ, οι απευθείας αναθέσεις για προμήθειες και υπηρεσίες καλά κρατούν.

  16. Φάρμακο: όλο και περισσότερα σκευάσματα στην αρνητική λίστα συνταγογράφησης, «κόφτες» στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, «παιχνίδια»  των φαρμακοβιομηχανιών  με αποσύρσεις φτηνών φαρμάκων, παράνομη εξαγωγή φαρμάκου.

  17. Επίταση της επιχειρηματικότητας και στον τομέα της ψυχικής υγείας με το πρόσφατο νομοσχέδιο. 


Θα μπορούσαμε να μιλούμε ώρα για το καθένα από τα παραπάνω, αλλά και μόνο η απαρίθμηση σε οποιονδήποτε έχει τη στοιχειώδη νοημοσύνη και ήθος προκαλούν ναυτία. 


Με την παρούσα ανακοίνωση η ένωση νοσοκομειακών ιατρών και ιατρών κέντρων υγείας του νομού Ημαθίας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Η.)  συντάσσεται παρά του δοκιμαζόμενου λαού και κάνει γνωστή τη στήριξή της στην πανυγειονομική απεργία στις 22 της Π.ΟΕ.ΔΗ.Ν. και της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. και την πανελλαδική απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στις 28 του Φλεβάρη. Καλούμε τους συναδέλφους αλλά και κάθε εργαζόμενο για την κατά το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτή. Επειδή, όμως, υπάρχει και ο φόβος του αφεντικού, επειδή  πολλοί έχουν άμεση ανάγκη ακόμη κι αυτό το ένα μεροκάματο, ακόμη-ακόμη κι επειδή κάποιοι μπορεί να βλέπουν την απεργία αναποτελεσματικό μέτρο διεκδίκησης, το κυριότερο καλούμε τον αναγνώστη μας σε περισυλλογή για όλα τα παραπάνω, σε  προσπάθειά του να ενημερωθεί και να δείξει πνευματική εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα.


Οι υγειονομικοί διεκδικούμε:


  • Αύξηση 20% του μισθού μας-διπλασιασμό της εφημεριακής αποζημίωσης-αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών με χαμηλό συντελεστή-αφορολόγητες εφημεριακές υπερβάσεις. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

  • Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις ιατρών-κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων-μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών.

  • 48ωρη το πολύ εβδομαδιαία εργασία-μία εφημερία την εβδομάδα-ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία.

  • Αύξηση των κινήτρων για τις άγονες περιοχές.

  • Παύση των μετακινήσεων ιατρών.

  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία, υγεία δημόσια και δωρεάν ξανά!


Ο αγώνας μας είναι δίκαιος αγώνας! Τα αιτήματά μας είναι και ρεαλιστικά και εφικτά! Απαιτούν, όμως, βούληση και στρατηγική επένδυση σε έναν κόσμο που θα διανέμει  τον πλούτο σε όσους τον παράγουν κι όχι στα μονοπώλια! Πάμε μαζί! «Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους!» (κεντρικό σύνθημα της απεργίας της 28ης του Φλεβάρη.) 


  • Στο περιθώριο της παρούσης εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ξεσηκωμένους αγρότες καθώς και στους σε αναβρασμό μαθητές και φοιτητές που αντιπαλεύουν με σθένος την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων-ένα νομοσχέδιο που αν εφαρμοστεί θα επιφέρει τεράστιες ανισότητες και θα αλλάξει τη συνολική εικόνα της κοινωνίας τα επόμενα χρόνια. Είναι χρέος όλων μας να μην περάσει!

  • Τέλος, δεν ξεχνούμε να επαναφέρουμε  για  μία ακόμη φορά το θέμα της επαναπρόσληψης του επικουρικού ορθοπεδικού ιατρού κου Παρασκευόπουλου Γεώργιου στο Γ.Ν. Βέροιας του οποίου η σύμβαση στο τέλος της  χρονιάς δεν ανανεώθηκε παρά το ότι δόθηκε ετήσια παράταση στο σύνολο των υπηρετούντων επικουρικών ανά την επικράτεια, αποτελώντας πιθανώς θλιβερή πανελλήνια εξαίρεση και πέφτοντας θύμα προφανώς του «εξορθολογισμού» των οικονομικών του νοσοκομείου.

Comments


bottom of page