top of page

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΙΝΔΥΜ ΓΙΑ ΤΙΣ 23 ΚΑΙ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ

Αρ.Πρωτ. 05

Κοζάνη 17/02/2022


26 Φεβρουαρίου 2020 καταγράφεται το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. 2 χρόνια συμπληρώνονται. 2 χρόνια συνεχόμενου και αδιάκοπου αγώνα στην πρώτη γραμμή των υγειονομικών του δημόσιου συστήματος υγείας στα νοσοκομεία, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία. 2 χρόνια εξοντωτικών εφημεριών, απανωτών βαρδιών, χωρίς άδειες και ρεπό με παρέα μόνο την κούραση και το θάνατο. 2 χρόνια άοκνης προσπάθειας της προστασίας της υγείας και ζωής των ασθενών. 2 χρόνια κόντρα σε διοικήσεις νοσοκομείων και της 3ης ΥΠΕ και στο ψεύτικο αφήγημα της κυβέρνησης περί επιτυχιών στη διαχείριση της πανδημίας. Ο αριθμός των χιλιάδων νεκρών κατά την πανδημία μιλάει από μόνος του. Ξεπέρασε τους 25000.


Αγανακτούμε :

 • Γιατί μας άφησαν αβοήθητους να προσπαθούμε να αποκρούσουμε το ένα μετά το άλλο πανδημικό κύμα, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό υποδομές και εξοπλισμό. Χαρακτηριστικές οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες σε όλα τα Νοσοκομεία όπως Παθολόγοι, Εντατικολόγοι, Πνευμονολόγοι, Αναισθησιολόγοι κ.α. Το 45% των οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου Κοζάνης είναι κενές και 27-35% στα άλλα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Και μιλάμε για απαρχαιωμένα οργανογράμματα. Είναι χαρακτηριστικό πως τη στιγμή που λένε πως αποκλιμακώνεται η πανδημία μετράμε 6653 ενεργά κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Μακεδονίας με γεμάτες τις κλίνες covid 19 και μετατροπής σχεδόν όλων των Νοσοκομείων σε μονοθεματικά.

 • Γιατί την ώρα που στα δημόσια νοσοκομεία έχουμε νοσηλεύσει μέχρι στιγμής πάνω από 130.000 ασθενείς με Covid-19 , η κυβέρνηση αφήνει το 95% των 15.000 κλινών του ιδιωτικού τομέα covid free για να μην θίξει τα κέρδη των κλινικαρχών, οι οποίοι έχουν δηλώσει κυνικά ότι «οι covid ασθενείς κοστίζουν πολύ και δεν έχουμε ρευστό».

 • Γιατί την ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «διανύουμε το τελευταίο μίλι της πανδημίας» εμείς χάνουμε 100 ασθενείς μας τη μέρα. Γιατί ξέρουμε ότι θα είχαμε καταφέρει να σώσουμε πολλούς περισσότερους αν είχαν ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας για ΜΑΦ και ΜΕΘ σε όλα τα Νοσοκομεία με το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό. Πόσοι άραγε θα είχαν σωθεί αν δεν υπήρχαν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ?

 • Γιατί η κυβέρνηση από τη μία ισχυρίζεται ότι η πανδημία αποκλιμακώνεται, και από την άλλη δύο χρόνια μετά εξακολουθεί να επικαλείται «την έκτακτη συνθήκη» για να μας αντιμετωπίζει σαν «φτηνά ανταλλακτικά». Γιατί νέοι συνάδελφοι πριν προλάβουν καλά καλά να διοριστούν, αλλά και έμπειροι συνάδελφοι λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση εξωθούνται σε παραίτηση εξαιτίας των άθλιων συνθηκών εργασίας.

 • Γιατί οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2012 και «η αποζημίωση» για τις υπεράριθμες εφημερίες, όποτε και αν τις πληρωθούμε, εξανεμίζεται από την άγρια φορολογία και καταλήγει στην εφορία.

 • Γιατί σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση επιτίθεται στα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των νέων γιατρών υποβαθμίζοντας την εκπαίδευση των ειδικευόμενων και βάζοντας φραγμούς στην έναρξη της ειδικότητας για τους πτυχιούχους

 • Γιατί αξιοποίησαν την πανδημία σαν ευκαιρία για να ξεμπερδεύουν με ότι έχει απομείνει από την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να μπουκώσουν με ζεστό χρήμα τους εμπόρους της υγείας και να τρέξουν τα εγκληματικά τους σχέδια τους για το «νέο ΕΣΥ». Θέλοντας να κάνουν ένα Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο στη Δυτική Μακεδονία με ΣΔΙΤ και DRGS λειτουργώντας δηλαδή σαν νοσοκομείο - επιχείρηση, κατά τα πρότυπα του νοσοκομείου της Σαντορίνης με ταυτόχρονη υποβάθμιση των ήδη υπαρχόντων νοσοκομείων σε Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Κρύβουν βέβαια στο λαό ότι το νοσοκομείο της Σαντορίνης έχει καταντήσει το πλέον υποστελεχωμένο Πανελλαδικά. Αυτά είναι τ’αποτελέσματα της ιδιωτικής διοίκησης.

Το «ως εδώ, δεν πάει άλλο», που ακούγεται στους διαδρόμους των νοσοκομείων να ακουστεί ΔΥΝΑΤΑ στο δρόμο και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε κάθε Νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας. Στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ μόνο το προσωπικό ασφαλείας και οι εφημερεύοντες γιατροί!


Να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε:

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 • Καμία απόλυση υγειονομικού, να επιστρέψουν στη δουλειά οι συνάδελφοι μας που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας με όλα τα ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας.

 • Ούτε σκέψη για να προχωρήσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» στη Δυτική Μακεδονία, καμία υποβάθμιση των νοσοκομείων μας. Ουσιαστική αναβάθμιση της ΠΦΥ και των Νοσοκομείων, Τριτοβάθμιο νοσοκομείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.

 • Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών μας, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012.

 • Επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού.

 • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Άμεση ένταξη στα ΒΑΕ ( Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα).

 • Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών. Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών που είχαμε κατακτήσει με αγώνες και αφαιρέθηκε με τα μνημόνια. Αφορολόγητες οι πρόσθετες εφημερίες.

 • Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την ειδικότητα. Κατάργηση κάθε σχεδίου για “foundation year” ή άλλου είδους φραγμών για τους νέους πτυχιούχους ιατρικής πριν την έναρξη ειδικότητας.

 • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας. Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

 • Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καλούμε:

 1. Σε συμμετοχή στην Πανυγειονομική απεργία στις 23 Φλεβάρη.

 2. Συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την προστασία του εισοδήματος και της υγείας το Σάββατο 26 Φλεβάρη 12 η ώρα στο Δημαρχείο της Κοζάνης σε κοινό συντονισμό με άλλα σωματεία και φορείς της Δυτικής Μακεδονίας για να δυναμώσει ακόμη παραπάνω ο αγώνας μας.


Comments


bottom of page