top of page

Καλεσμα Σωματείων Ικαρίας - Δε μένουμε με «σταυρωμένα χέρια» σε πανδημία και κυβερνητική πολιτική

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ


Δε μένουμε με «σταυρωμένα χέρια» απέναντι στην έξαρση της επιδημίας και την κυβερνητική πολιτική

Αρνιόμαστε να συμβιβαστούμε με αυτή τη κατάσταση

Παλεύουμε για Αποκλειστικά Δημόσιο - Δωρεάν Σύστημα Υγείας & ΠΦΥ


Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί ''θωράκισης του ΕΣΥ'', που διαψεύδονται από τη μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 2.229 εργαζόμενους (από 78.220 τον Ιανουάριο 2020 σε 75.991 τον Οκτώβριο 2021), και από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων κατά 279 εκατ. και του κονδυλίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 208 εκατ. Η πραγματικότητα είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία, ''πλημμυρίζουν'' από ασθενείς COVID-19 και μετατρέπονται σε νοσοκομεία «μιας νόσου». Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, οι εικόνες ντροπής χιλιάδων συνανθρώπων μας που περιμένουν για ώρες για έλεγχο, και οι εκατοντάδες υγειονομικοί σε καραντίνα επιβάλλουν την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας, καθώς και την άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και την ένταξη τους σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας.


Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, η κυβέρνηση επιμένει να κρατά σε αναστολή εργασίας περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα η επικίνδυνη οδηγία του ΕΟΔΥ επιβάλλει την επιστροφή στην εργασία νοσούντων υγειονομικών μετά από 5ήμερη καραντίνα, διευκολύνοντας την ήδη μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά.


Αντί για την ενίσχυση των Κέντρων υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό και την επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, για να εξασφαλισθεί συστηματικός δωρεάν διαγνωστικός έλεγχος για SARS-CoV-2, εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν και να ταλαιπωρούνται, ενώ η κυβέρνηση κυριολεκτικά μας κοροϊδεύει με δηλώσεις για δήθεν ''τα φθηνότερα tests'' και με ''επιβολή πλαφόν''.


Αντί για τη στελέχωση των νοσοκομείων, αγανάκτηση προκαλούν οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι ''έχουμε περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία από όσα θα έπρεπε'' που επιβεβαιώνουν τους σχεδιασμούς για συγχωνεύσεις – καταργήσεις δημόσιων νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, πυκνώνουν οι εξαγγελίες για επέκταση των ΣΔΙΤ και της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.


Αυτό όμως που «ξεχείλισε το ποτήρι» της αγανάκτησης, είναι η κυνική ομολογία, σε ερώτημα για την πορεία της επιδημίας, ότι «Σώσαμε τον τουρισμό. Και είχαμε και μία ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλή...» Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια περίοδο, που κορυφώνονται οι πανηγυρισμοί για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ (και των επιχειρηματικών κερδών), στον κρατικό προϋπολογισμό δεν «περισσεύει» ούτε ένα ευρώ για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, στις συντάξεις και στα επιδόματα ανεργίας.


Κρίνοντας απαραίτητο να υπάρξει αντίδραση απέναντι σε όλα αυτά, δίνουμε συνέχεια (μετά τα συλλαλητήρια, τις απεργιακές συγκεντρώσεις και την παράσταση στο υπουργείο υγείας που έγιναν τους τελευταίους μήνες) στην προσπάθεια διεκδίκησης των συνδικάτων του νησιού για όσα θεωρούμε αναγκαία, ιεραρχώντας ως άμεσα αιτήματα που επιβάλλεται η άμεση ικανοποίηση τους, δηλαδή:

Την επαρκή στελέχωση όλων των δομών υγείας των νησιών μας, την αναστολή των σχεδίων περί συγχώνευσης των δομών υγείας και την ανάκληση της απόφασης των αναστολών.


Τα σωματεία μας για μια ακόμα φορά ενώνουν τη φωνή τους, με τη φωνή των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζόμενων στην υγεία συνολικά, διεκδικώντας -με βάση το πλαίσιο που εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε - μέτρα προστασίας για τους κατοίκους των νησιών μας.


Ταυτόχρονα καλούμε σε στήριξη της κινητοποίησης των εργαζόμενων στην υγεία την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022


(στις 12:30 μ.μ στο Νοσοκομείο).


Διεκδικώντας :

  • Γενναία αύξηση κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας, το ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

  • Να ανακληθούν τώρα όλες οι διατάξεις για αναστολή καθηκόντων, στέρηση μισθού, διαθεσιμότητες, στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην υγεία και την πρόνοια.

  • Δημιουργία ΜΕΘ ή ΜΑΦ. Αύξηση του αριθμού των αναπνευστήρων στο νοσοκομείο.

  • Δημιουργία Κέντρου Υγείας στις Ράχες και στους Φούρνους, που να λειτουργούν όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με όλες τις βασικές ειδικότητες ιατρών.

  • Να ενισχυθεί άμεσα η δομή του ΕΟΔΥ στην Ικαρία προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους, ώστε να γίνει στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση στον πληθυσμό. Να λειτουργήσει και στο Κ.Υ. Ευδήλου εμβολιαστικό κέντρο.

  • Να εξασφαλιστεί άμεσα -με ευθύνη του Υπουργείου- επάρκεια μοριακών τεστ (PCR) διάγνωσης του κορονοϊού, στις δημόσιες μονάδες υγείας των νησιών μας, τα οποία θα συνδράμουν κατά περίσταση στην ακριβή διάγνωση της νόσου.

  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους υπερμετάδοσης του ιού, όπως είναι τα σχολεία και οι χώροι δουλειάς.

  • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού με πρόσχημα τον κορονοϊό.


Commenti


bottom of page