Καβούρι: Με μαζική συγκέντρωση οι εργαζόμενοι απαιτούν συνέδριο εργατών


Μεγάλη συγκέντρωση συνδικάτων στο συνέδριο παρωδία της ΓΣΕΕ


Μαζική, μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιείται έξω από το «Απόλλων» στο Καβούρι Αττικής από σωματεία, εργαζόμενους, φοιτητές, συνταξιούχους, που κατέφθασαν νωρίτερα στο σημείο από κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου προκειμένου να απαιτήσουν συνέδριο εργατών χωρίς καμία παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα.


Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι, «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών», «Γεια σου Παναγόπουλε, εργατοπατέρα, οι εργάτες θα είναι στο δρόμο κάθε μέρα», «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών», «Να ποια είναι η δημοκρατία, φέρνουν εργοδότες (τα ΜΑΤ) μες στα σωματεία», «ΜΑΤ, μπράβους, Λιμενικό, στο επόμενο συνέδριο φέρτε και Στρατό!», «Φωνάξανε τα ΜΑΤ για να χτυπούν εργάτες, να ποιοι λένε πως είναι δημοκράτες!», «Στων εργατών τις πλάτες στήνουνε καριέρες, να ποιοι είναι οι εργατοπατέρες» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γύρνα, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». (δείτε εδώ στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση).


Στα πλαίσια της συγκέντρωσης έχει στηθεί εξέδρα όπου γίνονται χαιρετισμοί. Επίσης στη συγκέντρωση μεταδόθηκε τηλεφωνικά παρέμβαση του Αλέκου Περράκη, αντιπροσώπου της ΔΑΣ, μέσα από το χώρο του «συνεδρίου». (ακούστε σχετικά εδώ το ηχητικό). Επίσης παρουσιάστηκε δρώμενο του ΠΑΜΕΟ παλμός της συγκέντρωσης δεν μειώνεται, ενώ οι διαδηλωτές επιστρατεύουν το χιούμορ και την ευρηματικότητα στα συνθήματά τους.


Επισημαίνεται ότι η ομάδα των 22 εκλεγμένων συνταξιούχων ανέβηκε  στο βήμα της συγκέντρωσης και ο Δήμος Κουμπούρης μίλησε στους συγκεντρωμένους καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό τους από το «συνέδριο» της ΓΣΕΕ. (Δείτε εδώ τη δήλωσή του).


Στη συνέχεια, στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Μαυροκέφαλος  αντιπρόσωπος της ΔΑΣ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, «εμείς οι αντιπρόσωποι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μέσα σ' αυτό το «συνέδριο» - παρωδία αντλούμε δύναμη από την μαχητική και μαζική παρουσία σας, απ' τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που ήρθαν εδώ από τα ξημερώματα για να διαδηλώσουν κόντρα στην «φαρσοκωμωδία», για «συνέδριο εργατών όχι των εργοδοτών» (διαβάστε εδώ και δείτε βίντεο).Σε τηλεφωνική του παρέμβαση στη συγκέντρωση από το χώρο του «συνεδρίου» ο Θανάσης Γκώγκος, αντιπρόσωπος της ΔΑΣ, σημείωσε ότι «η λέξη «παρωδία» που χαρακτηρίσαμε αυτό το συνέδριο είναι πολύ μικρή για να περιγράψει το αίσχος, τις αθλιότητες, τις συναλλαγές σ' αυτό το κατ' όνομα «συνέδριο» (δείτε εδώ βίντεο με απόσπασμα της παρέμβασής του).


Από το βήμα της μαζικής συγκέντρωσης στο Καβούρι Αττικής, η Έφη Χαλιού, αντιπρόσωπος της ΔΑΣ, ασκώντας κριτική στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι, «τα έχουν δώσει όλα. Έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τα κόμματα του αστικού τους συστήματος ότι θα παραδώσουν όσα εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει». (δείτε βίντεο με απόσπασμα της παρέμβασής της)


Επιβεβαιώνεται ότι το «συνέδριο»-παρωδία είναι καλά ενορχηστρωμένο από όλες εκείνες τις δυνάμεις που βάζουν πλάτη και που πρωταγωνιστούν έτσι ώστε να περάσει η πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, αντιπρόσωπος της ΔΑΣ από το βήμα της συγκέντρωσης στο Καβούρι. (δείτε βίντεο με απόσπασμα της παρέμβασής του)


«Να το ξέρουν ότι από εδώ και πέρα θα μας βρίσκουν μπροστά τους», τόνισε ο Γιάννης Γωνιανάκης, αντιπρόσωπος της ΔΑΣ, σε τηλεφωνική του παρέμβαση μέσα από το χώρο του «συνεδρίου» που μεταδόθηκε στη μαζική συγκέντρωση στο Καβούρι Αττικής. (δείτε εδώ βίντεο)


Την κυβέρνηση της ΝΔ που με καταστολή και τρομοκρατία επιχειρεί να προχωρήσει τα σχέδιά της για δημιουργία κλειστού hot spot σε Λέσβο και Χίο κατήγγειλε από το βήμα της συγκέντρωσης στο Καβούρι ο Θοδωρής Ασλανίδης πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και αντιπρόσωπος της ΔΑΣ. (δείτε βίντεο με απόσπασμα της παρέμβασή του)


Από τα χαράματα η κινητοποίηση

Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων έξω από το ξενοδοχείο «Απόλλων» στο Καβούρι Αττικής ξεκίνησε από τα ξημερώματα απαιτώντας «Να γίνει συνέδριο εργατών! Καμία παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα».


Κλούβες των ΜΑΤ απέκλεισαν το ξενοδοχείο, με τους οι συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν το ρεσιτάλ αστυνομοκρατίας,  φωνάζοντας σχετικά συνθήματα. Μέχρι και σκάφος του Λιμενικού έχει επιστρατευτεί!Στο μεταξύ καταγγέλθηκε ότι τους εκλεγμένους αντιπροσώπους, μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, εμποδίζουν οι αστυνομικές δυνάμεις να περάσουν στο χώρου του Συνεδρίου νωρίτερα στο Καβούρι Αττικής. Το γεγονός κατήγγειλε ο Χρήστος Κατσώτης εκλεγμένος αντιπρόσωπος με τη ΔΑΣ στο Συνέδριο και βουλευτής του ΚΚΕ σε δήλωσή του.


Εξάλλου, όπως καταγγέλλουν πολλά ΜΜΕ, στο «συνέδριο» - παρωδία της ΓΣΕΕ στο ξενοδοχείο «Απόλλων» στο Καβούρι,  απαγορεύεται η είσοδος στα Μέσα Ενημέρωσης ακόμα και στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Είναι χαρακτηριστική η ανταπόκριση του δημοσιογράφου Δημήτρη Λάππα στο MEGA, ο οποίος από τα ξημερώματα μεταφέρει αυτό το κλίμα. Μάλιστα, σε συνομιλία του με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, για το γεγονός ότι αποκλείονται και τα ΜΜΕ από το «συνέδριο» παρωδία, ο Γ. Παναγόπουλος του απάντησε το αμίμητο: "μη με ενοχλείς τώρα γιατί παίρνω το μπάνιο μου"!


Στο κενό οι προσπάθειες αποκλεισμού αντιπροσώπων των ταξικών δυνάμεων

Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες αποκλεισμού των αντιπροσώπων των ταξικών δυνάμεων από το Συνέδριο.Σε παρεμβάσεις τους οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ έθεσαν σημαντικά διαδικαστικά ζητήματα όπως η νομιμοποίηση της Οργανωτικής Επιτροπής και των οργάνων.


Επίσης, απαίτησαν να αποχωρήσει η Αστυνομία από όλους τους χώρους του Συνεδρίου, να σταματήσει η απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου που έχει επιβληθεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, να συζητηθούν στο Σώμα του Συνεδρίου μία μία οι σοβαρές καταγγελίες για δεκάδες νόθους αντιπροσώπους και αντιπροσώπους που προκύπτουν από την απροκάλυπτη παρέμβαση της εργοδοσίας και να γίνει τουλάχιστον διήμερο Συνέδριο, προκειμένου να μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση για όλα όσα καίνε τους εργαζόμενους, για τον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος (δείτε εδώ βίντεο με αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις του Ν.Μαυροκέφαλου και του Γ.Τασιούλα).


Τις μεθοδεύσεις της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που σχεδιάζει τον αποκλεισμό ζωντανών συνδικαλιστικών οργανώσεων με δράση, όπως το Εργατικό Κέντρο Πάτρας κατήγγειλε η ΔΑΣ.


Πλήρης σύμπλευση κυβέρνησης - εργατοπατέρων


Σχεδόν άδεια η αίθουσα κατά τις ομιλίες ΝΔ, ΚΙΝΑΛ. Στιγμιότυπο από την ομιλία της Φώφης Γεννηματά

Ο τραγέλαφος που οργανώνει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ στο Καβούρι συνεχίστηκε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και των εκπροσώπων κομμάτων, οι οποίες και διεξήχθησαν σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα, με λιγοστούς εργατοπατέρες να πασχίζουν να κρατήσουν τα προσχήματα.


Οι παρεμβάσεις που έκαναν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Π. Πικραμμένος και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, επιβεβαίωσαν πως ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει στην επιχείρηση στοίχισης των εργαζομένων πίσω από τους αντιλαϊκούς στόχους του κεφαλαίου.


«Ούτε να είχαμε συνεννοηθεί!», ανέφερε χαρακτηριστικά εκ μέρους της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρός της, Π. Πικραμμένος, σχολιάζοντας την ομιλία Παναγόπουλου που είχε προηγηθεί αμέσως πριν, «δίνοντας» απροκάλυπτα την πλήρη σύμπλευση κυβέρνησης - εργατοπατέρων και αποθεώνοντας την αξία των κοινωνικών διαλόγων για το μάντρωμα των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου.


Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν είπε κουβέντα για την αντιλαϊκή επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης που βιώνουν οι εργαζόμενοι, βγαίνοντας μόνο να ζητήσει… την καθιέρωση ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού βιβλιαρίου, τάχα για να φανεί ποιος πραγματικά εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, όπως είπε μιλώντας ενώπιον λιγοστών εργατοπατέρων, την ίδια ώρα που έξω από το χώρο του συνεδρίου εξακολουθούν να διαδηλώνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και συνδικάτα...


Η δε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, πλάθοντας μια… μαγική εικόνα, εμφανίστηκε ως υπέρμαχος των εργαζομένων, διαφημίζοντας νομοθετικές προτάσεις του κόμματός της για μια σειρά πλευρές της αντιλαϊκής επίθεσης στις οποίες το κόμμα της έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως το χτύπημα των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού, η απαξίωση του ΣΕΠΕ κ.ά. Αντίστοιχα δήλωσε υποκριτικά στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των ναυπηγείων, των τραπεζών και άλλων χώρων δουλειάς στους οποίους οι σημερινές εξελίξεις έχουν την καθοριστική κυβερνητική σφραγίδα και του ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε μάλιστα την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση για το Ασφαλιστικό, τον οποίο η ηγεσία ΠΑΣΚΕ μαζί με την υπόλοιπη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ έβγαλε λάδι, λέγοντας ότι «“γίνεται πολύ κακό για το τίποτα» και πολεμώντας μέχρι τέλους την απεργία των εργαζομένων...Με το σύνθημα «Συνδικάτα ταξικά όχι κυβερνητικά» απάντησε η μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιείται από τα χαράματα στο Καβούρι Αττικής, έξω από το «Απόλλων»  στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά (Δείτε εδώ βίντεο)