top of page

Κέρκυρα: Απολύσεις γιατρών, νοσηλευτών, καθαριστριών, κλείσιμο κλίνης ΜΕΘ

Κέρκυρα, 29/11/2019


ΕΓΕΣΥΚ: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ, ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ, ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΛΙΝΗΣ ΜΕΘ ΣΤΟ ΓΝΚ - ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Εκρηκτική η κατάσταση στο ΓΝΚ όπως άλλωστε και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης εκτός από εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους, αποτελούν και θανάσιμο κίνδυνο για την ίδια τη λειτουργία των νοσοκομείων και κατά συνέπεια την υγεία των πολιτών. Συγκεκριμένα:


Ενώ ήδη 1 επικουρικός χειρουργός έχει απολυθεί με βάση απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επιπλέον 5 επικουρικοί γιατροί μέσω ΕΣΠΑ (280 πανελλαδικά) απολύονται στις 30/11 λόγω λήξης των συμβάσεων τους. Είχαμε προ πολλού επισημάνει τους κινδύνους που απορρέουν από χρηματοδοτήσεις τύπου ΕΣΠΑ: Γιατροί, εξοπλισμός νοσοκομείων, μεταρρύθμιση ΤΟΜΥ, όλα μέσω ΕΣΠΑ, δεν έχουν καμία πρόβλεψη για το τί μέλλει γενέσθαι όταν τελειώσουν τα κονδύλια. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και άλλοι 13 επικουρικοί των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες και δεν υπάρχουν εξασφαλισμένα κονδύλια για ανανέωσή τους.


Συνέπεια της στελέχωσης (και) του ΓΝΚ από συμβασιούχους εργαζόμενους είναι και η απώλεια 1 κλίνης ΜΕΘ. Μετά τη λήξη των συμβάσεων ΚΕΕΛΠΝΟ 3 νοσηλευτών, το τμήμα αδυνατεί να κρατήσει εν λειτουργία την 5η κλίνη που συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του αριθμού των διακομιδών. Και μάλιστα σε μια περίοδο διαχρονικά δύσκολη με την επιδημία της γρίπης προ των πυλών και την ανάγκη σε κλίνες ΜΕΘ τεράστια.


Στον αέρα είναι ακόμα και η καθαριότητα του νοσοκομείου. Οι πολυδιαφημισμένες ατομικές συμβάσεις του προσωπικού (που κάποιοι είχαν παρουσιάσει λίγο πολύ ως θρίαμβο της προηγούμενης κυβέρνησης) λήγουν στο τέλος του έτους. Και βάσει Συντάγματος δεν μπορούν να ανανεωθούν. Επιστροφή στους εργολάβους λοιπόν;;; Η κανονικότητα επιστρέφει.. με την όπισθεν!


Την ίδια ώρα οι όποιες προσλήψεις έχουν ανακοινωθεί παγώνουν, το ΤΕΠ εδώ και 1,5 χρόνο λειτουργεί με δανεικούς γιατρούς, η παθολογική συνεχίζει να κινδυνεύει με κατάρρευση έχοντας μόλις 4 γιατρούς, οι εφημερίες της χειρουργικής το επόμενο διάστημα θα βγαίνουν από 3 μόλις γιατρούς οι οποίοι θα πρέπει να καλύψουν και όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες του τμήματος (τακτικά ιατρεία, χειρουργεία, ΤΕΠ) με αυτονόητους κινδύνους για τους ίδιους και τους ασθενείς.


Στις λιγοστές περιπτώσεις που οι θέσεις αυτές επαναπροκηρύσσονται, αυτό γίνεται με κονδύλια των νοσοκομείων. Μετακινούνται δηλαδή υποχρεώσεις (άρα και η ευθύνη ανεύρεσης πόρων) προς τα νοσοκομεία ενώ το κράτος αποσύρεται από την χρηματοδότηση της Υγείας. Την ίδια ώρα που μειώνεται η φορολογία στα κέρδη των εταιρειών του χρηματιστηρίου στο 10% επί ΣΥΡΙΖΑ και στο 5% επί ΝΔ, μειώνεται κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση προς τα δημόσια νοσοκομεία (επιπλέον 37 εκ. μείωση στο φετινό προϋπολογισμό) και ανακοινώνονται ΣΔΙΤ, παραχωρούνται ολόκληρες πτέρυγες σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επιστρέφουν οι εργολάβοι σε καθαριότητα και φύλαξη, προωθείται η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, και τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα συνεχίζουν να λειτουργούν με ελαστικούς εργαζόμενους σε όλες τις θέσεις ενώ η κάλυψη των οργανισμών παραμένει μετά βίας στο 50%. Παράλληλα διοργανώνονται δράσεις προώθησης του ιατρικού τουρισμού στον οποίο θα παραχωρηθούν δομές που κατασκευάστηκαν με χρήματα του λαού αλλά επιμελώς ουδέποτε στελεχώθηκαν-λειτούργησαν από το κράτος προκειμένου να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.


Ας μην γελιέται η κοινωνία ως προς το ποιος δημιούργησε τη σημερινή κατάσταση: οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά και ανεξαιρέτως σε όλες τις παρατάξεις που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι σαφείς και τεράστιες: αυτοί διαιώνισαν και επέκτειναν το καρκίνωμα του θεσμού των επικουρικών σε όλες τις θέσεις, αυτοί γέμισαν τα νοσοκομεία με κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης εργαζομένους (επικουρικούς, ΕΣΠΑ, ατομικές συμβάσεις, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΑΕΔ, μπλοκάκι) αλλά επιπλέον ήταν αυτοί που εμπόδισαν την κατάργηση του θεσμού της ελαστικής εργασίας μέσω της πρόσφατης αναθεώρησης του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, και τα 3 κόμματα καταψήφισαν την πρόταση που κατέθεσαν 140 συνδικαλιστικά σωματεία όλης της χώρας για αναθεώρηση του άρθρου 103 που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Τα κροκοδείλια δάκρυα τους λοιπόν δεν πείθουν κανέναν. Η απαξίωση της δημόσιας Υγείας που προωθούν είναι πέρα για πέρα συνειδητή. Στόχος τους, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της ΕΕ, η μετατροπή του ΕΣΥ από σύστημα κρατικά χρηματοδοτούμενο, σε σύστημα αυτοχρηματοδοτούμενων νοσοκομείων. Νοσοκομεία - επιχειρήσεις δηλαδή που θα λειτουργούν με λογική κόστος - όφελος και η υγεία των πολιτών (οι οποίοι θα καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη όλο και βαθύτερα) θα μπαίνει σε 2η μοίρα πίσω από το κέρδος της επιχείρησης. Είναι η λογική που αντιμετωπίζει τη λαϊκή υγεία ως “κόστος” για το κράτος και ταυτόχρονα ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματιών στην υγεία, των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει πρώτα και κύρια να χτυπηθούν τα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών. Με άμεσες και τραγικές συνέπειες στη λειτουργία των νοσοκομείων και τη δημόσια Υγεία που τις ζούμε και θα τις ζήσουμε ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:


Καμιά απόλυση επικουρικού – συμβασιούχου, μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις - Κατάργηση του θεσμού των επικουρικών - Προκήρυξη και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του νοσοκομείου – Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού - Καμία παραχώρηση δημόσιων δομών και υπηρεσιών σε ιδιώτες - Αποκλειστική χρηματοδότηση της Υγείας από το κράτος - Παροχές υγείας δωρεάν και σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών και όχι με γνώμονα το κέρδος.


Το ΔΣComments


bottom of page