top of page

Κάλεσμα ΟΕΝΓΕ έμπρακτης αλληλεγγύης στον αγώνα φοιτητών και εργαζομένων στα Πανεπιστήμια

Αθήνα 17 Ιουνίου 2022

Α.Π:12259


Εδώ και αρκετό καιρό, στο ΑΠΘ, η παρουσία και οι επιχειρήσεις των δυνάμεων καταστολής πάει να γίνει καθημερινότητα. Από ασφαλίτες που παρακολουθούν κάθε κίνηση και προσπαθούν να μπουν απαρατήρητοι σε συλλογικές διαδικασίες, μέχρι ΜΑΤ με πλήρη εξάρτηση (και ΑΥΡΑ να τους συνδράμει) παρεμποδίζουν, τρομοκρατούν, καταδιώκουν φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους ρίχνοντας καπνογόνα και κρότου – λάμψης ακόμα και μέσα σε κτήρια που γίνονται μαθήματα και εργαστήρια. Αποκορύφωμα η αποτρόπαια εικόνα του αναίσθητου και αιμόφυρτου φοιτητή που τραυματίστηκε από βολή των ΜΑΤ και νοσηλεύτηκε με κάταγμα γνάθου.


Ο στόχος τους είναι σαφής: Για να προχωρήσει άλλο ένα χτύπημα στις σπουδές και στα πτυχία, για να περιοριστούν ακόμα περισσότερο δικαιώματα και κατακτήσεις φοιτητών και εργαζομένων, η ένταση της καταστολής είναι απαραίτητη για να καμφθούν οι αντιδράσεις που σίγουρα ξεσπάνε και εκδηλώνονται. Η νέα πρόταση νόμου – πλαισίου της Υπουργού Παιδείας, στην ίδια γραμμή και κατεύθυνση των αντίστοιχων νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων από τη Μπολόνια και μετά, θυσιάζει την ικανοποίηση των αναγκών φοιτητών και εργαζομένων στον βωμό της αγοράς και των μεγαλοεπιχειρηματιών, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του δημόσιου κατ’ όνομα πανεπιστημίου με σκληρά ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια.


Το δίλημμα δεν είναι «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα» όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός. Το πραγματικό δίλημμα είναι «Πανεπιστήμιο ή σουπερμάρκετ». Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει «πτυχία – σούπα» με σκόρπιες γνώσεις και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, ανεβασμένο κόστος σπουδών με απελευθερωμένα δίδακτρα και υποβαθμισμένη φοιτητική μέριμνα, ασφυκτικό έλεγχο και «αξιολόγηση» των ΑΕΙ με κριτήριο την εφαρμογή των αντιδραστικών κατευθύνσεων, εξίσωση με τα κολλέγια, παραμάγαζα «εκπροσώπων» φοιτητών και εργαζομένων με ενιαία ψηφοδέλτια και ηλεκτρονικές εκλογές.


Καταδικάζουμε την καταστολή, στεκόμαστε αλληλέγγυοι και στηρίζουμε έμπρακτα τους αγώνες φοιτητών και εργαζομένων, διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα περάσει. Καταγγέλλουμε το οργανωμένο σχέδιο της Κυβέρνησης και το πρόθυμο εκτελεστικό της όργανο, την πρυτανεία του ΑΠΘ, για ένταση και μονιμοποίηση της καταστολής στα πανεπιστήμια. Καταγγέλλουμε και το απαραίτητο συμπλήρωμα - τις προβοκατόρικες ομάδες «αγνώστων» που σπάνε και καταστρέφουν, προσφέροντας άλλοθι για την καταστολή και συκοφαντώντας το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα που αγωνίζεται.


Ενισχύουμε τον αγώνα για να μην περάσει ο νέος νόμος – πλαίσιο, στεκόμαστε στο πλευρό φοιτητών και εργαζομένων που παλεύουν για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, για υπεράσπιση δικαιωμάτων και κόντρα στην εμπορευματοποίηση και τον αυταρχισμό. Απαιτούμε να φύγει η Αστυνομία από το πανεπιστήμιο, να μην εγκατασταθεί η ΟΠΠΙ. Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο, να καταργηθούν οι προηγούμενοι (Κεραμέως, Χρυσοχοϊδη, Γαβρόγλου). Να καταργηθούν τα δίδακτρα. Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση, να αναβαθμιστούν οι σπουδές ώστε να διαμορφώνουν ολοκληρωμένους επιστήμονες, να παράγουν έρευνα με γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας.


Comments


bottom of page