top of page

ΙΣΠ: μακρύ χέρι της κυβέρνησης και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων;

Κείμενο μελών της ΕΙΝΑ


Διαχρονικά πλάι στις διάφορες κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στη χώρα υπάρχουν διάφοροι "ανεξάρτητοι θεσμικοί παράγοντες¨ που προσπαθούν μέσα από τις "προτάσεις" τους προς την κυβέρνηση να "μεταρρυθμίσουν" όποιο δημόσιο κοινωνικό αγαθό έχει μείνει όρθιο. Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτοί οι παράγοντες έχουν βγάλει πολύ βρόμικη δουλεία τα τελευταία χρόνια εξυπηρετώντας πάντα τα ίδια συμφέροντα και κάθε φορά που εναλλάσσονται στην εξουσία ο ένας συμπληρώνει τον άλλον και ξεκινάει από εκεί που τέλειωσε ο προηγούμενος.


Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το ΕΣΥ απαξιώθηκε χαρακτηριστικά μέσω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης υπηρετώντας πάντα τις υποδείξεις των δανειστών-επιτηρητών. Τότε στην απαξίωση προσπάθησε να συνδράμει μια παρέα διαφόρων πανεπιστημιακών "δασκάλων", μέσω του θεσμικού οργάνου που λέγεται ΚΕΣΥ, υπό τον κο Μάρκου ( τότε ως πρόεδρος του ΚΕΣΥ, τώρα βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ). Με τις "προτάσεις" τους για την "μεταρρύθμιση" της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων γιατρών, προσπάθησαν να διώξουν στο εξωτερικό και τους λιγοστούς νέους γιατρούς που έχουν απομείνει στη χώρα. Προφανώς αυτές οι προτάσεις υιοθετήθηκαν και ψηφίστηκαν από τους Υπουργούς Υγείας Ξανθό - Πολάκη, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας.


Τώρα με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει μια άλλη παρέα ¨θεσμικών παραγόντων¨, που αποτελείται από το μειοψηφικό προεδρείο του ΠΙΣ και απαρτίζεται από τους κ.κ. Εξαδάκτυλο, Μαστοράκου και Ελευθερίου. Αυτή η παρέα αντιδημοκρατικά και πραξικοπηματικά χωρίς καν την σύγκλιση γενικής συνέλευσης, αλλάζει τις πάγιες θέσεις του ΠΙΣ και προτείνει προς τον Υπουργό Υγείας την μετατροπή των νοσοκομείων από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε ιδιωτικού δικαίου και την εφαρμογή ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία. Μάλιστα διοργάνωσαν και εκδήλωση για να εκφράσουν τις θέσεις τους και ως πλασιέ άπλωσαν την πραμάτια τους για να την πουλήσουν στους διάφορους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που παραβρέθηκαν εκεί.


Προφανώς η κυβέρνηση υιοθέτησε τις προτάσεις αυτής της παρέας και θα εφαρμόσει πιλοτικά την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και τις ΣΔΙΤ σε τρία νοσοκομεία. Ως τώρα έχουν ανακοινωθεί το Αττικό, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας και το νοσοκομείο Κομοτηνής. Η βασική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, της παρέας του ΠΙΣ και του ΣΕΒ είναι ότι θα μπει μία τάξη στα Δημόσια νοσοκομεία, ότι θα εξυπηρετούνται πιο γρήγορα οι ασθενείς χωρίς να πληρώνουν από την τσέπη τους και ότι το δημόσιο δεν σημαίνει πάντα κρατικό.


Αποκρύπτουν ότι για την σημερινή κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις που απαξίωσαν συνειδητά και με σχέδιο την Δημόσια Υγεία μέσα από την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση για να έρθει σαν ώριμο φρούτο το ξεπούλημα στους ιδιώτες. Αποκρύπτουν ότι με την εφαρμογή των ΣΔΙΤ θα μειωθεί η ποιότητα της παροχής των υπηρεσιών υγείας, θα είναι πολύ πιο κοστοβόρα για το κράτος και τελικά τις ΣΔΙΤ θα τις πληρώσει ο ασθενής μέσα από τις ασφαλιστικές εισφορές του και από την γενική φορολογία. Αποκρύπτουν ότι οι ΣΔΙΤ έχουν αποτύχει σε όποια συστήματα υγείας εφαρμόστηκαν, με μόνους κερδισμένους τους αετονύχηδες επενδυτές.


Είναι τέτοια η χαρά της παρέας αυτής που ήρθε στα πράγματα με την κυβερνητική εναλλαγή, που έχουν γίνει βασιλικότεροι του βασιλέως. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, η παράταξη Μαστοράκου πρότεινε ο Σύλλογος να εκφράσει την πλήρη συμφωνία του με το ασφαλιστικό Βρούτση πριν καν αυτό κατατεθεί στη Βουλή! Είναι χαρακτηριστική η στάση που κράτησαν για το ζήτημα του 5G, όπου με ανυπόστατα επιχειρήματα επιτέθηκαν δημόσια στα μέλη του κινήματος ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, χαρακτηρίζοντας τις απόψεις τους ως μεσαιωνικές. Όμως, αποκορύφωμα αποτέλεσε το άρθρο της κα Μαστοράκου για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι Με την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ... η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να διορίσει Πρόεδρο του ΣτΕ της απολύτου εμπιστοσύνης της. Στο τέλος θα προτείνουν την ιδιωτικοποίηση του ίδιου του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας γιατί, μην ξεχνάμε, είναι κι αυτός ΝΠΔΔ.


Καλούμε τους έντιμους μαχόμενους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους μικρομεσαίους ιδιώτες και νέους συναδέλφους να αντισταθούν στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Υγείας και τη μετατροπή του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας σε μακρύ χέρι της κυβερνητικής εξουσίας και κομματικό φερέφωνο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.


Δημήτρης Ζιαζιάς, πρόεδρος Ε.Ι.Ν.Α , εκπρόσωπος της Ε.ΜΕ.Ι.Σ στο Δ.Σ του Ι.Σ.Π

Στέλιος Τσόχατζης, αντιπρόεδρος Ε.Ι.Ν.Α, εκπρόσωπος της Ε.ΜΕ.Ι.Σ στο Δ.Σ του Ι.Σ.Π

Comments


bottom of page