Ικανοποίηση στα συνδικάτα για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής


Με αισθήματα ικανοποίησης δέχτηκε ο χώρος των συνδικάτων την απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής και ήδη δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες σχετικές ανακοινώσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι δραστηριότητες των συνδικάτων τόσο στο θέμα της δίκης, όσο και σε όσες δράσεις είχαν αντιφασιστικό πρόσημο τα τελευταία χρόνια, ήταν συνεχείς.


Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «Ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης» και επισημαίνει πως: «Με μια ιστορική απόφασή της η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε σήμερα, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και καταδίκασε για αυτό (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης) 7 κορυφαία στελέχη της: Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Νίκο Παπά και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.


Ταυτόχρονα, ένοχοι κρίθηκαν, επίσης, οι 15 από τους 17 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, 7 χρόνια μετά τη δολοφονία του. Ήταν η κορύφωση μιας σειράς δολοφονιών, όπως του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα και επιθέσεων όπως εναντίον των Αιγύπτιων ψαράδων στο Κερατσίνι, αλλά και σε εκατοντάδες μετανάστες στις γειτονιές, αγωνιστές των κινημάτων, Eβραίους, Ρομά, ομοφυλόφιλους, ανάπηρους.


Η απόφαση αυτή εκφράζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα του λαού μας και θα μείνει στην ιστορία ως μία απόφαση σταθμός.


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αισθάνεται δικαιωμένη για τη στάση που τήρησε όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στην εγκληματική οργάνωση και για τους αγώνες που έδωσε μαζί με δεκάδες άλλα συνδικάτα του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα προκειμένου να οδηγηθούν οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής στη φυλακή.


Ο αγώνας μας ενάντια στο φασισμό, τον ναζισμό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία ήταν, είναι και θα είναι διαρκής και ανυποχώρητος».


Tην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της και η ΠΟΕ-ΟΤΑ  που είναι ομοσπονδία  – μέλος της ΑΔΕΔΥ.


Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως: «Η Δημοκρατία νίκησε το φασισμό! Οι δημοκρατικοί θεσμοί δικαίωσαν τον αντιφασιστικό αγώνα».


Aκολούθως σχολιάζει την απόφαση ως εξής: «Η σημερινή ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης, η οποία αναγνωρίζει ότι η Χρυσή Αυγή συστάθηκε, οργανώθηκε και δρούσε ως εγκληματική οργάνωση, αποτελεί δικαίωση για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Αποτελεί δικαίωση για την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, για όλα τα θύματα της βίας της Χρυσής Αυγής, για όλα τα θύματα της ρατσιστικής βίας, για όλους εκείνους που ενώνουν τη φωνή τους στο μήνυμα κατά του φασισμού, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας: έξω από τις ζωές μας – έξω από την κοινωνία».


To ΠΑΜΕ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τις δηλώσεις του Γιώργου Πέρρου, που τόνισε πως: «Δεν εφησυχάζουμε. Οι προϋποθέσεις που δημιούργησαν την Χρυσή Αυγή εξακολουθούν να υπάρχουν, εφοπλιστές και μεγαλοβιομήχανοι».

«Η θετική δικαστική απόφαση για την εγκληματική οργάνωση πρέπει να ολοκληρωθεί με τις ανώτατες ποινές κατά των δολοφόνων του Π. Φύσσα», τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) και συμπληρώνει: «Η σημερινή δικαστική απόφαση του Εφετείου της Αθήνας εναρμονίζεται πλήρως με το παλλαϊκό αίτημα της καταδίκης των απογόνων του Χίτλερ και του φασισμού καθώς επίσης από το πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων που κατατέθηκαν κατά την πολύχρονη ακροαματική δικαστική διαδικασία.

Απαίτηση του λαού, του αντιφασιστικού και εργατικού κινήματος είναι η ενοχή των νεοφασιστών να συνοδευτεί με τις ανώτατες ποινές που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία έτσι ώστε να γίνει πράξη το σύνθημα: οι νεοναζί στην φυλακή!!!


Η πάλη κατά του φασισμού συνεχίζεται αφού οι οικονομικές και πολιτικές αιτίες που γεννούν το φαινόμενο εξακολουθούν να υφίστανται και από αυτήν την άποψη το ταξικό εργατικό κίνημα πρέπει να έχει πάντα σε προτεραιότητα την απόκρουση των φασιστικών αντιλήψεων, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον εθνικισμό.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ ήταν από τα ελάχιστα εργατικά σωματεία στον Πειραιά που κήρυξε και πραγματοποίησε 4ωρη στάση εργασίας σε όλη τη γεωγραφική περιοχή του Πειραιά η οποία σημείωσε απόλυτη επιτυχία και τα 7 πλοία που είχαν αναχώρηση κατά τις ώρες της στάσης δεν πραγματοποίησαν κανένα δρομολόγιο.


Ταυτόχρονα δεκάδες μέλη της ΠΕΝΕΝ συμμετείχαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση που έγινε έξω από το Εφετείο της Αθήνας.

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση είχε μαζικό – παλλαϊκό χαρακτήρα και δεκάδες χιλιάδες βρέθηκαν στον δρόμο απαιτώντας την καταδίκη και την φυλάκιση των νεοναζί.

Η ΠΕΝΕΝ καταδικάζει την επιχείρηση καταστολής και διάλυσης της αντιφασιστικής συγκέντρωσης, με εντολή Χρυσοχοΐδη, και την εκτεταμένη χρήση χημικών καθώς και την ρίψη τόνων νερού με τις υδροφόρες αύρες».


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «χαιρετίζει την ιστορική απόφασή για καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος της «Χρυσής Αυγής» ως εγκληματικής οργάνωσης. Η Ελληνική Δικαιοσύνη, συναισθανόμενη το μέγεθος της ευθύνης της, όρθωσε με την ετυμηγορία της τείχος προστασίας για την Δημοκρατία και τις αξίες της.

Επί σχεδόν μια δεκαετία οι δημοσιογράφοι είχαν σημαντική και ουσιαστική συμβολή στην αποκάλυψη και καταγγελία των εγκληματικών μεθοδεύσεων της συγκεκριμένης οργάνωσης. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα οι συνάδελφοι που δέχθηκαν απειλές και απόπειρες εκφοβισμού. Σήμερα βρέθηκαν και πάλι στις επάλξεις της ενημέρωσης μέσα και έξω από το Εφετείο Αθηνών.

Στο χέρι όλων μας να μην επιτραπεί ξανά στους νοσταλγούς του ναζισμού, αλλά και στους υποστηρικτές του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού, να μολύνουν την κοινωνία».


«Είστε οι σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά». Με αυτό το σύνθημα και με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι συγκεντρωμένοι στις πλατείες Αγ.Κηρυκου, Ευδήλου και Ραχών την απόφαση του δικαστηρίου για καταδίκη της εγκληματικής-ναζιστικής οργάνωσης χρυσή αυγή.  Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των συνδικάτων «Από νωρίς το πρωί, μέλη διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Σωματείου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας-Φούρνων, των Εργαζομένων στους δήμους Ικαρίας-Φούρνων, των Οικοδόμων, των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, των Συνταξιούχων κ.α βρίσκονταν στις τρεις πλατείες της Ικαρίας, καλώντας τον κόσμο σε συμπόρευση με μια και μοναδική απαίτηση: Δεν είναι αθώοι, οι ναζί στη φυλακή.

Στο άκουσμα της απόφασης οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν την παραδειγματική τιμωρία με την ανώτατη ποινή στους ναζί εγκληματίες».