top of page

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ελευσίνα: 4/7/2022

Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ

Αρ. Πρωτ.: 788


ΘΕΜΑ: Να καταργηθεί η Εισφορά Αλληλεγγύης και να επιστραφεί το καταβληθέν ποσό της Εισφοράς Αλληλεγγύης για το 2021.


Αγανάκτηση στους χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας προκαλεί η απαράδεκτη εξαίρεση των εργαζομένων στο Δημόσιο από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, την ίδια περίοδο που συνεχίζονται οι προκλητικές φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλές χρωστούμενες ημέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας, γιατί σύμφωνα με τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και προνοιακών ιδρυμάτων, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.


Δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα γιατί οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τα μισθολόγια του 2011 και 2015, τον ΕΝΦΙΑ, την Εισφορά Αλληλεγγύης και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, μας αφαίρεσαν ετησίως το ισοδύναμο περισσότερων από τέσσερις μηνιαίους μισθούς ενώ ταυτόχρονα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, καύσιμα, είδη βασικής ανάγκης αλλά και την συνεχιζόμενη φοροληστεία.


Δικαιολογημένη είναι και η αγανάκτηση μας για τον ισχυρισμό ότι ο κρατικός προϋπολογισμός «δεν αντέχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ αύξηση» για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, την ίδια περίοδο που συνεχίζονται οι φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.


Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα:

● της επιδότησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 50 εκατ. ευρώ ετησίως για 15 έτη, σύμφωνα με την πρόσφατη σύμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια προηγούμενης παρόμοιας σύμβασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ..

● της επιδότησης ης αεροπορικής εταιρείας «Ellinair» με 9.2 εκατ. ευρώ που προστίθενται στα 120 εκατ. ευρώ επιδότηση στην «Aegean» το 2021

Ακόμα πιο εξοργιστικό – ιδιαίτερα για όσους από εμάς, οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν «όνειρο θερινής νυκτός» - είναι το παράδειγμα των εφοπλιστών, που αυξάνουν συνεχώς τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, διατηρούν 41 προκλητικές φοροαπαλλαγές, κατοχυρωμένες με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, η ετήσια τακτική επιδότηση τους έχει φτάσει τα 138 εκατ., ενώ θα εισπράξουν επιπλέον 670 εκατ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα "Νέαρχος"!


Αγανακτούμε γιατί γνωρίζουμε ότι οι λαϊκές οικογένειες θα κληθούμε να τα πληρώσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ, δεδομένου, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, στο 1ο τρίμηνο 2022:


● ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε από 3,1 δις (το αντίστοιχο τρίμηνο 2021) σε 3,5 δις. Από το ποσό αυτό, τα 2,5 δις πληρώθηκαν κατά κύριο λόγο από μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ μόλις 709 εκατ. από επιχειρήσεις.

● η φορολογική επιβάρυνση από το ΦΠΑ αυξήθηκε από 3,8 δις ( το αντίστοιχο τρίμηνο 2021) σε 4,9 δις, και από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης αυξήθηκαν από 1,36 δις σε 1,53 δις ευρώ.


Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης και της φοροληστείας, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.


Η δική μας απάντηση είναι η συνέχιση του αγώνα για:

► κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, το ρεύμα και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης


► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ξεκινώντας από την καταβολή του επιδόματος αδείας.


Γνωρίζουμε ότι για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να στοχεύει στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και όχι για κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.


ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page