top of page

Θεσσαλία: Με συγκεντρώσεις καταδίκασαν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας
Τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας, που εκθέτουν ακόμα περισσότερο σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του λαού, ανέδειξαν οι υγειονομικοί της Θεσσαλίας με τη συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα προαύλια των νοσοκομείων, στο πλαίσιο της απεργίας των εργαζομένων στη δημόσια Υγεία σε όλη τη χώρα.


Ταυτόχρονα εξέφρασαν την αντίθεση τους στα σχέδια για παραπέρα ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στο νέο γύρο επίθεσης στα εργασιακά τους δικαιώματα, που φέρνει το «νέο ΕΣΥ», διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ αλλά και την άμεση και άνευ όρων επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, του προσωπικού και του εξοπλισμού τους.


ΛΑΡΙΣΑ


Η συγκέντρωση έγινε στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο, ανέδειξε με την ομιλία του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, Νίκος Νταφούλης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως: «Την ίδια στιγμή που τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται αλματωδώς, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει την τραγική κατάσταση που με ευθύνη της επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι ΜΕΘ του Νοσοκομείου, για άλλη μια φορά είναι σχεδόν πλήρεις. Το Νοσοκομείο μετατρέπεται ξανά σε μίας νόσου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν χειρουργεία, πέραν των προγραμματισμένων. Υπάρχουν Κλινικά Τμήματα, τα οποία είτε έχουν απωλέσει το 50% του ειδικού ιατρικού προσωπικού του και μέρος του ήδη ελλιπούς έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού (Τμήμα Κλινικής Ογκολογίας), είτε στελεχώνονται από 2 μόνον ειδικούς ιατρούς, αδυνατώντας να καλύψουν πλήρως το μηνιαίο πρόγραμμα εφημέρευσης (Τμήματα Ουρολογίας και Παιδιατρικής).


Από το Γενικό Νοσοκομείο λείπουν τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό. Η περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης του ΓΝΛ, που φέτος έχει εμφανιστεί νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, έχει οδηγήσει σε απαράδεκτες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και αντιδραστήρια για τη διενέργεια αναγκαίων διαγνωστικών εξετάσεων πρώτης γραμμής, η έλλειψη των οποίων καθιστά επισφαλή τη διαγνωστική προσέγγιση αρρώστων ειδικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Οι ελλείψεις αυτές επηρεάζουν δυσμενώς τη λειτουργικότητα του Νοσοκομείου, την ποιότητα και την ασφάλεια της διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης, ενώ φορτίζουν με επί πλέον άγχος και ανασφάλεια το εξουθενωμένο προσωπικό».


Κλείνοντας επισήμανε πως «ο αγώνας των υγειονομικών πρέπει να γίνει αγώνας όλου του λαού, ώστε να εξασφαλιστεί ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, αντίστοιχο των δυνατοτήτων και των αναγκών που υπάρχουν σήμερα, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα» (δείτε εδώ βίντεο).


Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως, «είμαστε εδώ για να χτίσουμε ένα τείχος στα σχέδια της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ". Γιατί αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με όρους επιχείρησης, με αρνητικές συνέπειες για το λαό που θα πληρώνει ακριβά τις υπηρεσίες Υγείας αλλά και για τους υγειονομικούς που θα νιώσουν επιπλέον την εντατικοποίηση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας» (δείτε εδώ βίντεο).


Τέλος, χαιρετισμό απεύθυνε ο Θανάσης Αθανασιάδης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης είναι η παραπέρα εμπορευματοποίηση και επιχειρηματική δράση στην Υγεία.


ΚΑΡΔΙΤΣΑ


Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου με τη συμμετοχή και άλλων μαζικών φορέων.


Xαιρετισμό απευθύναν ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στα ΚΥ, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών, της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εμπόρων, της Επιτροπής Αγώνα συμβασιούχων Νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας, και νοσηλευτής σε αναστολή.


Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών, Έκτορα Γάζο, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο αλλά και τα ΚΥ του Νομού μιλώντας για τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και προσπάθεια καθιέρωσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Ελλείψεις, που, όπως είπε, είναι γνωστές τόσο στη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, όσο και στην ΥΠΕ και το υπουργείο, ενώ έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών κινητοποιήσεων.


Αναφέρθηκε ακόμα στη συγχώνευση των παθολογικών κλινικών και στους περιπλανώμενους υγειονομικούς, από τη μία μονάδα και κλινική στην άλλη, για να μπαλώνουν τρύπες, όπως συμβαίνει πάνω από ενάμιση χρόνο με τους γιατρούς της πνευμονολογικής και παθολογικής κλινικής, των εμβολιαστικών κέντρων, με το νοσηλευτικό προσωπικό σε κλινικές και κέντρα Υγείας, με τα «εντέλλεσθε» για υπερφημέρευση. Παράλληλα αναφέρθηκε στις δυσλειτουργίες που έχουν προκαλέσει οι αναστολές εργασίες.


ΤΡΙΚΑΛΑ

Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε έξω από το ΤΕΠ, με τον Βάιο Τάσιο, πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «τα προβλήματα που υπάρχουν δε λύνονται με μπαλώματα και μετακινήσεις προσωπικού, από μία κλινική σε μία άλλη»(δείτε εδώ βίντεο).

コメント


bottom of page