Θα συνεχίσει να σιωπά ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας;

Πάτρα 8/3/20


Η εξάπλωση του κορονοϊού και στην χώρα μας, όπως αναμενόταν είναι ταχεία. Είναι μεγάλες οι ευθύνες του υπουργείου υγείας και της κυβέρνησης που ενώ έκαναν δηλώσεις περί "θωρακισμένου συστήματος Υγείας" την ίδια στιγμή ολόκληρες κλινικές και νοσοκομεία παραλύουν λόγω της υποστελέχωσης. Η έκθεση και η νόσηση από τον κορονοϊό του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων της περιοχής μας, έχουν σαν αποτέλεσμα την αναγκαστική παραμονή σε καραντίνα, εκτός υπηρεσίας, με το βάρος να πέφτει στο υπόλοιπο λιγοστό προσωπικό, που με ατελείωτες ώρες εργασίας προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες, έως ότου εκτεθούν και οι ίδιοι.


Δεν θα σταθούμε όμως σε αυτό.


Ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία δίνουν με αυταπάρνηση καθημερινά την μάχη προάσπισης της δημόσιας Υγείας, όπως και οι ιδιώτες συνάδελφοί μας, υπάρχουν διάφοροι γιατροί, που μάλιστα τυγχάνουν μεγάλης επιστημονικής και κοινωνικής αναγνωρισιμότητας, και δημόσια εκφράζουν με τον πλέον αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο τρόπο τις προσωπικές θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Χρησιμοποιούν έτσι αδόκιμα τους επιστημονικούς τους τίτλους για να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη για σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας και μάλιστα την πιο κρίσιμη στιγμή.


Οι οδηγίες όσον αφορά την μετάδοση του ιού είναι σαφείς και έχουν σαν αποτέλεσμα να κλείσουν χώροι μαζικής συνάθροισης και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, μέτρα που θα πρέπει προφανώς να αφορούν τον εκκλησιασμό και την μετάληψη. Στο χορό των δηλώσεων των εκκλησιαστικών εκπροσώπων έχουν μπει και οι εν λόγω γιατροί που για λόγους θρησκευτικούς, μυστηριακούς ή μεταφυσικούς, προβαίνουν σε άκρως αντιεπιστημονικές, σκοταδιστικές και επικίνδυνες δηλώσεις.


Οι ευθύνες για την έλλειψη σαφών οδηγιών της ηγεσίας του αρμόδιου κρατικού οργανισμού (ΕΟΔΥ) και του Υπουργείου Υγείας είναι μεγάλες. Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που σιωπά σε αυτές τις ακραίες και αντιεπιστημονικές δηλώσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.


Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το υγειονομικό προσωπικό και την κοινωνία, καλούμε άμεσα τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας και την Πρόεδρό του, να καταγγείλουν με σαφήνεια αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις και να υπερασπιστούν την Δημόσια Υγεία και την επιστημονική αλήθεια ενάντια στην μεταφυσική και στον κάθε προέλευσης σκοταδισμό.


Δεν επιτρέπεται να παραμένουμε σιωπηλοί αυτές τις κρίσιμες ώρες.


Δημήτρης Ζιαζιάς,

πρόεδρος Ε.Ι.Ν.Α , εκπρόσωπος της Ε.ΜΕ.Ι.Σ στο Δ.Σ του Ι.Σ.Π


Στέλιος Τσόχατζης,

αντιπρόεδρος Ε.Ι.Ν.Α, εκπρόσωπος της Ε.ΜΕ.Ι.Σ στο Δ.Σ του Ι.Σ.Π