Η κυβέρνηση επιβάλλει νέες αντιδραστικές απαγορεύσεις,
δεν ενισχύει το ΕΣΥ, τις συγκοινωνίες,
τα σχολεία, τους εργαζόμενους
Μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, απαγορεύσεις και μερικό lockdown αναμενόταν να ανακοινώσει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, την ώρα που το Πριν πήγαινε στο τυπογραφείο. Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν είχαν διαρρεύσει με ακρίβεια, αλλά η κατεύθυνσή τους είχε περιγραφεί στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «στοχευμένους περιορισμούς», που πρέπει να εφαρμοστούν «με τρόπο απόλυτο», για «να αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown», ανέδειξε πάλι την «ατομική ευθύνη» και παραδέχθηκε πως «η πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας είναι η μεγαλύτερη από ποτέ». Αντί όμως για την ενίσχυση του ΕΣΥ, η κυβέρνηση της ΝΔ στρέφεται ξανά στα περιοριστικά μέτρα, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την πανδημία ως ευκαιρία για να προωθήσει αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.
Πρώτο, το βασικό όπλο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις. Πρόκειται για μέτρο όχι μόνο αυταρχικό και καταπιεστικό αλλά και αναποτελεσματικό, καθώς όπου εφαρμόστηκε δεν είχε ουσιαστική επίδραση στον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού. Στην πραγματικότητα έρχεται να δικαιολογήσει τη λογική της «ατομικής ευθύνης», η οποία σκοπίμως ξεχνά την κυβερνητική και κρατική ευθύνη. Συνεχίζει τη στοχοποίηση της νεολαίας και των πλατειών και διαμορφώνει ένα αποστειρωμένο μοντέλο ζωής «δουλειά-μετακίνηση-σπίτι», άντε με μία στάση στο σούπερ μάρκετ και μετά «βίδωμα» στα ταϊσμένα από τις λίστες Πέτσα ΜΜΕ. Επίσης, οι περιορισμοί στις συναθροίσεις και στο συγχρωτισμό μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά της συνδικαλιστικής, πολιτικής και κινηματικής δράσης. Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και η ενίσχυση της αστυνομοκρατίας έχουν αμελητέα συνεισφορά στη μη διάδοση του ιού, επιχειρούν όμως να επιβάλλουν καραντίνα δικαιωμάτων και λογική υποταγής στην κρατική αυθεντία.
Δεύτερο, ενώ η κυβέρνηση παίρνει μέτρα δραστικά για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αρνείται κατηγορηματικά να λάβει ανάλογα μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και στους γιατρούς ειδικά δεν είναι μόνιμου προσωπικού. Ενώ ο αριθμός κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά είναι πολύ κάτω των αναγκών, από τις 50 ΜΕΘ που έγιναν στο Σωτηρία με δωρεά της βουλής, λειτουργούν μόνο 12 λόγω έλλειψης προσωπικού. Ακόμα 80 κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά πανελλαδικά για τον ίδιο λόγο καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Η κατάσταση γίνεται πιο δραματική, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα κορονοϊού σε προσωπικό νοσοκομείων (15 στον Άγιο Σάββα, 24 στο Παπανικολάου). Το ίδιο και για τις συγκοινωνίες. Δεκάδες περισσότερα λεωφορεία μπορούν να κυκλοφορήσουν άμεσα, αλλά λείπουν οδηγοί. Τα ίδια και στους χώρους εργασίας, που κανένας έλεγχος δεν υπάρχει για την τήρηση κανόνων ασφαλείας, με αποτέλεσμα τα εργοστάσια (και ειδικά οι βιομηχανίες τροφίμων) να γίνονται θερμοκήπια του κορονοϊού, όπως φαίνεται στα Γιάννενα και στη βόρεια Ελλάδα. Στα σχολεία συνεχίζουν σαν να μην τρέχει τίποτα, δεν υπάρχει έλεγχος, δεν γίνονται τεστ. Ο αριθμός των τεστ είναι ακόμα πολύ πίσω σε σχέση με τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, ενώ το πόσο λείπουν τα δωρεάν τεστ φαίνεται από τις ουρές στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Η ιχνηλάτιση, βασικό μέτρο για τον έλεγχο και περιορισμό του ιού, έχει εγκαταλειφθεί. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο χοντροκομμένες μαζικές απαγορεύσεις…
Δεν αποδεχόμαστε το δίλημμα θάνατος από κορονοϊό ή από ανέχεια
Τρίτο, εν μέσω πανδημίας και παρά τις εκκλήσεις για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό «όλοι μαζί», η κυβέρνηση προωθεί υπεραντιδραστικά σφαγιαστικά μέτρα, όπως το νέο έκτρωμα Βρούτση για εργασιακά και συνδικαλισμό, το πτωχευτικό, τις απαγορευμένες διαδηλώσεις κλπ. Είναι φανερό πως θέλουν να πιάσουν τον κόσμο στον ύπνο, παραλυμένο από την τρομολαγνεία για τον κορονοϊό και κλεισμένο στο σπίτι του από τις απαγορεύσεις. Δεν θα τους περάσει… Ούτε να διανοηθούν πως μπορούν να απαγορευτούν κινητοποιήσεις λόγω πανδημίας!
Τέταρτο, το νέο κύμα της πανδημίας βαθαίνει δραματικά την ύφεση και οξύνει την κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας. Για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του το κρίσιμο ζητούμενο είναι να προφυλαχτεί με κάθε μέσο η λειτουργία του συστήματος (γι’ αυτό άνοιξαν με εγκληματικό τρόπο τον τουρισμό), να μην κερδίσει πόντους το κίνημα και η διεκδίκηση για δημόσιες υπηρεσίες (γι’ αυτό και η άρνηση στις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις), να προχωρήσουν αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις (βλέπε τηλεργασία και ο τρόπος που εφαρμόζεται), γενικά να προχωρήσει το μοντέλο του δυστοπικού ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Αν για το κεφάλαιο και η πανδημία είναι ευκαιρία (οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αύξησαν τον πλούτο τους 27% από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2020), για τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι καταστροφή. Η ανεργία, η φτώχεια, οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις θα α- πογειωθούν. «Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, η οικονομική στήριξη από το κράτος έχει όρια», προετοίμαζε χθες το κλίμα ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Συνολικά η κυβερνητική πολιτική μάς πάει στα βράχια. Το δίλημμα δεν είναι «πανδημία ή οικονομία», εάν θα πεθάνουμε από κορονοϊό ή από ανέχεια, αλλά το πώς θα ζήσουμε με αξιοπρέπεια! Η πολιτική αυτή φέρνει απότομη και μεγάλη χειροτέρευση των όρων ζωής της κοινωνικής πλειονότητας και γι’ αυτό θα γεννήσει έντονες αντιδράσεις, τις οποίες η μαχόμενη Αριστερά πρέπει να γονιμοποιήσει. Μία πρόγευση έφεραν οι καταλήψεις στα σχολεία, ενώ είδαμε πληβειακά στρώματα να εξεγείρονται στη Νάπολη και αλλού.
Το εργατικό κίνημα και η αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν έχουν κανένα λόγο να μπουν στο διλημματικό κουστούμι που θέλει να φορέσει στην κοινωνία το αστικό κατεστημένο: ή με τον Τσιόδρα ή με τους αρνητές του κορονοϊού. Ή με τις κυβερνήσεις ή με τους σκοταδιστές και τους ακροδεξιούς. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που όσο μετατρέπει την επιστήμη σε θεραπαινίδα της εξουσίας, τόσο θρέφει τον αντιδραστικό ανορθολογισμό.
Ο δικός μας δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα για υγεία, εργασία και ολόκληρη ζωή με αξιοπρέπεια και ελευθερία, για να νικήσουμε την πανδημία, ρίχνοντας τα βάρη στο κεφάλαιο, ανατρέποντας την πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, αστικού μπλοκ εξουσίας.
Comments