top of page

Η ΟΕΝΓΕ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Αθήνα 3 Σεπτεμβρίου 2021

Α.Π:11612


Αποχαιρετάμε με μεγάλη θλίψη τον Μίκη Θεοδωράκη που "άρμεγε με τα μάτια του το φως της οικουμένης" μια ολόκληρη γεμάτη ζωή.


Θα μας συντροφεύει με τη μουσική του στους αγώνες μας για το "παρόν και το μέλλον που μας αξίζει" για "όλα αυτά τα ωραία που θα ‘ναι δικά μας".


Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΟΕΝΓΕ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ


Αθήνα 2 Σεπτέμβρη 2021


Tο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την βαθιά του θλίψη για την απώλεια του μεγάλου μας δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη.


Οι δημιουργίες του Μίκη ήταν για πάνω από μισό αιώνα η μουσική υπόκρουση των αγώνων του λαού μας. Ενώ και ο ίδιος σημάδεψε με την προσωπική του δράση και συμμετοχή το εργατικό λαϊκό κίνημα.


Τα έργα του λαϊκά, πανανθρώπινα, αγαπημένα αποτέλεσαν για πολλούς τα πρώτα αγωνιστικά μουσικά ακούσματα, ένα ξεχωριστό σχολείο που εξέφραζαν τα βάσανα, τις αγωνίες, αλλά και τους αγώνες και τις ελπίδες του κόσμου του μόχθου κόντρα στην αδικία και την εκμετάλλευση. Με το έργο του ο Μίκης Θεοδωράκης έφερε πιο κοντά την εργατική τάξη με τους μεγάλους ποιητές του λαού μας.


Γι’ αυτούς τους λόγους οι δημιουργίες του ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας μας και αγαπήθηκαν σε όλο τον κόσμο.


Έργα που τραγουδήθηκαν σε θέατρα και ορχήστρες, αλλά και σε δρόμους και εργοστάσια, σε φυλακές και εξορίες.


Έργα που συγκίνησαν, ζεσταίνοντας τις καρδιές των εργατών, χαρίζοντας χαμόγελα στα χείλη απεργών, έδωσαν δύναμη στα χέρια που γινόντουσαν σφιγμένες γροθιές, σήκωσαν κεφάλια που είχαν σκύψει, κράτησαν ζωντανή την ελπίδα σε καιρούς δύσκολους.


Τα τραγούδια και η μουσική του Μίκη ήταν, είναι και θα είναι, σύντροφος των αγώνων, των συλλαλητηρίων, των απεργιών και των διαδηλώσεων της εργατικής τάξης. Θα μας συντροφεύουν κάθε Μέρα Μαγιού. Μέχρι να σημάνουν οι καμπάνες.


(από την Συναυλία των ΠΑΜΕ, ΠΜΣ με Έλληνες και Τούρκους Καλλιτέχνες τον Ιούλιο 2018)ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΔΕΔΥ


Αθήνα, 02.09.2021

Αριθμ. Πρωτ.:219

Για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποχαιρετά με βαθιά λύπη τον Μίκη Θεοδωράκη, ίσως τον μεγαλύτερο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, το έργο του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κρισιμότερες καμπές στην ιστορία της Ελλάδας.


Ο Μίκης Θεοδωράκης, πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας, λόγω των συχνών μεταθέσεων του πατέρα του που ήταν δημόσιος υπάλληλος. Οι συνεχείς διαδρομές της ζωής του Θεοδωράκη αποτυπώνονται στο γνήσια λαϊκό έργο του.


Από την πρώτη σύλληψή του στην Ιταλία το 1943, μέχρι τη διαφυγή του στην Αθήνα, από τις σπουδές στο Ωδείο μέχρι τη Νομική Αθηνών, από την εξορία του στην Ικαρία το 1947, μέχρι την εξορία το 1949 -50 στη Μακρόνησο, από το Παρίσι το 1954 μέχρι τις διώξεις από τη Χούντα και την κατάληξη στις φυλακές του Ωρωπού, ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει το μεγαλείο του έργου του με το μεγαλείο της ζωής, των αξιών και των ιδανικών του.


Από την πρώτη του συναυλία, στα 17 του χρόνια, παρουσιάζοντας το έργο του «Κασσιανή» μέχρι το Παρίσι όπου ξεκινάει σπουδές στο Conservatoire, από τον «Επιτάφιο» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου μέχρι το «Άξιον Εστί» σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και τα «Επιφάνεια» του Γιώργου Σεφέρη μέχρι το «Ζορμπά», που τον καθιστά διεθνώς γνωστό, πραγματοποιείται το όραμα του σπουδαίου δημιουργού να ενώσει τα κομμάτια της Ελλάδας από όλο και για όλο τον κόσμο και η παρακαταθήκη του γίνεται φάρος για όλους τους μετέπειτα δημιουργούς.


Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν πάντα παρών στους αγώνες του λαού μας για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-Δημοκρατία. Ήταν συνοδοιπόρος στους αγώνες μας για μια καλύτερη ζωή, τόσο για τους εργαζομένους της πατρίδας μας όσο και για ολόκληρο τον ελληνικό λαό.


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, που η μνήμη του και το έργο του θα συντροφεύει πάντα τους λαϊκούς αγώνες.Bình luận


bottom of page