top of page

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΟΡΩΝ ΣΕ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΟΡΩΝ ΣΕ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ


  • Την ώρα που 3 ακόμα αδικοχαμένοι ασθενείς, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου, προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων της εγκληματικής πολιτικής που αντιμετωπίζει τη ζωή και την υγεία μας σαν «κόστος» για τους κρατικούς προϋπολογισμούς

  • Την ώρα που ενώ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί περισσότεροι από 550 διασώστες και έχουν προσληφθεί μόλις 46 μόνιμοι

  • Την ώρα που οι συμβάσεις των λιγοστών επικουρικών λήγουν στις 31/12/2023

  • Την ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι ή ετεροαπασχολούμενοι απόφοιτοι της σχολής διασωστών του ΕΚΑΒ

  • Την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις, του ανεπαρκέστατου και πολύ πίσω από τις ανάγκες οργανισμού του ΕΚΑΒ, είναι πάνω από 700

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την απαράδεκτη και εγκληματική ΠΝΠ μετατρέπει (όπως είχε επιχειρήσει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ν.4368/2016, άρ.78 για τα ασθενοφόρα των Κ.Υ και η οποία δεν επεκτάθηκε στο ΕΚΑΒ και δεν εφαρμόστηκε τελικά χάρη στην ομόθυμη αντίδραση των υγειονομικών), οδηγούς απορριμματοφόρων, πυροσβέστες και στρατιωτικούς σε διασώστες επειγόντων περιστατικών ύστερα από ολιγοήμερη εκπαίδευση. Μια ΠΝΠ με την οποία έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους ήδη τόσο οι υγειονομικοί του ΕΚΑΒ όσο και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.


Πρόκειται για μία επικίνδυνη εξέλιξη που οδηγεί με μαθητική ακρίβεια σε νέες κοιλάδες των Τεμπών.


Η ανάπτυξη ασθενοφόρων με μικτή σύνθεση πληρωμάτων, διασώστης, πλήρωμα ασθενοφόρου και απλός οδηγός μη υγειονομικός, ο οποίος δε διαθέτει την αναγκαία εξειδικευμένη γνώση αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους τον ασθενή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή του. Πολύ περισσότερο που πολλές φορές δύο εξειδικευμένοι διασώστες δεν επαρκούν για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός βαρέως περιστατικού. Πολύ περισσότερο που σήμερα όλες οι ιατρικές μελέτες συμφωνούν ότι όχι μόνο η γρήγορη μεταφορά του ασθενούς στην πλησιέστερη μονάδα υγείας, αλλά και η έγκαιρη αντιμετώπιση και παροχή κατάλληλης βοήθειας τόσο στον τόπο του συμβάντος όσο και κατά τη διάρκεια της διακομιδής, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση.


Πως η ταχύρρυθμη εκπαίδευση μόλις 7 ημερών όπως έγινε σήμερα γνωστό, ενός οδηγού απορριμματοφόρου ή ενός πυροσβέστη θα υποκαταστήσει την ιδιαίτερα απαιτητική εκπαίδευση διάρκειας 2,5 ετών της σχολής διασωστών του ΕΚΑΒ;


Ο οδηγός του ασθενοφόρου είναι διασώστης πρώτα από όλα και μετά οδηγός!Τα τραγικά κενά δε μπαλώνονται με οδηγούς απορριμματοφόρων και πυροσβέστες από τις δραματικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες των ΟΤΑ και από τις αποδεκατισμένες πυροσβεστικές υπηρεσίες, με στρατιώτες και εργαζόμενους που δεν έχουν καμιά απολύτως επαγγελματική και επιστημονική σχέση με την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα.


Ταυτόχρονα στην ΠΝΠ δεν προβλέπεται κανένα, έστω έκτακτο, μέτρο για την αντιμετώπιση των αναγκών στα μεγάλα αστικά κέντρα αφού τα μπαλώματά αφορούν νησιωτικούς δήμους, ορεινές περιοχές και την Κρήτη, απόδειξη ότι η έτσι και αλλιώς επικίνδυνη ρύθμιση είναι προσανατολισμένη στην κάλυψη των αναγκών του τουριστικού κεφαλαίου. Και αυτό τη στιγμή που ένας 52χρονος συνάδελφός μας από το Περιστέρι έφυγε από τη ζωή, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου. Τη στιγμή που στην Αθήνα ένας 48χρονος με έμφραγμα περίμενε 2 ώρες στα εξωτερικά ιατρεία μη εφημερεύοντος νοσοκομείου για να διακομιστεί στο εφημερεύον νοσοκομείο και να έχει την κατάλληλη αντιμετώπιση.


Τα μέτρα την κυβέρνησης δεν είναι «προσωρινού χαρακτήρα». Είναι ενταγμένα στον μόνιμο «κόφτη» των κρατικών δαπανών για την υγεία και τη ζωή μας, στη διαχρονική πολιτική του «κόστους – οφέλους». Είναι ενδεικτικό ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Χρυσοχοΐδης, εξήγγειλε την πρόσληψη μόλις 20 διασωστών για τα ασθενοφόρα της Αττικής και μόλις 250 πανελλαδικά και αυτοί μη μόνιμοι!


Στόχος της κυβέρνησης είναι η παράδοση κερδοφόρων τομέων του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως οι διακομιδές, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και στα επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου που θα τσεπώνουν τις εισφορές στον κλάδο της υγείας των εργαζομένων και που κατά τα άλλα η κυβέρνηση λέει με περίσσιο θράσος ότι δε θα κοστίζουν τίποτα στον ασθενή και ότι είναι δωρεάν! Ήδη η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, αποφάσισε την ανάθεση των διακομιδών σε ιδιωτική εταιρία ασθενοφόρων.


Απαιτούμε:

  • Να ανακληθεί άμεσα η αντιεπιστημονική και επικίνδυνη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

  • Να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΚΑΒ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων (γιατρών, διασωστών, οδηγών, τεχνικών κλπ.)

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων του ΕΚΑΒ, που καλύπτουν μέρος των μεγάλων ελλείψεων.

  • Πρόσληψη όλων των άνεργων αποφοίτων της σχολής διασωστών του ΕΚΑΒ καθώς και του αναγκαίου ιατρικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.

  • Πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ, με ενίσχυσή του με το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό και επάρκεια εναέριων, θαλάσσιων και επίγειων μέσων, για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών σε υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ασφαλούς διακομιδής.

Comments


bottom of page