top of page

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΠ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

22 Οκτώβρη 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΠ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΈΔΕΣΣΑΣ» ΣΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


« Όποιος παρακολουθεί τα δελτία τύπου και τις καταγγελίες της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας όλο το προηγούμενο διάστημα, των τελευταίων τεσσάρων τουλάχιστον χρονών, αντιλαμβάνεται την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει πολλά τμήματα των δύο νοσοκομείων αλλά και όλα τα Κέντρα Υγείας του νομού. Μια εικόνα βέβαια παρόμοια με τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας ολόκληρης της χώρας.


Δε θα σταθούμε ιδιαίτερα στο χρονικό του κλεισίματος της ΜΕΘ, στις μεθοδεύσεις κλπ, περιγράφονται αναλυτικά στις δύο ανακοινώσεις μας, η πρώτη στις 18 Οκτώβρη που εξηγεί αναλυτικά πως φτάσαμε ως το κλείσιμο της ΜΕΘ και αυτή της 20ης Οκτώβρη, που απαντά στα ψεύδη του γραφείου τύπου του Υπουργείου Υγείας περί δήθεν ενίσχυσης των δύο νοσοκομείων.


Εμείς λέμε πως η διαχρονική υποβάθμιση των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης με αυτουργούς όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν την τελευταία 10ετία: Οικονομικός στραγγαλισμός των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, προσλήψεις με το σταγονόμετρο και υποστελέχωση, ελαστικές σχέσεις εργασίας, εντατικοποίηση, απαξιωτικές συνθήκες εργασίας, απόλυτη μισθολογική απαξίωση.


Κοινός παρανομαστής και στόχος όλων όσων κυβέρνησαν ήταν το κλείσιμο της στρόφιγγας της κρατικής χρηματοδότησης, ο δραστικός περιορισμός στο ελάχιστο των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την υγεία, η λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια. Η μείωση των κονδυλίων για τη Υγεία είχε ως πρόσχημα είτε τα στενά δημοσιονομικά όρια, είτε το νοικοκύρεμα και τις σπατάλες. Την ίδια στιγμή όμως έκαναν και κάνουν δωράκια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους όπως διαβάζουμε όλοι στα ΜΜΕ, την ίδια στιγμή φοροαπαλλάσσουν, μειώνουν τους φορολογικούς δείκτες για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με τη δικαιολογία ότι είχαν διαφυγόντα κέρδη λόγω της πανδημίας.


Όταν όμως έρχεται η ώρα του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία έχουμε πάντοτε περικοπές. Για το 2021 η κυβέρνηση αυτή μείωσε κατά 600 εκατομμύρια το κρατικό κονδύλι για την Υγεία, ενώ η πανδημία κάλπαζε και είχε αποκαλύψει την γύμνια του ΕΣΥ. Τα τελευταία 10 χρόνια, από το 2011 και μετά να μειωθεί στο μισό το κονδύλιο που διατίθεται για την υγεία.


Κατά τη γνώμη μας η συζήτηση με θέμα την συνεχή υποβάθμιση και τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου Έδεσσας δεν μπορεί παρά να συζητείται ενιαία, μαζί δηλαδή με τα αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου Γιαννιτσών και πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το ξεχαρβάλωμα -επιτρέψτε μου την έκφραση- της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δηλαδή των περιφερειακών ιατρείων και των κέντρων υγείας του νόμου, αφού λειτουργούν και καλύπτουν κοινό γεωγραφικό χώρο.

Η πανδημία covid-19 έδειξε με τον πιο σκληρό, τον πιο δραματικό τρόπο ότι το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν αθωράκιστο. Η κατάσταση στα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών το φθινόπωρο αλλά και μετά, πριν έναν ακριβώς χρόνο και για αρκετούς μήνες ήταν απελπιστική. Και σήμερα πολλά τμήματα των δύο νοσοκομείων συνεχίζουν να λειτουργούν οριακά. Στο κόκκινο κλινικές, όπως μαιευτική-γυναικολογική και η παθολογική κλινική και άλλες.


Υποστελέχωση τόσο σε ότι αφορά το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και των προσωπικό των άλλων υπηρεσιών των νοσοκομείων. Οι όποιες προσλήψεις έγιναν, ήταν με το σταγονόμετρο και σε μεγάλο βαθμό είναι προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Την ώρα που οι ανάγκες είναι διαρκείς και μόνιμες. Πρόσφατα μάλιστα έβαλαν στο νοσοκομείο Έδεσσας αυτά που αποκαλούμε «δουλεμπορικά» γραφεία ενοικιάσεως εργαζομένων. Πρόκειται για εργολάβους που εμπορεύονται την ανάγκη των ανέργων για δουλειά και ενοικιάζουν εργαζόμενους στα νοσοκομεία και όπου αλλού.


Τα χωριά της περιοχής εγκαταλελειμμένα αφού οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων μετακινούνται είτε για να στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα, είτε για να μπαλώσουν τις ελλείψεις στα νοσοκομεία του νομού.


Τα εξωτερικά ιατρεία έχουν παραλύσει, οι λίστες αναμονής στα χειρουργικά τμήματα είναι ατελείωτες και από την άλλη βέβαια ο λαός για να λύσει το οξύ το χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει υποχρεώνεται να απευθυνθεί στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υγείας βάζοντας το χέρι ξανά και ξανά βαθιά στην τσέπη πουλώντας ότι έχει και δεν έχει. Ο τζίρος άλλωστε που καλπάζει των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων χώρο της υγείας το αποδεικνύει.


Την υποστελέχωση και τις ελλείψεις επιδείνωσε το απαράδεκτο μέτρο της αναστολής εργασίας περίπου 150 συναδέλφων, που πετάχτηκαν έξω από το ΕΣΥ, επειδή δεν είχαν αποφασίσει ακόμη να εμβολιαστούν. Η κυβερνητική υποκρισία είναι προφανής όταν αναλογίζεται κανείς την εξόφθαλμη έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως μέτρων κατά του συγχρωτισμού στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ή μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και των σχολών. Η ΕΝΙΠ βέβαια από την πρώτη στιγμή δήλωσε τη στήριξη της αλλά και την απαίτηση της για μαζικό, καθολικό εμβολιασμό των υγειονομικών και ολόκληρου του πληθυσμού.

Κατά το προηγούμενο διάστημα αντιμετωπίσαμε δυστυχώς και απειλές για διώξεις, όπως στο παράδειγμα του Δ/ντή της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, που κοινοποίησε την αντίθεση του στην αποδυνάμωση του τμήματος και στη λογική των υποχρεωτικών μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού, επειδή δεν θέλουν να γνωρίζει ο λαός της περιοχής τι πραγματικά συμβαίνει στις δημόσιες δομές Υγείας.


Όλοι ακούσατε τις εξαγγελίες για το νέο ΕΣΥ. Το νέο ΕΣΥ που οραματίζονται σημαίνει δημόσιες μονάδες υγείας που λειτουργούν ως αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις με τη κρατική επιχορήγηση συνεχώς να μειώνεται, με το προσωπικό φτηνό εξουθενωμένο περιπλανώμενο από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνει τρύπες. Με συνεχή επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και συνεχή προσπάθεια να συγχωνεύσουν τμήματα και κλινικές των νοσοκομείων, όλα αυτά με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση την πληρότητα και άλλα επινοημένα αντιεπιστημονικά κριτήρια. Το νέο ΕΣΥ σημαίνει νέες περικοπές στις παροχές υγεία και παράλληλα την εξοργιστική ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα υγείας που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι σε αυτό που λένε αγορά, καθώς συρρικνώνεται συνεχώς το ΕΣΥ και ανοίγονται γι’ αυτόν νέα πεδία κερδοφορίας.


Όταν οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, και δεν αφορά αυτό μόνο γιατρούς αλλά και νοσηλευτικό και το υπόλοιπο προσωπικό, το κάνουμε όχι επειδή είμαστε μαξιμαλιστές ή επειδή τα θέλουμε «όλα ή τίποτα», αλλά επειδή για να κρατήσεις ένα γιατρό στο νοσοκομείο πρέπει αυτός να έρθει και να εργαστεί σε συνθήκες επιστημονικά αποδέκτες σε ανθρώπινο εργασιακό περιβάλλον. Όταν έρχεται να ρωτήσει ο γιατρός ο νέος γιατρός που επιθυμεί να ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας προφανώς αποθαρρύνεται και φεύγει γιατί θα πρέπει να κάνει 10 - 15 εφημερίες γιατί θα πρέπει να μετακινείται αναγκαστικά όπου του ζητήσουν γιατί θα πρέπει να ανέχεται τον αυταρχισμό και τα εντέλλεσθε γιατί θα πρέπει να ζει με μισθούς άθλιους γιατί πρέπει να εφημερεύει για 3,5 ευρώ την ώρα γιατί η ιατρική επιστήμη στα δημόσια νοσοκομεία περνά μέσα από τα φίλτρα των περικοπών της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Όποιος λοιπόν από τους αρμόδιους ρίχνει το φταίξιμο στους γιατρούς που δεν έρχονται στα νοσοκομεία ψεύδεται συνειδητά και προσπαθεί να προστατέψει αυτούς οδήγησαν τα νοσοκομεία σε αυτήν την κατάσταση.


Και είναι αυτή ακριβώς η κατάσταση που οδήγησε το τελευταίο διάστημα αρκετούς συναδέλφους των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του νομού μας σε παραίτηση. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα οι παραιτήσεις συναδέλφων έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας. Και διαπιστώνουμε ότι κανενός το αυτί δεν ιδρώνει. Αντίθετα μοιάζει να τρίβουν τα χέρια τους γιατί έτσι θα μπορούν να ρίξουν το φταίξιμο των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων τμημάτων και κλινικών στους ίδιους τους γιατρούς.


Κάθε φορά λέμε ότι έχουμε πιάσει πάτο αλλά τελικά νέα μέτρα έρχονται για να φέρουν την κατάσταση σε ακόμα χειρότερο σημείο. Ας φωνάξουμε λοιπόν ως εδώ και μη παρέκει.


Η λύση δεν μπορεί παρά μόνο να επιβληθεί. Και αυτός που θα την επιβάλει είναι ο ίδιος ο λαός με τους φορείς του ενωμένος, συντονισμένος, αποφασισμένος με ξεκάθαρους στόχους, χωρίς επαιτείες και παρακάλια, χωρίς από μηχανής σωτήρες, χορηγούς και ευεργέτες, γιατί είναι δικαίωμά του ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, υψηλού επιπέδου, σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Από αυτό το βήμα καλούμε το λαό και όλους τους φορείς της περιοχής στην συγκέντρωση στις 21 Οκτώβρη στην πύλη του νοσοκομείου Έδεσσας, στις 10 π.μ.


Επίσης σας ανακοινώνουμε ότι το Σάββατο 23 Οκτώβρη στις 11:00 διοργανώνουμε σύσκεψη φορέων της περιοχής, σε αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Έδεσσας για να σχεδιάσουμε εκεί την κλιμάκωση του αγώνα με πλαίσιο αιτημάτων που να απαντά συνολικά στα χρόνια προβλήματα των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του νομού.»


bottom of page