top of page

Η ΕΓΕΣΥΝΡ καλεί σε συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία στις 21/10/2021 για τη δημόσια υγεία

Ρέθυμνο, 08 Οκτωβρίου 2021


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 08 Οκτώβρη 2021 συνάντηση των προεδρείων του ΔΣ της ΕΓΕΣΥΝΡ (Πρόεδρος Εμμ. Χριστοδουλάκης, Γραμματέας Μ. Αντωνοπούλου), του ΔΣ του ΣΥΓΕΝΙΑΡ (Πρόεδρος Κ. Χλιβερός, Ταμίας Τιμπ. Σονέα) του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΡ (Πρόεδρος Γ. Γεωργακάκης, Γραμματέας Γ. Τέμπελος, Ταμίας Αριστ. Λιονή, Μέλος Β. Δασκαλάκης) με το συνάδελφο και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Ξανθό, σε θετικό και γόνιμο κλίμα, όπου αναπτύχθηκαν διαλογικά τα παρακάτω ζητήματα:


 1. Οι δυσλειτουργίες του ΓΝΡ λόγω της αναστολής εργασίας με αιχμή το Φυσιοθεραπευτικό Τμήμα, το Ακτινολογικό Τμήμα, τη Νοσηλευτική Υπηρεσία κ.α. όπου θα υπάρξει άμεσα μεγάλη μείωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Την εναντίωση όλων σε πρακτικές αναστολής εργασίας ή απολύσεων για τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς του ΕΣΥ όταν ως επαγγελματικός κλάδος κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα (95% έχουν ήδη εμβολιαστεί) αντιλαμβανόμενοι την ηθική και δεοντολογική τους υποχρέωση.

 2. Η στοχοποίηση των ανεμβολίαστων υγειονομικών, που έχουν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη και η ενοχοποίηση τους ως μέσο διασποράς του κορωνοϊού, οδηγεί το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ σε σοβαρή δυσλειτουργία επισφαλή και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, εξωθώντας τα περιφερειακά νοσοκομεία όπως του Ρεθύμνου σε μείωση υπηρεσιών με μετακινήσεις προσωπικού και συγχωνεύσεις τμημάτων, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου Συστήματος Υγείας.

 3. Το πολυαναμενόμενο Νέο ΕΣΥ ("...Εθνικό αλλά όχι Κρατικό" πρώτη φορά από στόμα υπουργού υγείας), με συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, μετακινήσεις προσωπικού, εργολάβους, ιδιωτικοποιήσεις - ΣΔΙΤ κ.α. με αιχμή στην εφαρμογή τους την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και έπεται συνέχεια.

 4. Τη γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη στην κάλυψη των κενών στην υγεία, γεγονός απαράδεκτο την εποχή της πανδημίας και της ψηφιακής εποχής και e-government. Ζητείται η άμεση και αυτόματη επαναπροκήρυξη θέσεων, όταν μία θέση εκκενώνεται ή όταν βγαίνει άγονη χωρίς εμπλοκή της κεντρικής διοίκησης, εφόσον πρόκειται για εγκεκριμένες πιστώσεις από την κυβέρνηση.

 5. Την ανάγκη να εισαχθούν - ενταχθούν στον Οργανισμό των Νοσοκομείων (και του ΓΝΡ) η λειτουργία της Κλινικής Covid ως ξεχωριστής κλινικής και των κλινών Covid-19 στις ΜΕΘ, ως σημαντική παρακαταθήκη για το σήμερα και τις μελλοντικές πανδημίες.

 6. Την ανάγκη να απεμπλοκούν τα νοσοκομεία από το έργο του εμβολιασμού και ενίσχυσή τους στην ΠΦΥ που είναι και ο ρόλος της.

 7. Ο σημαντικός και αναντικατάστατος ρόλος της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη διαχείριση της πανδημίας - προστασίας του πληθυσμού στις χώρες που υπήρξε καλύτερη αντιμετώπιση.

 8. Θεσμική αναβάθμιση της Δημόσιας ΠΦΥ για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στον γενικό πληθυσμό και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Ενίσχυση της δημόσιας ΠΦΥ με πόρους και μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για την ολοκληρωμένη Οικογενειακή Ιατρική, την έγκαιρη διάγνωση - παρακολούθηση ασθενών στην πανδημία, την διαχείριση των οξέων - χρόνιων νοσημάτων, την αποκατάσταση, την πρόληψη/προαγωγή/αγωγή της υγείας, την ταχεία διενέργεια των εμβολιασμών, των test Covid-19, την ουσιαστική αποφόρτιση των νοσοκομείων. Ένταξη των ΚοΜΥ στην δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

 9. Την ώριμη ανάγκη του Ρεθύμνου για τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ. Ο πληθυσμός του Ρεθύμνου δικαιούται επιτέλους καλύτερες συνθήκες περίθαλψης. Συζητήθηκαν τρόποι υλοποίησης μετά και την απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης για την παραχώρηση έκτασης.

 10. Την ανάγκη για διπλασιασμό των κρεβατιών ΜΕΘ στο ΓΝΡ, με τις αναγκαίες προσλήψεις σε εξειδικευμένο ιατρικό - νοσηλευτικό - βοηθητικό προσωπικό ώστε να μην επαναληφθούν τα απαράδεκτα φαινόμενα νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ. Ουσιαστικό μέτρο βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας του πληθυσμού του Ρεθύμνου.

 11. Την έλλειψη σε αναισθησιολόγους που οδηγεί σε αποσπάσεις ιατρών από γειτονικά νοσοκομεία για εφημερίες και υπολειτουργία του χειρουργικού τομέα. Πάνω από 2 έτη είναι εκτός λειτουργίας τα τακτικά χειρουργεία. Αναδιοργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και ενίσχυσή τους με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

 12. Τη λοιπή νοσηρότητα που αυξάνεται όσο το ΕΣΥ προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση της ΜΙΑΣ ΝΟΣΟΥ (Covid-19).

 13. Την άνοδο του ποσοστού των συμβασιούχων - με ελαστικές σχέσεις εργασίας έναντι του μόνιμου προσωπικού ΕΣΥ, που θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα με την ολική επαναφορά των εργολάβων.

 14. Την ανάγκη να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό- ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο διακομιδών -διασύνδεσης- συνεργασίας με νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ώστε να αναλάβει το ρόλο του στις διακομιδές βαρέων πασχόντων, στην επείγουσα προ-νοσοκομειακή φροντίδα και στις δευτερογενείς διακομιδές, που σήμερα ανεπαρκεί και φορτίζει τα νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας, μετακινεί στον ιδιωτικό τομέα.

 15. Την ανάγκη για εναρμόνιση του ιατρικού μισθολογίου σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ και για ένταξη των υγειονομικών του δημόσιου Συστήματος Υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, γεγονός πιο ξεκάθαρο από ποτέ στις συνθήκες της πανδημίας.

 16. Συζητήθηκε η ανάγκη για περαιτέρω από κοινού κινητοποίηση - ευαισθητοποίηση της κοινωνίας του Ρεθύμνου να υπερασπίσει το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και την ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΓΝ Ρεθύμνου, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της.Καλούμε όλες τις παρατάξεις, τους Φορείς και Συλλόγους του Ρεθύμνου να σταθούν στο πλευρό μας στον κοινό αγώνα για την ενίσχυση και κατοχύρωση της Δημόσιας Υγείας του Ρεθύμνου.


Καλούμε σε συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία - κινητοποιήσεις στις 21 Οκτωβρίου 2021 για τη Δημόσια Υγεία και την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.


Τα θεσμικά Όργανα των υγειονομικών του δημόσιου Συστήματος Υγείας του νομού Ρεθύμνου σθεναρά αγωνίζονται από κοινού για τη βελτίωση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας στους πολίτες του Ρεθύμνου και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού.


Kommentare


bottom of page