-Νοσούν δεκάδες υγειονομικοί, καθυστερούν οι άλλες επεμβάσεις
«Το Σύστημα Υγείας βρίσκεται σήμερα σε μια τραγική κατάσταση, γιατί δεν είναι μόνον οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, αλλά είναι και οι εκατοντάδες ασθενείς που περιμένουν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση να εισαχθούν στο νοσοκομείο για να κάνουν μια προγραμματισμένη επέμβαση ή φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο, με συνέπεια να απορρυθμίζονται.
Οι συνέπειες για τους ανθρώπους αυτούς είναι οδυνηρές, που φθάνουν ακόμη και στον θάνατο». Την επισήμανση αυτή κάνει σε αποκλειστική συνέντευξη στο «ΠΑΡΟΝ» ο καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, διευθυντής στην Καρδιολογική Κλινική του «Ευαγγελισμού», επί οκτώ θητείες πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).
«Μη μας κουνούν το δάχτυλο για την ατομική ευθύνη», μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σιώρας και προσθέτει: «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν αναμενόμενο και έπρεπε να έχουν παρθεί μέτρα από το καλοκαίρι. Σήμερα στον ‘‘Ευαγγελισμό’’ έχουμε πληρότητα 100% στις κλίνες ΜΕΘ και στο ‘‘Σωτηρία’’ ξεπερνά το 80%, ενώ στις απλές κλίνες κορονοϊού η πληρότητα είναι 70% – 80%. Στο μεταξύ, ασθενείς με άλλες παθήσεις, που χρειάζονται ΜΕΘ, νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου, με όσους κινδύνους συνεπάγεται αυτό τόσο για τους ίδιους όσο και για τους άλλους νοσηλευόμενους των θαλάμων. Κάποιοι μεταφέρονται σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών και εκεί το κράτος πληρώνει για τη νοσηλεία τους περίπου 1.600 ευρώ την ημέρα, όταν ο μισθός του Επιμελητή Β΄ είναι 1.250 ευρώ τον μήνα. Η επίταξη, λοιπόν, που μας έχουν πει είναι ‘‘μαϊμού’’».
Ο κ. Σιώρας θέτει επίσης ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοσοκομεία, αυτό της έλλειψης προσωπικού: «Οι προσλήψεις που έχουν γίνει είναι πολύ λίγες σε σχέση με τις ανάγκες.
Από την αρχή της πανδημίας δεκάδες συνάδελφοί μας έχουν προσβληθεί. Επειδή κάθε μέρα προκύπτει νέα συρροή κρουσμάτων σε υγειονομικούς, ακόμη και αρνητικοί να βγουν στον κορονοϊό θα απουσιάσουν τουλάχιστον μία εβδομάδα, η αναπλήρωσή τους τότε από άλλους εργαζόμενους του νοσοκομείου είναι δύσκολη.
Τα νοσοκομεία έχουν μεγάλο ιικό φορτίο, γι’ αυτό πρέπει να γίνονται τακτικά τεστ. Υπήρξαν συνάδελφοι που είχαν κορονοϊό χωρίς συμπτώματα και, μέχρι να το μάθουν, διέσπειραν τον ιό σε άλλα άτομα».
Εισαγγελική παρέμβαση
Το μητρώο ασθενών COVID-19 και η υποψία ότι υπάρχει διπλό σύστημα καταγραφής και επιλογής στην ανακοίνωση των αριθμών έγινε την τελευταία εβδομάδα αντικείμενο όχι μόνο πολιτικής αλλά και επιστημονικής αντιπαράθεσης.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας κ. Αθηνά Λινού δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση όχι μόνο του εισαγγελέα για διερεύνηση του θέματος αλλά και των επιτροπών δεοντολογίας, ώστε με διαφάνεια να μπορούν όλοι οι επιστήμονες να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία.
Ήδη θα γίνει προκαταρκτική εξέταση προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες εγκληματικές ευθύνες του ΕΟΔΥ για το σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου. Έτσι, αναγκαστικά θα έλθουν όλα τα στοιχεία στη φόρα!
Πηγή: https://www.paron.gr
Comments