top of page

Ε.Ι.Ν.Η.: Με φιέστες δε θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 23-9-20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ (Ε.Ι.Ν.Η.)ΓΙΑ ΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24/09

Με «φιέστες», επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ψέματα δε θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας. Με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, με μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία, με «εντέλλεσθε» για 10 και 15 εφημερίες το μήνα, δεν αντιμετωπίζονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα.

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού!

Είμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος, και το, έτσι και αλλιώς, τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας «ζορίζεται», όπως η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται.

Το αφήγημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

«Ο διπλασιασμός των κρεβατιών ΜΕΘ» για τον οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση αποδεικνύεται «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».


Απόδειξη: αντί για αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ έχουμε ΜΕΙΩΣΗ σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. «1017» κλίνες στο πρώτο κύμα της επιδημίας, «931» στις 18/09, πολλές από αυτές στα χαρτιά, όπως στο ΠΓΝΙ. Το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες πανελλαδικά και τα δύσκολα είναι μπροστά. Αυτό είναι το περίφημο σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για Covid-19, ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών.


· Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης η πρόσφατη εξαγγελία από τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο ΠΓΝΙ, που εν είδη κυβερνητικού εκπροσώπου αναγγέλλει την ετοιμότητα του νοσοκομείου για να υποδεχθεί μελλοντικά κρούσματα από την Αθήνα. Σε ένα νοσοκομείο αναφοράς, όπου διατυμπανίζεται ότι υπάρχουν έτοιμες 16 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19. Η πραγματικότητα όμως λέει ότι οι 8 από αυτές είναι κλίνες της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών, που λειτουργεί για τη νοσηλεία των σοβαρά πασχόντων καρδιοπαθών. Οι ανάγκες αυτών των ασθενών θα μπουν δηλαδή στο ράφι…Κρίσιμο ερώτημα για την ιατρική στελέχωση του συγκεκριμένου τμήματος, στο οποίο μεταφέρθηκαν 3 εντατικολόγοι από το ΓΝ Άρτας και δεν αρκούν για την υποστήριξη των 8 κλινών. Η πραγματικότητα για τη λειτουργία τους απαιτεί τουλάχιστον 8 γιατρούς και 32 νοσηλευτές, που δεν υπάρχουν. Μήπως μπορούν οι Καρδιολόγοι να καλύψουν ανάγκες ΜΕΘ για Covid-19; Είναι αυτό σχεδιασμός και ετοιμότητα; Μήπως είναι ετοιμότητα ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει η δυνατότητα για αιμοκάθαρση σε θετικό κρούσμα και η τεχνική υπηρεσία… εισηγείται πως αν κάτι τέτοιο χρειαστεί θα γίνει σε μονόκλινο θάλαμο της ΜΤΝ, χωρίς δηλαδή την υποδομή για την πιθανότητα διασποράς της νόσου;


· Μήπως είναι ετοιμότητα η ύπαρξη μόνο ενός Πνευμονολόγου στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα; Μήπως είναι ετοιμότητα οι ίδιοι παθολόγοι γιατροί να εφημερεύουν στα ΤΕΠ, στην κλινική να και εξετάζουν ασθενείς για covid-19 με κίνδυνο διασποράς σε περίπτωση θετικού κρούσματος. Ο εξοπλισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξακολουθεί να είναι ελλιπής.


· Μήπως είναι ετοιμότητα η δημιουργία στο ΓΝ Άρτας ιατρείου covid-19 στο χώρο των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ιατρεία για τις τακτικές ανάγκες των ασθενών; Μήπως δεν είναι επικίνδυνο να μην λειτουργεί ξεχωριστή μονάδα για ύποπτα περιστατικά covid-19 αλλά να νοσηλεύονται οι ασθενείς διάσπαρτοι σε θαλάμους των κλινικών; Η παθολογική κλινική λειτουργεί με 4 μόνο Παθολόγους εκ των οποίων οι δυο ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί μόνο με δυο Νεφρολόγους που δεν καλύπτουν εφημεριακά ολόκληρο τον μήνα


· Είναι μήπως ετοιμότητα ότι στα ΓΝ Φιλιατών και Λευκάδας δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid-19;


· Είναι μήπως ετοιμότητα η πρόσφατη απόφαση του ΔΣ TOY ΓΝ Λευκάδας για αναστολή των τακτικών ορθοπεδικών χειρουργείων, λόγω έλλειψης πιστώσεων; Σε ένα νοσοκομείο που οι επικουρικοί συνάδελφοι εργάζονται στα όρια της αντοχής τους με ημερομηνία λήξης και παραμένει για χρόνια με μια μόνο συνάδελφο Νεφρολόγο;


· Μπορεί κανείς να μιλάει για κάλυψη αναγκών και σχεδιασμό τους όταν στο ΓΝ Πρέβεζας δεν υπάρχει Πνευμονολόγος, ενώ δεν καλύπτεται εφημεριακά ο μήνας από Αναισθησιολόγους και Μικροβιολόγους; Όταν το ίδιο Νοσοκομείο έχει δηλώσει 8 κλίνες Covid-19 (2 για επιβεβαιωμένα κρούσματα) χωρίς καμιά κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή; Χωρίς το έμψυχο δυναμικό για τη στήριξη των κλινών αυτών; Όταν τα προγράμματα εφημέρευσης ακόμα και της Παθολογικής Κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο βγαίνουν οριακά και με ένα γιατρό που εργάζεται με …μπλοκάκι καλύπτοντας ταυτόχρονα και τη λειτουργία της κλινικής και τα ΤΕΠ;

Πως μπορεί να είναι στοιχείο ετοιμότητας ότι στο ΠΓΝΙ δεν λειτουργεί στα ΤΕΠ ξεχωριστό ιατρείο για covid- 19; Όταν όλοι οι ασθενείς περιμένουν στον ίδιο χώρο αναμονής, εξετάζονται στον ίδιο χώρο. Παρ’ όλες τις επισημάνσεις της ΕΙΝΗ αλλά και Επιστημονικών Οργάνων του Νοσοκομείου δεν γίνεται κάτι, οι ίδιοι γιατροί που βλέπουν ασθενείς στα ΤΕΠ εξετάζουν ασθενείς και στις κλινικές, οι ίδιοι ιατροί που παίρνουν τα τεστ και τους εξετάζουν, επανέρχονται στο Παθολογικό ΤΕΠ και εξετάζουν ασθενείς ογκολογικούς, αιμοκαθαιρόμενους κ.λ.π., οι ίδιοι ιατροί που εφημερεύουν στη μονάδα λοιμωδών επανέρχονται στις κλινικές με κίνδυνο διασποράς σε περίπτωση περιστατικού covid-19. Στο καθόλα πανέτοιμο ΠΓΝΙ δεν υπάρχει στα ΤΕΠ και στο νοσοκομείο διακριτή δομή γκρίζας ζώνης ύποπτων κρουσμάτων για φιλοξενία μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου. Καμιά συζήτηση για την ανεπάρκεια των γρήγορων TEST για τη νόσο, που θα ήταν μια ανάσα για το σήμερα και πολύ περισσότερο για τη μελλοντική πορεία της πανδημίας. Παρότι έχουν διορισθεί επικουρικοί γιατροί (επικουρικοί για κάλυψη αναγκών λόγω covid-19, ιατροί χωρίς ειδικότητα για 4 μήνες) δεν καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν και δεν προσφέρουν υπηρεσία στα τμήματα των ΤΕΠ, Ιατρείο covid-19, μονάδα λοιμωδών, πάρα μόνο στις κλινικές με εντολή των Καθηγητών – Διευθυντών των κλινικών. Η ΕΙΝΗ ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι ανορθολογικές προσλήψεις και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στις ειδικότητες που είναι απαραίτητες για το Νοσοκομείο με συνολική αξιολόγηση και έγκριση των αναγκών από τα επιστημονικά όργανα του Νοσοκομείου ( Επιστημονική Συμβούλιο, Δ/ντη Ιατρικής Υπηρεσίας ) και όχι όπως γίνεται σήμερα που κάθε αίτημα φεύγει από το Διοικητή μεμονωμένα για την 6η ΥΠΕ και από εκεί για το Υπουργείο Υγείας. Είναι ετοιμότητα στο ΠΓΝΙ η έλλειψη αναισθησιολόγων (με συνέπεια τη μείωση των χειρουργείων) και εντατικολόγων απαραίτητων τόσο στη ΜΕΘ όσο και για τα τμήματα COVID-19; Είναι ετοιμότητα στο νοσοκομείο να χρησιμοποιούνται τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης θετικών κρουσμάτων με λάστιχο, ανάλογα με το κάθε τμήμα;


ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟ ΕΣΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ TA ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ;

Στις 24/3/2020, στη μία και μοναδική (διαδικτυακή) συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όλους αυτούς τους μήνες, η ΟΕΝΓΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα που αφορούσαν την ανάπτυξη πραγματικών νέων κλινών ΜΕΘ (και όχι στα χαρτιά) με πραγματικό μόνιμο υγειονομικό προσωπικό (και όχι στα χαρτιά) καθώς και την ανάγκη επίταξης άνευ όρων των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Μαζί με άλλα αιτήματα που αφορούσαν συνολικά την πρόληψη - ιχνηλάτηση, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την νοσοκομειακή περίθαλψη. Δυστυχώς αυτές οι προτάσεις της ομοσπονδίας ουδέποτε εισακούστηκαν ή υλοποιήθηκαν. Αντί γι’ αυτό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διέκοψε την επικοινωνία με την ΟΕΝΓΕ και αναλώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις, διαψεύσεις, εξαγγελίες κλπ. Τα αιτήματά για νέες συναντήσεις ούτε καν απαντήθηκαν. Μάλιστα δεν απαντήθηκε ούτε η ανοικτή επιστολή της ΟΕΝΓΕ προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη που ζητούσε συνάντηση μαζί του. Αν και η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης είναι πως «οι επιστήμονες εισηγούνται και η κυβέρνηση νομοθετεί» φαίνεται πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είναι επιστήμονες και γι’ αυτό όχι μόνο απορρίπτει τις θέσεις τους αλλά ούτε καν δέχεται να τις ακούσει.


Η δέσμευση και όχι η ανάπτυξη νέων κρεβατιών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, έχει σαν αποτέλεσμα οι κλινικές που απομένουν να νοσηλεύουν διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό ασθενών από τον προβλεπόμενο.


Με on–off στην τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για τα υπόλοιπα νοσήματα, με μέτρα ακορντεόν που δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται και με τη μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου προειδοποιούμε για τις ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών.


Η αυξητική τάση και ο διπλασιασμός των κρουσμάτων, η υπέρβαση των 300 και 400 κρουσμάτων την ημέρα είναι απόδειξη της χρεοκοπημένης πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι το αποτέλεσμα της άρνησης της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και των εργαζομένων, μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας γιατί κοστίζουν στο κεφάλαιο και το κράτος του. Είναι αποτέλεσμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων λάστιχο, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Στον τουρισμό, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις συγκοινωνίες, στις δομές προσφύγων και μεταναστών, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στους χώρους δουλειάς. Είναι αποτέλεσμα της υποταγής της επιστήμης στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας που σχεδιάζεται με γνώμονα το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Οι μαχόμενοι γιατροί που είμαστε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εμείς που δίνουμε καθημερινό αγώνα για τη ζωή των ασθενών μας δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα της κυβέρνησης σε βάρος της υγείας του λαού μας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην αντιλαϊκή, ανθυγιεινή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία από την μία σαν κόστος που πρέπει να συμπιεστεί, σπατάλη που πρέπει να εξορθολογιστεί και από την άλλη σαν ευκαιρία για κερδοφόρες μπίζνες.

Κλιμακώνουμε με 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 24/9!

Μέτρα τώρα για την προστασία της υγείας του λαού, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:


· Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κλπ.)


· Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.


· Όχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν κλίνες εντατικής θεραπείες χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός.


· Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να δοθεί τέλος στην ομηρία.


· Όχι στην υπερεφημέρευση. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης. Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).


· Να λειτουργήσουν ανεξάρτητα ιατρεία και τμήματα για ύποπτα covid-19 σε όλα τα Νοσοκομεία

Comments


bottom of page