top of page

Ε.Ι.Ν.Α.: Για τις ελλείψεις Ακτινολόγων στα νοσοκομεία της Αχαΐας

Για τις ελλείψεις ακτινολόγων στα νοσοκομεία της Αχαΐας

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο ακτινολογικό τμήμα του ΠΓΝΠ είναι πλέον οριακή όσον αφορά τη στελέχωση και λειτουργία του. Τους τελευταίους μήνες, εν μέσω πανδημίας, το ακτινολογικό καλείται να λειτουργήσει με πέντε γιατρούς λιγότερους λόγω χορήγησης αδειών σε συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, 3μηνης μετακίνησης γιατρού για την λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέα , καθώς επίσης και μετακίνησης γιατρού του τμήματος για εκτέλεση εφημεριών στο Νοσοκομείου του Αιγίου.


Το ακτινολογικό τμήμα του ΠΓΝΠ, τριτοβάθμιου νοσοκομείου που καλύπτει ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, έχει αποδυναμωθεί, ενώ παράλληλα έχουν παγώσει οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμων γιατρών ΕΣΥ για το συγκεκριμένο Νοσοκομείο (προκήρυξη 2018).  Οι εναπομείναντες γιατροί του τμήματος δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ενώ στερούνται ακόμη και την χορήγηση των νόμιμων ρεπό.


Η κατάσταση στο ΓΝ Αιγίου είναι ακόμα χειρότερη. Η συνταξιοδότηση δύο συναδέλφων ακτινολόγων και η μη ολοκλήρωση των κρίσεων που εκκρεμούν απο το 2018  έχει ως αποτέλεσμα να μένει το νοσοκομείο χωρίς κανέναν ακτινολόγο με οργανική θέση στο ΓΝ Αιγίου. Η «λύση » που έχει βρεθεί, εδώ και χρόνια, είναι να μετακινούνται ακτινολόγοι από άλλα νοσοκομεία (αποδυναμώνοντας την εκεί στελέχωση ) για να λειτουργεί μόνο ο υπέρηχος.  Η μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου είναι ο κυρίαρχος παράγοντας στην υποβάθμιση του ΓΝ Αιγίου. Ένα νοσοκομείο, με μεγάλη πληθυσμιακή κάλυψη, καλείται να εφημερεύει καθημερινά και να δέχεται όλα τα περιστατικά χωρίς την δυνατότητα διενέργειας αξονικής, με αποτέλεσμα να διακομίζεται καθημερινά μεγάλος αριθμός ασθενών στα νοσοκομεία της Πάτρας, αποδυναμώνοντας την εφημερία του ΓΝ Αιγίου, εκθέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους τους ασθενείς και υπερφορτώνοντας το ΠΓΝΠ και ΓΝ Αγ. Ανδρέα.

Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί άμεση και συνολική λύση στο εν λόγω πρόβλημα με επιτάχυνση της διαδικασίας των παλιότερων κρίσεων για μόνιμους ακτινολόγους, προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία του ΠΓΝΠ, Αιγίου και Αγίου Ανδρέα. Οι εμβαλωματικές λύσεις και προσωρινές μετακινήσεις γιατρών δεν αποτελούν λύση, αλλά διαιωνίζουν το γνωστό από χρόνια αδιέξοδο.

Απαιτούμε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και της 6ης ΥΠΕ και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα, ενισχύοντας άμεσα με μόνιμο προσωπικό τα ακτινολογικά τμήματα των νοσοκομείων της Αχαΐας.

Comments


bottom of page