top of page

Ε.Ι.ΘΕ.Λ: ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ Γ.Ν-Κ.Θ-Κ.Υ ΛΕΡΟΥ

ΛΕΡΟΣ: 11/1/2024

ΑΠ: 01/2024

ΠΡΟΣ:

 • ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟ

 • ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

 • ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ κ. ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ 

 • ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΜΑΡΙΟ 

 • ΜΕΛΗ Γ.Σ.  Ο.Ε.Ν.Γ.Ε

 • ΦΟΡΕΙΣ

 • Μ.Μ.Ε


Παρά τις επανειλημμένες αναφορές της Ένωσης μας για την υποστελέχωση του νοσοκομείου μας και παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες-υποσχέσεις των υποψηφίων του κυβερνόντος κόμματος και του ίδιου του Πρωθυπουργού, η κατάσταση λειτουργίας  της μονάδας υγείας παραμένει στο «κόκκινο» .


Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας της δημοσίας υγείας, ούτε και ενίσχυσης των δημοσίων δομών υγείας.


Το Νοσοκομείο της Λέρου λειτουργεί με λιγότερο του 40 % του προβλεπόμενου από το οργανόγραμμα του προσωπικού. 


Οι συγκεκριμένες αναφορές- αιτήσεις μας για προκήρυξη θέσεων και προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, έχουν κατατεθεί επανειλημμένα στους αρμοδίους κομματό-διορισμένους διοικητές του νοσοκομείου, της υγειονομικής περιφέρειας και σε υπουργούς όλων τών κυβερνησεων. Πιστεύουμε ότι καταλήγουν στά πρός ανακύκλωση απορρίμματα, με κυβερνητική εντολή και ευθύνη. 


Οι διοικητές σηκώνουν τους ώμους αντί απαντήσεων και προβάλλονται σε φωτογραφίες αγιασμού βαμμένων τοίχων. 


Αυτό συνέβη  και με την επίσκεψη του διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας λίγες ημέρες  πριν τις γιορτές. Ταυτόχρονα πάρθηκε απόφαση λειτουργίας του ανακαινισμένου προπολεμικού κτιρίου για τα εξωτερικά τακτικά ιατρεία,  σε απόσταση 300 μέτρων από το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου, μη λαμβάνοντας υπόψιν την υποστελέχωση σε προσωπικό και την έλλειψη μέσων και εξοπλισμού. 


Η ανωτέρω απόφαση πάρθηκε χωρις να ερωτηθούν οι εργαζόμενοι και οι φορείς που τους αντιπροσωπεύουν. 


Μας προκαλεί, τουλάχιστον, εντύπωση ότι η επίσκεψη του διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας, εκ των γεγονότων, συνδέθηκε μόνο με την μεταφορά των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, όταν μάλιστα λίγες ημέρες πρίν είχε στείλει εντελώς αντίθετη απόφαση . 


Τό παιχνίδι της αντισφαίρισης (πίνκ-πόνκ) συνεχίζεται εις βάρος των ασθενών και του  λιγοστού προσωπικού.


Αλήθεια τι βρίσκεται κάτω απο το πέπλο του μυστηρίου το οποίο κάλυπτε ορισμένες ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης, οι οποίες γινόταν “εν κρυπτώ και παρασβύστω” ; Ρητορική η Ερώτηση.  Η ΄Ενωση μας έχει ζητήσει διερεύνηση των πεπραγμένων.


Το αίτημα μας αυτο προκρίνεται ως λογικό, αφενός μεν γιατί ο προηγούμενος διοικητής τού νοσοκομείου απομακρύνθηκε με την “φαιδρή” δικαιολογία τής μή κατοχής “γνήσιου” πτυχίου, αφετέρου στούς διαδρόμους του νοσοκομείου καί στά σοκάκια του νησιού άλλα συζητάνε περί τού θέματος. 


Είναι χαρακτηριστική η αδιαφορία των υπευθύνων για την ταλαιπωρία ασθενών και του λιγοστού προσωπικού, που ίσως  πρέπει να καλύπτουν τις διαδρομές με πατίνια. 


Ενώ την ίδια περίοδο το νοσοκομείο εφημερεύει χωρίς αναισθησιολόγο και λίγες ημέρες μετά, την επίσκεψη του διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας, λειτουργεί χωρίς ακτινοδιαγνώστη γιατρό έως τα μέσα  Ιανουαρίου. Η αναμονή για τον αξονικό τομογράφο φτάνει και τους 2 μήνες


Επιπλέον, εξαιτίας μη επάρκειας αντιδραστηρίων αρκετές άκρως απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις δέν γίνονται ανά τακτά  χρονικά διαστήματα.


Οι ελλείψεις σε ειδικότητες, που προβλέπονται στο οργανόγραμμα, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων των νησιών μας, η ‘Ενωση μας έχει καταγεγραμμένα δεκάδες τέτοια περιστατικά. 


Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, το ότι στο διπλανό νοσοκομείο εκείνο της Καλύμνου υπηρετεί με καθεστώς σύμβασης ορισμένου χρόνου επι 7 ολόκληρα χρόνια ένας και μοναδικός ακτινοδιαγνωστης γιατρός, ενώ η μόνιμη θέση δεν  έχει  προκηρυχθεί έως σήμερα.  


Επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα κυβερνητικών προθέσεων  αποτελεί, το ότι σε μια από τις μεγαλύτερες ψυχιατρικές δομές της χώρας με 250 περίπου ασθενείς σε δεκάδες κτίρια διασκορπισμένα στο νησί υπηρετεί μία μόνο ψυχίατρος.


Τά τμήματα τίς απογευματίνες και βραδινές ώρες λειτουργούν μέ μονή βάρδια σέ νοσηλεύτικο προσώπικο, αυτό συμβαίνει σέ τμήματα μέ ασθένεις μέ ψυχικές δειαταραχές. Οι νοσηλευτές ειναι τόσο λίγοι, που όχι απλά δεν προλαβαίνουν να φροντίσουν τους ασθενείς, αλλά δέν προλαβαίνουν ούτε νά ζητήσουν βοήθεια, αν παρουσιαστεί επιπλοκή. Η ίδια κατάσταση καί στό τμήμα ΑμΕΑ.


Επιπρόσθετα, η οδοντιατρική φροντίδα των ασθενών μας αλλά και τού πληθυσμού κατοίκων και φιλοξενουμένων, έχει παραδοθεί  στον ιδιωτικό τομέα, από την στιγμή που εδώ και ένα χρόνο δεν υπηρετεί οδοντίατρος στο νοσοκομείο μας. 


 Ως επιστέγασμα των ανωτέρω, δημιουργείται εκρηκτική κατάσταση με την άφιξη χιλιάδων προσφύγων μεταναστών που εγκλωβίζονται στο νησί, εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής τών κυβερνήσεων καί της Ε.Ε., που αναζητούν υγειονομική περίθαλψη στο νοσοκομείο μας, να σημειωθεί ότι το ιατρείο του CAMP υπολειτουργεί με ένα γιατρό ειδικότητας γυναικολόγου και μια νοσηλεύτρια για 3.500 περίπου πληθυσμό τής δομής φιλοξενίας και μάλιστα με παντελή έλλειψη εξοπλισμού, υλικών, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης.


Η έλλειψη προσωπικού και οργάνωσης στό CAMP επιβαρύνει την λειτουργία του τμήματος επειγόντων, με περιστατικά που “λιμνάζουν” καί εξαντλεί το λιγοστό προσωπικό με ασθενείς πού θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στο ιατρείο της δομής φιλοξενίας, σε τακτική προγραμματισμένη βάση. Επιπρόσθετα η έλλειψη διερμηνέων δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση. Το εκρηκτικό αυτο μείγμα οδηγεί σε παραίτηση συναδέλφους γιατρούς. 


Το Γενικό Νοσοκομείο Λέρου εξυπηρετεί καί τούς κατοίκους τών γύρω μικρότερων νήσιων, η κατάσταση λειτουργίας  τού έχει αντίκτυπο και σέ αυτόν  τόν πληθυσμό.  


Μία ακόμη αναζωπύρωση του κορονοϊού, που ηταν αναμενώμενη, σε συνδιασμό με τις άλλες εποχικές ιώσεις αρκούσε για να αναδείξει, ξανά, την εικόνα της υποστελέχωσης  που εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία ακόμα και την ζωή των κατοίκων των νησιών μας, όχι μόνο σήμερα αλλά σε μόνιμη βάση.


 ΖΗΤΑΜΕ


 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση το οργανόγραμμα της μονάδος υγείας. (επισυνάπτεται πρόταση του Επιστημονικού Συμβουλίου με αρ . πρωτ.151) 

 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, γιατρών καί νοσηλευτών.

 • Επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ. 

 • Στελέχωση του CAMB με πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και με σύγχρονο εξοπλισμό.

 • Δημιουργία αυτόνομου τμήματος Τ.Ε.Π και πλήρη στελέχωση του.

 • Δημιουργία Μ.Ε.Θ καί Μ.Α.Φ σέ νοσοκομεία τού βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα κρεββάτι στα νοσοκομεία Κω, Καλύμνου, Λέρου. 


Γνωρίζουμε ότι γιά νά είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μάς, χρειάζεται νά διεκδικεί τήν αξιοποιήση τών παραγωγικών δυνατοτήτων τής χώρας μας καί τών επιτευγμάτων τής επιστήμης καί τής τεχνολογίας γιά τήν κάλυψη τών λαϊκών αναγκών καί όχι γιά τά κέρδη τών λίγων, αυτό έρχεται σέ αντίθεση μέ τήν εφαρμοζόμενη πολιτική.  


Ε.Ι.ΘΕ.Λ

Commentaires


bottom of page