top of page

Ε.Γ ΟΕΝΓΕ-NA AΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΚΥΑ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

Αθήνα 21 Μαΐου 2024

Α.Π:13878


ΠΡΟΣ:

  • ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΔΩΝΙ

  • ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

  • ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΜΑΡΙΟ

  • ΤΟ ΚΕ.Σ.Υ

  • ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ

  • ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

  • ΦΟΡΕΙΣ

  • ΜΜΕ


Αιφνιδιαστικά εκδόθηκε απόφαση υπογεγραμμένη από τον υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Υγείας κ. Θεμιστοκλέους (Α1β/Γ.Π.οικ.25299, ΑΔΑ ΨΞ3Κ465ΦΥΟ-ΝΤΜ, 2/5/24), η οποία ορίζει «επιτροπή» αποτελούμενη από συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές που 4 φορές τον χρόνο θα «επιλέγει» ποιοι νέοι γιατροί θα ξεκινούν ειδικότητα ΕΚΤΟΣ ΣΕΙΡΑΣ στα τμήματα όπου υπάρχει αναμονή. Αναφέρονται ως «κριτήρια επιλογής» ο βαθμός πτυχίου και η διεξαγωγή ειδικών εξετάσεων. Η ίδια «επιτροπή» με την ίδια διαδικασία και τα με τα ίδια κριτήρια θα «επιλέγει» και ποιοι ειδικευμένοι γιατροί θα ξεκινούν εξειδίκευση. Μόνο το 20% των ειδικευόμενων που είναι στην αναμονή για την έναρξη ειδικότητας θα ξεκινάει άμεσα: αυτοί που θα “επιλέγονται” από την “επιτροπή”. Οι υπόλοιποι καταδικάζονται στις μακροχρόνιες λίστες αναμονής ή σπρώχνονται στο εξωτερικό για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. 


Είναι η πολλοστή φορά τις τελευταίες δεκαετίες που επιχειρείται η καθιέρωση φραγμών στην έναρξη ειδικότητας για τους πτυχιούχους ιατρικής. Παρόμοιες απόπειρες είχαν γίνει το 1992 επί κυβέρνησης ΝΔ (διάταξη Σούρλα), αλλά και όλα τα επόμενα χρόνια επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. 


Πρόκειται για ευθεία επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των νέων γιατρών. Το πτυχίο παύει να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την έναρξη της ειδικότητας, υποβαθμίζεται η αξία του. Στόχος δεν είναι η μείωση του χρόνου αναμονής για την έναρξη ειδικότητας, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Άλλωστε στα περισσότερα τμήματα όχι μόνο δεν υπάρχει αναμονή αλλά πολλές θέσεις ειδικευόμενων είναι κενές λόγω υποστελέχωσης από ειδικευμένους, επειδή οι υποψήφιοι ειδικευόμενοι αναγκαστικά στρέφονται προς τα λίγα πλέον στελεχωμένα τμήματα. Αν ήθελε η κυβέρνηση να μειώσει την αναμονή στα τμήματα αυτά θα ανέπτυσσε πλήρως τις δημόσιες δομές που εμπλέκονται στην εκπαίδευση των νέων γιατρών. Θα εξασφάλιζε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης με περιεχόμενο που να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη γνώση και τις εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης: προσλήψεις του αναγκαίου αριθμού ειδικευμένων γιατρών για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων, εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής των εργαστηρίων και των κλινικών. Επίσης θα καταργούσε τον αναχρονισμό της θητείας υπαίθρου (”αγροτικού”).


Η επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα  των νέων γιατρών  είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την  επίθεση στο δικαίωμα του λαού μας σε δωρεάν, υψηλού επιπέδου, σύγχρονες  υπηρεσίες υγείας, αλλά και με τις πρόσφατες αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.


Τα «φίλτρα» στην έναρξη, σε μία πορεία και κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, στοχεύουν στην προσαρμογή της εκπαίδευσης και της μετεκπαίδευσης των νέων γιατρών στις ανάγκες του πλήρως εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό υπηρετεί  η δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων. Από τη μία μιας πλειοψηφίας φθηνού επιστημονικού δυναμικού με βασικές γνώσεις, περιορισμένες δυνατότητες, περισσότερο εκτελεστικό χαρακτήρα στην εργασία αλλά και λιγότερα δικαιώματα και από την άλλη ενός μικρότερου τμήματος γιατρών, μιας ελίτ, υψηλής εκπαίδευσης και ειδίκευσης που θα έχει επιτελικό ρόλο στις ιατρικές εργασίες, στην έρευνα, στην οργάνωση και διοίκηση του συστήματος υγείας και περισσότερα μορφωτικά και επαγγελματικά δικαιώματα.


Σύμμαχοι στο πλευρό των κυβερνήσεων είναι συγκεκριμένη μερίδα πανεπιστημιακών καθηγητών, η οποία αναλαμβάνει πρόθυμα το ρόλο του λαγού στην προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση των νέων γιατρών. Σε συνθήκες που ο βαθμός του πτυχίου θα παίζει καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη έναρξη της ειδικότητας, διαμορφώνεται ευνοϊκό έδαφος για την ενίσχυση της εξάρτησης και της ομηρίας των νέων γιατρών καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, από την ιατρική μέχρι και μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας.  


Απαιτούμε την άμεση ακύρωση αυτής της απαράδεκτης απόφασης. Προειδοποιούμε πως, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, τέτοια απαράδεκτα αντιδραστικά μέτρα θα καταλήξουν στον σκουπιδοτενεκέ με τον αγώνα των φοιτητών της ιατρικής, των νέων πτυχιούχων και των νοσοκομειακών γιατρών.


Comments


bottom of page