top of page

Ε.Γ ΟΕΝΓΕ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΗΓΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2023

Α.Π:13388

ΠΡΟΣ:

 • ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ

 • ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Στις 7/11/23 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση της Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ με τον Υπουργό Υγείας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ τέθηκαν τα κύρια θέματα που ταλανίζουν τους Νοσοκομειακούς γιατρούς και τη δημόσια περίθαλψη.

 • Για πολλοστή φορά αναδείξαμε το γεγονός ότι, μια από τις βασικές αιτίες για την καταιγίδα παραιτήσεων από το ΕΣΥ είναι οι χαμηλοί μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών οι οποίοι είναι καθηλωμένοι εδώ και 15 χρόνια και για ορισμένες βαθμίδες είναι πιο κάτω και από αυτό το επίπεδο. Κατατέθηκε για άλλη μια φορά το αίτημά μας για διπλασιασμό των ετήσιων καθαρών αποδοχών όλων των Νοσοκομειακών γιατρών όλων των βαθμίδων. Του καταθέσαμε αναλυτικούς και συγκεκριμένους πίνακες με αριθμητικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τα συγκεκριμένα μισθολογικά μας αιτήματα. Καταθέσαμε επίσης συγκεκριμένες προτάσεις με τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν για το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο (μισθολογικά κλιμάκια, τρόπος υπολογισμού εφημεριών κ.λπ.).

 • Τονίσαμε την ανάγκη μαζικών προσλήψεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών για την αποφυγή της λειτουργικής κατάρρευσης της δημόσιας περίθαλψης και για την κάλυψη των αυξημένων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού. Επαναλάβαμε το, από αρχές του 2020, αίτημά μας για ανοιχτή προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα ανά ειδικότητα, με συνοδή ρύθμιση που θα δίνει αναφαίρετο δικαίωμα σε γιατρό να μετακινείται μετά από λίγα χρόνια, αν κατά τον πρώτο διορισμό δεν είχε διοριστεί στο πρώτο νοσοκομείο προτίμησής του. Η διαδικασία να είναι άμεση και ολιγοήμερη, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων.

 • Μαζί με το προηγούμενο, απαιτήσαμε για άλλη μία φορά τη μονιμοποίηση όλων των Επικουρικών ειδικευμένων γιατρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης, την παράταση για την υπηρέτηση που αφορά τους γιατρούς που σήμερα υπηρετούν σε καθεστώς «παράταση θητείας μετά τη λήξη του χρόνου ειδικότητας», γιατί σύμφωνα με τα ισχύοντα προβλέπεται η απόλυση εκατοντάδων συναδέλφων από 1/1/2024.

 • Έγινε επίσης συζήτηση για το θέμα των μακρόχρονων λιστών αναμονής για χειρουργική επέμβαση. Τονίσαμε πως εάν γίνουν οι απαραίτητοι διορισμοί νοσηλευτικού προσωπικού χειρουργείων αλλά και γιατρών Αναισθησιολόγων εκεί που απαιτούνται, το πρόβλημα της αναμονής θα λυθεί άμεσα. Ξεχωριστή αναφορά έγινε για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας στο οποίο αντί να προσληφθούν οι μόλις 15 νοσηλευτές που απαιτούνται για να λειτουργήσει διπλάσιος αριθμός χειρουργικών κρεβατιών, με αποκλειστική ευθύνη της 5ης ΥΠΕ, οι ασθενείς χειρουργούνται από γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας στον ιδιωτικό όμιλο «ΙΑΣΩ».

Επίσης τέθηκαν και μια σειρά άλλα σοβαρά θέματα:

 • Απαιτήσαμε να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν με νόμο οι διατάξεις του Ν.4999/22 που καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.

 • Απαιτήσαμε να μπει τέλος στις απαράδεκτες συμπεριφορές αυθαιρεσίας αλλά και ευθυνοφοβίας εκ μέρους διοικητών νοσοκομείων και ΥΠΕ, επίσης απαιτήσαμε άλλη μια φορά την κατάργηση της «προκήρυξης Συντονιστών Διευθυντών».

 • Καταγγείλαμε την απαράδεκτη στάση διοικήσεων νοσοκομείων σε περιπτώσεις άσκησης βίας ενάντια σε γιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς.

 • Καταγγείλαμε τις αυθαιρεσίες στον ορισμό Επιστημονικών Υπευθύνων Κ.Υ με κομματικά κριτήρια.

 • Εκφράσαμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην εικοσιτετράωρη εφημέρευση των νοσοκομείων της Αττικής, θέμα το οποίο και θα συζητηθεί σε ξεχωριστή συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι απαντήσεις του Υπουργού συνοψίζονται στα ακόλουθα:

 • Για το μισθολογικό δήλωσε πως κατανοεί την αναγκαιότητα για γενναία αύξηση των αποδοχών, όμως είπε πως δεν μπορεί ακόμα να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στο αίτημα για διπλασιασμό των ετήσιων αποδοχών. Απάντησε πως συζητά με το Υπουργείο Οικονομικών και την υπόλοιπη κυβέρνηση και περιμένουμε για το θέμα νεότερη ενημέρωση σύντομα εντός του 2023.

 • Είπε πως κατανοεί την ανάγκη μαζικών προσλήψεων μόνιμων γιατρών, ιδιαίτερα όσο αφορά «άγονες περιοχές» και «άγονες ειδικότητες». Επίσης είπε πως συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης σε λίγα χρόνια σε περίπτωση που γιατρός πρωτοδιοριστεί σε νοσοκομείο άλλο από αυτό της πρώτης προτίμησής του. Επίσης είπε πως γίνονται ήδη νομοθετικές προσπάθειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

 • Δεσμεύτηκε για παράταση θητείας ως 31/12/24 όλων ανεξαίρετα των Επικουρικών ειδικευμένων γιατρών. Για τους παρατασιακούς ειδικευόμενους είπε ότι θα εξετάσει το θέμα και θα μας απαντήσει.

 • Για τα περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς ενάντια σε γιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς, θα δοθούν στους διοικητές νοσοκομείων συγκεκριμένες οδηγίες για να παρεμβαίνουν, θα καλύπτονται τα νομικά έξοδα των υγειονομικών από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και θα νομοθετηθεί αυστηροποίηση των ποινών για τους βιαιοπραγούντες.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν την αναγκαιότητα αγωνιστικού ξεσηκωμού των νοσοκομειακών γιατρών που μπορεί να επιφέρει άμεσες κατακτήσεις σε θετική κατεύθυνση.


Όλοι και όλες στη μάχη για την επιτυχία των αγωνιστικών διεκδικήσεων των κατά τόπους Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών.


Όλοι και όλες στη μάχη για την επιτυχία της 48ωρης Πανελλαδικής απεργίας των γιατρών, 29 και 30 Νοεμβρίου 2023.


Comments


bottom of page