top of page

Ε.Γ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΔΙΩΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΗΛΙΑ ΣΜΗΛΙΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στον αγωνιστή εκπαιδευτικό Ηλία Σμήλιο και κάθε εργαζόμενο που διώκεται γιατί αγωνίζεται για τις ανάγκες και τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας


Στο στόχαστρο για την κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική του δράση για ακόμη μια φορά ο εκπαιδευτικός Ηλίας Σμήλιος, μέλος του Δ.Σ. του Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης και πρόσφατα επανεκλεγείς στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης.


Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, η Διευθύντρια Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης προχώρησε στην παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, του εκπαιδευτικού Σμήλιου Ηλία, βασιζόμενη στα άρθρα του νόμου 3528/2007 (όπως έχουν τροποποιηθεί το 2012), τα οποία προβλέπουν την «αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας». Το «λάθος» που διέπραξε ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος δεν αφορά το παιδαγωγικό και διδακτικό του έργο. Το «έγκλημα» για το οποίο καταδικάστηκε πρωτόδικα (εκρεμμεί έφεση) ήταν ότι υπερασπίστηκε το δικαίωμα των συνανθρώπων του στη στέγη, συμμετέχοντας στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας από τα κοράκια των τραπεζών και funds.


Η Διοίκηση της Εκπαίδευσης αγνόησε σκόπιμα την παράγραφο 3 του άρθρου 107 του N. 4328/2007, όπως τροποποιήθηκε (ν. 4325/2015) και βρίσκεται σε ισχύ σήμερα που αναφέρει ρητά ότι «σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά ή αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή κατά την έννοια της περίπτωσης ε΄ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου η άσκηση συνδικαλιστικής, πολιτικής ή κοινωνικής δράσης».


Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στη διαπίστωση πως η συγκεκριμένη παραπομπή αποτελεί μια καθαρά πολιτική δίωξη. Μια δίωξη με πολλαπλά μηνύματα εκφοβισμού προς πάσα κατεύθυνση.


Το απαράδεκτο αυτό γεγονός βέβαια δεν είναι το μοναδικό. Εντάσσεται σε μια συνολική κατεύθυνση της κυβέρνησης, από τη μία να περνάει αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα και από την άλλη να εντείνει τον αυταρχισμό – αξιοποιώντας παλαιότερους και νέους νόμους – δείχνοντας την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει με κάθε τρόπο την αντιλαϊκή της πολιτική. Την ίδια στάση έχει όταν διώκει και απειλεί εκπαιδευτικούς επειδή πήραν μέρος στην Απεργία – Αποχή από το θεσμό των μεντόρων – συντονιστών και την ατομική αξιολόγηση ή όταν εκφράζουν δημόσια κριτική απέναντι στην κυβερνητική πολιτική κ.ά., όταν παραπέμπει σε δίκη αγωνιστές, όταν βγάζει παράνομες αγωνιστικές κινητοποιήσεις Σωματείων και Ομοσπονδιών. Γι’ αυτό το λόγο ψήφισε πρόσφατα το νόμο – έκτρωμα Γεωργιάδη, που ποινικοποιεί παραπέρα τη συνδικαλιστική δράση, ακόμα και το μοίρασμα μιας ανακοίνωσης έξω από ένα χώρο δουλειάς σε μέρα Απεργίας.


Όλοι/ες εμείς που υπογράφουμε δηλώνουμε πως:

  • Θεωρούμε απαράδεκτη και αδικαιολόγητη την πειθαρχική δίωξη του εκπαιδευτικού Ηλία Σμήλιου.

  • Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης, που αν και υπάρχει ρητή νομική αναφορά προχώρησε στην πειθαρχική δίωξη.

  • Ζητάμε την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης παραπομπής στο πειθαρχικό που αποτελεί πολιτική δίωξη.

Δηλώνουμε πως είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια να φιμωθεί και να τιμωρηθεί η αλληλεγγύη και η συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες.


Ζητάμε την άμεση κατάργηση των απαράδεκτων αυτών διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, που στοχεύουν ξεκάθαρα στην κατατρομοκράτηση των δημόσιων υπαλλήλων και τη δίωξη κάθε φωνής που αντιστέκεται στην αντιλαϊκή πολιτική.


Υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα (παιδεία – υγεία -στέγη) για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.


Στεκόμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που συνεχίζουν να αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια για τις ανάγκες των απλών ανθρώπων.


Comments


bottom of page